Friday, October 11, 2019

ΑΒC.Παίχτης της Αυστραλίας σε φυλακή της ταυλανδης για μηνες.




Ένα πορτρέτο του Hakeem.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 
Ο Hakeem al-Araibi πέρασε μήνες σε φυλακή της Ταϊλάνδης εξαιτίας λαθών που έγιναν στην Καμπέρα.
ΝΕΑ ΤΗΣ ABC: ΕΛΕΝΑ ΝΤΕ ΜΠΡΟΥΪΝ

Η κατάσταση του Hakeem al-Araibi κατέλαβε την προσοχή του έθνους το περασμένο καλοκαίρι.
Ο ποδοσφαιριστής είχε ταξιδέψει από την Αυστραλία στην Ταϊλάνδη για τον πολυαναμενόμενο μήνα του μέλιτος όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ .
Η Hakeem είχε λάβει θεώρηση προστασίας των προσφύγων από την Αυστραλία, αφού βασάνθηκε στη χώρα του Μπαχρέιν. Αυτό που δεν γνώριζε καθώς έφυγε από τη Μελβούρνη ήταν ότι ο Μπαχρέιν είχε εκδώσει μια κόκκινη ανακοίνωση της INTERPOL για τη σύλληψή του.
Ως πρόσφυγας, ο Hakeem δεν έπρεπε ποτέ να βρισκόταν στον κατάλογο Red Notice και δεν έπρεπε να συνελήφθη στη Μπανγκόκ.
Αντίθετα, οι γραφειοκρατικές μπάλες στο εσωτερικό του Υπουργείου Εσωτερικών σήμαιναν ότι η Ειρήνη δεν ακυρώθηκε πριν φύγει από τη Μελβούρνη, με αποτέλεσμα ο Hakeem να κλειστεί στην Ταϊλάνδη για 77 ημέρες και να αντιμετωπίσει την έκδοσή του στη χώρα που τον βασάνισε.

Ακολουθήστε αυτήν την ιστορία για να λάβετε ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κειμένου από την ABC News όταν υπάρχει ένα μελλοντικό άρθρο που ακολουθεί αυτή την ιστορία.

Σχεδόν εννέα μήνες αφότου η ABC ζήτησε για πρώτη φορά αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP) στο πλαίσιο της Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOI) σχετικά με αυτή τη γραφειοκρατική καταστροφή, κάποια από αυτά τα μηνύματα έχουν τελικά απελευθερωθεί.
Χρωματίζουν μια εικόνα της δυσλειτουργίας και μιας βλάβης στις επικοινωνίες εντός του τμήματος και των υπηρεσιών που προορίζονταν να τον προστατεύσουν, όχι να τον βάλουν σε κίνδυνο.





Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν βασικές λεπτομέρειες που δεν αποκαλύφθηκαν όταν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της AFP και του Υπουργείου Εσωτερικών έδωσαν τις εκδοχές τους για εκδηλώσεις στις εκτιμήσεις της Γερουσίας τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης αποκάλυψης ότι το τμήμα ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης του κατά πόσο ο πρόσφυγας του Hakeem θα πρέπει να ακυρωθεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Ταϊλάνδη.





8 Νοεμβρίου - Μπαχρέιν εκδίδει μια κόκκινη ανακοίνωση

Στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους, τα σχέδια για το ταξίδι της Hakeem και της συζύγου του Nani * στην Ταϊλάνδη ήταν σε ισχύ.
Την εποχή του γάμου τους τον Φεβρουάριο του 2017, το ζευγάρι δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς ο Hakeem περίμενε ακόμα μια θεώρηση προστασίας των προσφύγων. Τέλος, επρόκειτο να προχωρήσουν στην Ταϊλάνδη, μια χώρα που ο Hakeem επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 2013 με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Μπαχρέιν.
"Η γυναίκα μου ήταν ενθουσιασμένη να πάει εκεί, γιατί δεν είχε πάει ποτέ στην Ταϊλάνδη", είπε.
"Θέλαμε απλώς να διασκεδάσουμε εκεί."
Οι πτήσεις τους κρατήθηκαν και ο ποδοσφαιριστής πίστευε ότι ήταν ασφαλές να ταξιδέψει. Λέει ότι κάλεσε την Γραμμή Βοήθειας Μετανάστευσης δύο έως τρεις φορές τους μήνες που οδήγησαν στο ταξίδι του για να βεβαιωθεί ότι ήταν ασφαλές να επισκεφτεί την Ταϊλάνδη με τη σύζυγό του.





"Τους ρώτησα για το ταξίδι στο εξωτερικό - είτε θα ήταν ασφαλές για μένα επειδή έχω ένα πρόβλημα στο Μπαχρέιν και είπαν:« Ναι, επιτρέπεται να ταξιδεύετε παντού, εκτός από το Μπαχρέιν », δήλωσε ο Hakeem.
Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι η INTERPOL του Μπαχρέιν είχε εκδώσει μια κόκκινη ανακοίνωση στο όνομά του στις 8 Νοεμβρίου.
Ο Hakeem κατηγορήθηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν ότι ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις σε αστυνομικό τμήμα το 2012, μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας της Αραβικής Άνοιξης. Λέει ότι υπάρχει τηλεοπτική απόδειξη ότι αντί να παίξει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ενάντια στο Busaiteen Club εκείνη την εποχή, που παρουσιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση του Μπαχρέιν.
Μια κόκκινη ειδοποίηση λειτουργεί λίγο σαν μια επιθυμητή αφίσα. Μια χώρα μπορεί να ζητήσει από την INTERPOL να προειδοποιήσει αξιωματούχους του νόμου σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων που ενδέχεται να ζητηθούν για έκδοση.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αυταρχικά κράτη όπως το Μπαχρέιν να καταχραστούν το κόκκινο σύστημα ανακοίνωσης της INTERPOL.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για κατάχρηση του συστήματος για να προσπαθήσουν να εκδώσουν άτομα για πολιτικούς σκοπούς.
Μια κόκκινη ειδοποίηση δεν αντιμετωπίζεται ως διεθνές ένταλμα σύλληψης στην Αυστραλία, αλλά σε άλλες χώρες όπως το Ταϊλάνδη μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και έκδοση.

9 Νοεμβρίου - η INTERPOL στην Καμπέρα προειδοποιεί για τις εσωτερικές υποθέσεις

Την ημέρα που ο Μπαχρέιν εξέδωσε την Κόκκινη Ανακοίνωση στο όνομα της Hakeem, η AFP ειδοποίησε τη Δυτική Δύναμη στο εσωτερικό του Υπουργείου Εσωτερικών.

22 Νοεμβρίου - Ένα κρίσιμο λάθος

Δεκατρείς μέρες αργότερα, η Border Force φόρτωσε την Κόκκινη ειδοποίηση στη λίστα κεντρικών σημείων κίνησης, χωρίς να ειδοποιήσει το γραφείο AFP / INTERPOL στην Καμπέρα, ότι η Hakeem είχε λάβει θεώρηση πρόσφυγα.
Εάν είχε ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία, το γραφείο της AFP / INTERPOL στην Καμπέρα θα είχε πει ότι βρισκόταν σε θεώρηση προστασίας των προσφύγων και στη συνέχεια ειδοποίησε την INTERPOL στη Γαλλία ότι η Ειρηνευτική Ειδοποίηση θα πρέπει να ακυρωθεί.
Χωρίς πρόσβαση σε αυτές τις βασικές πληροφορίες, η INTERPOL Canberra επρόκειτο να θέσει τον ποδοσφαιριστή σε κίνδυνο.

27 Νοεμβρίου - Ο εφιάλτης αρχίζει

Σε ένα θολό άνοιξη το πρωί, ο Hakeem al-Araibi ξύπνησε στο σπίτι του στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης γεμάτος ενθουσιασμό και προσμονή για το μήνα του μέλιτος.
Ο Hakeem έπιασε ένα Uber στο αεροδρόμιο με τη σύζυγό του, χωρίς να ξέρει ότι δεν ήταν πλέον ασφαλές για να ταξιδέψει.





Καθώς περνούσαν από τα τελωνεία, το όνομα του Hakeem εμφανίστηκε στον κατάλογο συναγερμών ως υποκείμενο σε κόκκινη ειδοποίηση INTERPOL. Η Border Force ήλθε σε επαφή με το γραφείο της AFP / INTERPOL στην Καμπέρα και τους άφησε να γνωρίζουν ότι ο Hakeem εγκαταλείπει τη χώρα, αλλά ο ποδοσφαιριστής παρέμεινε άγνοια του κινδύνου που τον έφερνε ταξιδεύοντας.
Την ώρα που το ζευγάρι επιβιβάστηκε στην πτήση JQ29 της Jetstar στην Μπανγκόκ, το γραφείο της Canberra της INTERPOL ειδοποίησε τους συναδέλφους τους στην Ταϊλάνδη και το Μπαχρέιν ότι ο Hakeem ήταν έτοιμος να ταξιδέψει.
Το ABC έλαβε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του FOI και δείχνει για πρώτη φορά πως το Μπαχρέιν ανατράπηκε για το ταξίδι του Hakeem.
Η πρώτη γραμμή της αλληλογραφίας αναφέρει:
Η INTERPOL Canberra επωφελείται αυτής της ευκαιρίας για να επεκτείνει τα συγχαρητήριά της στην INTERPOL Μπανγκόκ και στην INTERPOL Bahrain.
Μετά το τέλος της μικρής συνομιλίας, η INTERPOL Canberra αποκάλυψε ότι ο Hakeem κατευθυνόταν προς τη Μπανγκόκ με τη σύζυγό του και επισύναψε την Κόκκινη Ανακοίνωση.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Όταν ο Hakeem έδειξε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ABC, κοίταξε έκπληκτος.
Ο Hakeem γνώριζε μόνο ότι οι αξιωματικοί του AFP στην INTERPOL Canberra είχαν ενημερώσει την Ταϊλάνδη για το ταξίδι του.
"Τώρα ξέρω ότι είπαν στο Μπαχρέιν είχα μια κόκκινη ανακοίνωση", είπε.
"Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, δεν τους αρέσουν οι πρόσφυγες ή δεν μου αρέσει;" "Δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό".





Ο Hakeem είπε ότι θα έπρεπε να του είχαν πει ότι ήταν αντικείμενο κόκκινης ειδοποίησης αντί να λέει σε ένα αυταρχικό καθεστώς όπως το Μπαχρέιν ότι ταξίδευε.
"Πρέπει να σέβονται τον πρόσφυγα, να σέβονται τους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία ... αν μου είπαν, τίποτα δεν θα συνέβαινε", είπε.
Το AFP λέει ότι είναι τυπική διαδικασία ότι η χώρα που έχει υποκινήσει μια Κόκκινη Ανακοίνωση έρχεται σε επαφή, εάν το θέμα ταξιδεύει. Αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει από τη δοκιμασία του Hakeem, ακόμα και όταν αφορά χώρες που κάνουν κατάχρηση του συστήματος Red Notice και έχουν τρομακτικές καταγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ράντα Στίρλινγκ, διεθνής δικηγόρος που αγωνίζεται για τη μεταρρύθμιση των κόκκινων ανακοινώσεων, λέει ότι η AFP θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της.
"Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια τυποποιημένη διαδικασία για την AFP, αυτή δεν είναι μια διαδικασία που τους επιβάλλεται από τη συμμετοχή τους στην INTERPOL και ποιες χώρες αποφασίζουν να κάνουν με τα δεδομένα που κατέχουν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια", ανέφερε η Stirling στο ABC.
"Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία θα έπρεπε να έχει προειδοποιήσει τον Hakeem για την ύπαρξη της Κόκκινης Ειδοποίησης και να τον συμβούλεψε ενάντια στα ταξίδια. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να καταρτιστούν επειγόντως πρωτόκολλα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγυρνούν ποτέ οι κάτοικοι".





Ο Hakeem και η σύζυγός του δεν είχαν ιδέα ότι ο Μπαχρέιν ειδοποιήθηκε από την Αυστραλία ότι ταξιδεύει και τι τους περιμένει στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο Nani πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης κοιμισμένος ενώ ο Hakeem παρακολούθησε ταινίες δράσης του Χόλιγουντ.
Ο Hakeem λέει όταν έφθασαν, αρχές της Ταϊλάνδης έριξαν το αεροπλάνο και τον συνέλαβαν. Λέει περίπου 20 αξιωματούχοι τον περίμεναν.
"Δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω, φοβόμουν, είπα ότι δεν είμαι ο Μπαχραίνι τώρα, είμαι Αυστραλός, έχω ταξιδιωτικά έγγραφα της Αυστραλίας και δεν μου επιτρέπεται να με σταματήσω επειδή έχω θεώρηση προστασίας" αυτός είπε.
Ο Hakeem χωρίστηκε από τη σύζυγό του και τοποθετήθηκε σε κέντρο κράτησης στο αεροδρόμιο. Η μέρα του είχε αρχίσει με τον ενθουσιασμό να πετάει στην Ταϊλάνδη για το μήνα του μέλιτος. Τελείωσε σε ένα κέντρο κράτησης στο αεροδρόμιο, απομονωμένο από τη σύζυγό του και φοβούμενος ότι θα εκδιωχθεί στο Μπαχρέιν, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και ίσως ακόμη χειρότερα.
"Νόμιζα ότι θα μπορούσαν να με σκοτώσουν", είπε.
"Το 2012, όταν ήμουν 18 ετών, με βασάνιζαν, μου είπαν ότι ποτέ δεν θα έπαιζα ξανά ποδόσφαιρο." Είμαι μουσουλμάνος σιίτες και μισώ τους Σιίτες Μουσουλμάνους στο Μπαχρέιν ".

28 Νοεμβρίου - Λείπει κρίσιμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο Hakeem μόλις κοιμήθηκε στην πρώτη του νύχτα στο κέντρο κράτησης του αεροδρομίου.
«Ήμουν κλαίνε μέσα, σκέφτηκα για τη γυναίκα μου επειδή η γυναίκα μου ήταν στη φυλακή, όχι μόνο εγώ», είπε.
Όταν οι ζώνες ώρας ευθυγραμμίζονται, έφτασε για βοήθεια.
"Είχα το τηλέφωνο μαζί μου, προσπάθησα να καλέσω την Immigration, την Αυστραλιανή Πρεσβεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όλοι", είπε.
Λέει ότι η πρεσβεία του είπε ότι εργάζεται για την περίπτωσή του και θα του παράσχει ενημερώσεις.
Πίσω στην Αυστραλία, η χώρα που αναγνώρισε τον Hakeem ήταν πρόσφυγας που κινδυνεύει από διώξεις και κάποιος χρειαζόταν προστασία από το Μπαχρέιν, φάνηκε να κάνει λίγα πράγματα για να τον εμποδίσει να εκδοθεί εκεί.
Τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν αποκτηθεί από το ABC βάσει του FOI δείχνουν λάθη, η αλληλογραφία δεν αναρωτιέται και ακόμη και η διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον η θεώρηση προστασίας Hakeem πρέπει να ακυρωθεί.
Στις 9:06 π.μ. ηγέτης ομάδας από την INTERPOL Fugitive Investigations στην Αυστραλία έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Υπουργείο Εσωτερικών υποδεικνύοντας ότι ο Hakeem έφυγε για την Ταϊλάνδη σε ένα διαβατήριο του Μπαχρέιν και ότι οι Μπαχρέιν είχαν πει ότι ήταν ένα δόλιο διαβατήριο.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Interpol στις εσωτερικές υποθέσεις.
Αυτό δεν ήταν αλήθεια. Ο Hakeem ταξίδευε με τίτλο Titre de Voyage, ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδόθηκε σε μη Αυστραλό πολίτη με καθεστώς πρόσφυγα.
Εντός της ώρας, οι Εσωτερικές Υποθέσεις απάντησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποιώντας την INTERPOL Canberra ότι ο Hakeem βρισκόταν σε θεώρηση προστασίας και είχε νόμιμο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αυτή ήταν μια στιγμή κλειδί. Ήταν η πρώτη φορά που η υπηρεσία δήλωσε στο AFP και στο τοπικό υποκατάστημα της INTERPOL ότι ο Hakeem ήταν πρόσφυγας.
Αυτό θα έπρεπε να προκάλεσε μια διαδικασία που είδε αυτές τις πληροφορίες να μεταβιβάζονται στην INTERPOL στη Γαλλία, έτσι ώστε να μπορεί να ακυρωθεί η Ειδοποίηση Red, αλλά αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλειδί παρέμεινε αδιάβαστο για πέντε ημέρες.

Αργότερα, στις εκτιμήσεις της Γερουσίας, ο αναπληρωτής Επίτροπος της AFP, Ramzi Jabbour, δήλωσε ότι "μετά την αποστολή του αρχικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Εσωτερικές Υποθέσεις, το μεμονωμένο μέλος της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας (INTERPOL Canberra)
Δεδομένου ότι ο ανώνυμος πράκτορας έλαβε το κρίσιμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 10:01 π.μ., λιγότερο από μία ώρα μετά την αποστολή του αρχικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Εσωτερικές Υποθέσεις, ζητώντας επιβεβαίωση των στοιχείων του διαβατηρίου του Hakeem, φαίνεται ασυνήθιστο να φύγει από τις εργασίες το πρωί και χάσαμε αυτό το κρίσιμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.





Ένας εκπρόσωπος της AFP δήλωσε στο ABC: "Το συγκεκριμένο μέλος εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018, μετά από το οποίο παρέμεινε σε άδεια μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2018."
Στις 11:20 π.μ. ο Χαρακτήρας Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Κλάδος Ακύρωσης έγραψαν στο υποκατάστημα INTERPOL της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Σύμφωνα με μια χρονολογία AFP / INTERPOL που έλαβε η ABC στο πλαίσιο της FOI, ο εν λόγω υπάλληλος επεδίωκε να «αποκαλύψει την Κόκκινη Ανακοίνωση για τους σκοπούς της ακύρωσης της θεώρησης».
Ο Craig Foster, ο πρώην καπετάνιος του Socceroos, ο οποίος έγινε ο σημαντικότερος συνήγορος του Hakeem, επέστρεψε στην Αυστραλία, είναι κλιμακωτός από αυτή την αποκάλυψη.
"Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ακόμη λόγος ακύρωσης της βίζας του Hakeem στα αρχικά στάδια", δήλωσε ο Foster.
"Είναι πραγματικά ανησυχητικό, γιατί σήμαινε ότι βρισκόταν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι θα έπρεπε να ήταν και δεν είναι αποδεκτό."
Ένας εκπρόσωπος Τύπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις δήλωσε στο ABC ότι κάθε υπόθεση θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Τμήμα Χαρακτηρισμού και Ακύρωσης αν είχε εκδοθεί κόκκινη Ανακοίνωση της INTERPOL και οι αξιωματικοί της "έπρεπε να εκτιμήσουν όλες τις περιστάσεις ... και ήταν σε θέση να προσδιορίσουν γρήγορα ότι η Κόκκινη Ανακοίνωση δεν αναζωογονήσουν τις διατάξεις ακύρωσης ".
Ο Αυστραλός εθνικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Claire Mallinson, δήλωσε ότι οι εσωτερικές υποθέσεις χρειάζονται μια «πλήρη ανεξάρτητη αναθεώρηση» των διαδικασιών τους.
"Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της προσέγγισης της Αυστραλίας στον τομέα της μετανάστευσης αποδείχθηκε με την πρώτη της κίνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκλησης της βίζας του Hakeem", δήλωσε η κ. Mallinson.
"Τα υπάρχοντα συστήματα σημαίνουν ότι αυτή η τρομερή κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί και πάλι ανά πάσα στιγμή."

29 Νοεμβρίου - «Θέλουν να με σκοτώσουν στο Μπαχρέιν»

Σε αυτό το σημείο, ο Hakeem και η σύζυγός του είχαν περάσει δύο νύχτες από τον προγραμματισμένο μήνα του μέλιτος τους σε κράτηση. Μετά την αποπληρωμή των τοπικών αξιωματούχων, είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν ένα οικογενειακό δωμάτιο στο κέντρο κράτησης του αεροδρομίου.
Ο ποδοσφαιριστής συνέχισε να καλέσει την αυστραλιανή πρεσβεία και φίλους, καθώς προσπάθησε απελπισμένα να αποφύγει την απέλασή του στο Μπαχρέιν.
Ένα από τα αιτήματά του ήταν ο δημοσιογράφος SBS Ben Terry.
"Είμαι πρόσφυγας στην Αυστραλία τώρα, απλά θέλω να επιστρέψω στην Αυστραλία, δεν θέλω να μείνω εδώ ... θέλουν να με σκοτώσουν στο Μπαχρέιν", του είπε ο Hakeem.








Χώρος για αναπαραγωγή ή παύση, M για σίγαση, αριστερό και δεξιό βέλος για αναζήτηση, προς τα επάνω και προς τα κάτω βέλη για ένταση.
ΒΙΝΤΕΟ  
Ο Hakeem al-Araibi παρακαλεί τους Αυστραλούς αξιωματούχους να σταματήσουν την έκδοσή του πίσω στο Μπαχρέιν.
ABC NEWS

Στις 1:44 μ.μ., το SBS Online δημοσίευσε το πρώτο ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με τη δοκιμασία του Hakeem, δηλώνοντας ότι συνελήφθη στη Μπανγκόκ και αντιμετωπίζει την απέλαση πίσω στο Μπαχρέιν. Η ιστορία ανέφερε ότι βρισκόταν σε μόνιμη θεώρηση προστασίας και συμπεριέλαβε σχόλια από το Υπουργείο Εξωτερικών (DFAT).
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Εσωτερικών Υποθέσεων στην INTERPOL Canberra που τους προειδοποίησε για το καθεστώς του πρόσφυγα της Hakeem εξακολουθούσε να παραμένει αδιάβαστο στα εισερχόμενα ενός προσωπικού που είχε άδεια και οι αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης δεν φαίνεται να τους προκαλούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ακύρωσης της Red Notice.
Τα έγγραφα FOI που έλαβε η ABC αποκαλύπτουν ότι στις 6:42 μ.μ. εκείνη την ημέρα, η AFP τελικά διαπίστωσε ότι η Hakeem είχε καθεστώς πρόσφυγα στην Αυστραλία και ότι ως εκ τούτου, η Ειρήνη δεν έπρεπε ποτέ να είχε εκδοθεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό ανακαλύφθηκε μόνο όταν ένας εκπρόσωπος της AFP στην Μπανγκόκ είπε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι το AFP στην Ταϊλάνδη γνώριζε αυτό το κρίσιμο κομμάτι πληροφοριών πριν το AFP στην Αυστραλία.
Αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα και δεν αναφέρθηκε όταν τότε - ο αρμόδιος για το AFP Επίτροπος κ. Andrew Colvin έδωσε στοιχεία ενώπιον των Εκτιμήσεων της Γερουσίας τον Φεβρουάριο.

30 Νοεμβρίου - η INTERPOL France ζητά από την Αυστραλία το καθεστώς του πρόσφυγα του Hakeem

Όπως Χακίμ και η σύζυγός του προσπάθησε να τους πάρει ο ύπνος μέσα στο κέντρο κράτησης, το γραφείο της Ιντερπόλ Νομικών Υποθέσεων (OLA) στη Λυών κατηύθυναν σε δράση, στέλνοντας το γραφείο της Ιντερπόλ στην Καμπέρα στις 02:56 πμ .
Σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά του AFP / INTERPOL, ο OLA δήλωσε ότι έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Hakeem "μπορεί να είναι αιτών άσυλο ή να χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Αυστραλία".
Η INTERPOL OLA ζήτησε επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος και επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τους Κανόνες και τις διαδικασίες της, πρέπει να εξεταστεί εάν ένα υποκείμενο είναι αιτών άσυλο ή πρόσφυγας πριν εκδώσει μια Ανακοίνωση. Κατά την εξέταση δεν γνώριζαν την ιδιότητα του υποκειμένου" .
Εάν η χρονολογία της INTERPOL είναι σωστή, η πρώτη επαφή μεταξύ της INTERPOL Canberra και της INTERPOL OLA προωθήθηκε από τη Γαλλία και όχι από την Αυστραλία και προκλήθηκε από μια έκθεση των μέσων ενημέρωσης.
Στις 8:11 π.μ., η INTERPOL Canberra απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις εσωτερικές υποθέσεις, ζητώντας την ύπαρξη της βίζας της Hakeem.
Στις 1:42 μ.μ. ένας διευθυντής από την Υπηρεσία Προστασίας Εκτίμησης Προστασίας στην Εσωτερική Αγορά απάντησε, επιβεβαιώνοντας ότι ο Hakeem είχε μόνιμη βίζα προστασίας.
Στις 3:03 μ.μ., αφού έλαβε τις συμβουλές της από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η INTERPOL επικοινώνησε με τον OLA στη Γαλλία για να τους πει ότι ο Hakeem ήταν πρόσφυγας με θεώρηση προστασίας. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, η INTERPOL ακύρωσε την Ειδοποίηση Κόκκινο μέσα σε 24 ώρες.
Ο αναπληρωτής της AFP, Ramzi Jabbour, πιστεύει ότι αυτές οι καθυστερήσεις δεν "άλλαξαν την πορεία των γεγονότων" για τον Hakeem.
Μόλις ανακληθεί η Ειρήνη, παρέμεινε στην Ταϊλάνδη για πάνω από 70 ημέρες. Μέχρι τώρα έχει ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία για την ενδεχόμενη έκδοσή του στο Μπαχρέιν.
Τελικά, η άσκηση πίεσης από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας και άτομα όπως η Foster άσκησαν αρκετή πίεση στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να τερματίσουν τη διαδικασία και να επιτρέψουν στον Hakeem να επιστρέψει στη Μελβούρνη στις 12 Φεβρουαρίου.





Τα επακόλουθα

Ο Foster πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε η ABC και άλλες λεπτομέρειες που προέκυψαν δικαιολογούν μια ανεξάρτητη έρευνα.
"Ο πλέον κατάλληλος τρόπος για μια ανεξάρτητη αναθεώρηση είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί σε άλλους πρόσφυγες που ταξιδεύουν", ανέφερε.
"Η κατάχρηση του συστήματος Ειρήνης INTERPOL Red Notice, το οποίο είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως ήταν στην περίπτωση του Hakeem για να προσπαθήσει να εκδώσει πίσω στη χώρα υποδοχής ενάντια στα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματά του".





Η Ράντα Στίρλινγκ λέει ότι θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Αυστραλίας για την πραγματοποίηση αλλαγών στις πρακτικές της.
"Χώρες όπως η Αυστραλία έχουν μηδενικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών από την κατάχρηση της INTERPOL, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει επισημανθεί σε μέσα ενημέρωσης και ντοκιμαντέρ και από οργανώσεις", ανέφερε.
"Αν ο Hakeem είχε εκδοθεί στο Μπαχρέιν και εκτελέστηκε, το AFP θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αγωγές, γεγονός που θα αρκούσε για να διερευνήσει τις εσωτερικές υποθέσεις της AFP για να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων τους".
Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων διεξήγαγε εσωτερική ανασκόπηση των "συνθηκών που οδήγησαν στην κράτηση του κ. Al-Araibi". Η έκθεση "δεν αναγνώρισε καμία συστημική αδυναμία", αλλά αναγνώρισε "ενέργειες αποκατάστασης", συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των διαδικασιών που σχετίζονται με τις κόκκινες ειδοποιήσεις και τη χρήση ομαδικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι εγχώριες υποθέσεις φαίνεται αποφασισμένες να μην πάρουν την ευθύνη για τη σύλληψη του Hakeem στη Μπανγκόκ.
"Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του κ. Al-Araibi να ταξιδέψει, οι διαδικασίες που ακολουθούν οι αρχές της Ταϊλάνδης όταν έχει τεθεί σε ισχύ μια κόκκινη ανακοίνωση και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στη συνεχιζόμενη κράτηση του, δεδομένου ότι, εξακολουθούν να κρατούνται στην Ταϊλάνδη κατόπιν αιτήματος του Μπαχρέιν ", ανέφερε η έκθεση.





Όταν ρωτήθηκε από τις εκτιμήσεις της Γερουσίας αν θα ήθελε να αποστείλει συγγνώμη στο Hakeem, ο Επίτροπος για τις Συνοριακές Δυνάμεις Michael Outram δήλωσε: «Για να του αποκαλέσω συγγνώμη θα έλεγα ότι δέχομαι αυτό το αποτέλεσμα, αυτό που συνέβη στην Ταϊλάνδη, αυτό το σφάλμα, δεν μπορώ να το πω χωρίς κερδοσκοπία. "
Hakeem λέει ότι αυτός και η σύζυγός του εξακολουθούν να τραυματίζονται από αυτό που συνέβη. Για αυτόν, το πιο σημαντικό είναι ότι η σύζυγός του παίρνει μια συγγνώμη.
«Μερικές φορές η γυναίκα μου κλαίει, γιατί θυμάται τι συνέβη σε μένα στην Ταϊλάνδη», είπε.
"Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα συμβεί σε εμένα ή σε άλλους ανθρώπους ... θα μπορούσα να σκοτωθώ, δεν είναι μόνο ένα μεγάλο λάθος για μένα, αλλά για τη γυναίκα μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου . "

Αναρτηθηκε από το ΑΒC ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ. και στάλθηκε με email στην efhmeris@gmail.com

No comments:

Post a Comment

wibiya widget