Wednesday, March 12, 2014

Edward Bernays.Τον ξέρετε; Ευθύνεται για την κατάντια μας



Edward Bernays

Απο την καλη μας φίλη  Εύη Σαραντέα λάβαμε το παρακάτω,πολύ ενδιαφέρον  μήνυμα που επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Μίχας και σας το μεταφέρουμε 
Το όνομα Bernays ίσως δεν σας λέει κάτι. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς πρωτοπόρους - δημιουργούς των σύγχρονων μεθόδων χειραγώγησης - εξαπάτησης των πολιτών, οι οποίες όντως είναι πολύ αποτελεσματικές.....
Διαβάστε το "βιογραφικό" του.
Γ.Μ.

Εβραιο-Αυστριακο-Αμερικανός (Βιέννη 1891- ΗΠΑ 1995 - ναι, έζησε 104 χρόνια!).
Ανηψιός του θεμελιωτή της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ, από δυό πλευρές. Η μητέρα του Άννα ήταν αδελφή του Φρόυντ και πατέρας του ήταν ο Ely Bernays, αδελφός της Μάρθας συζύγου του Σίγκμουντ Φρόυντ.
Βαθύς γνώστης των θεωριών του θείου του, θεωρείται ανάμεσα στους 100 Αμερικανούς με την σημαντικότερη επιρροή (most influential) στον 20ο αιώνα (περιοδικό Life). «Πατέρας» της σύγχρονης διαφήμισης, του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων και κυρίως της επιστημονικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Στον τομέα της διαφήμισης, έμεινε ιστορική η εκστρατεία του στην δεκαετία του ’20 που αύξησε κατακόρυφα το κάπνισμα στις γυναίκες (πρόβαλε με happenings σαν είδηση όχι σαν διαφήμιση, την ιδέα ότι το κάπνισμα αποτελεί απελευθέρωση των γυναικών, «πυρσό ελευθερίας», χειρονομία διαμαρτυρίας για την εξίσωση με τους άνδρες). Εργοδότης του ήταν η Lucky Strike.
Είχε την αίσθηση ότι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης ήταν απαραίτητη στην κοινωνία, την οποία θεωρούσε παράλογη και επικίνδυνη, εμφορούμενη από το «ένστικτο της αγέλης».
Στον τομέα της προπαγάνδας, μεγάλη «επιτυχία» του Bernays θεωρείται αυτή που διεξήγαγε (μέσω διαστρεβλωμένων ειδήσεων στα κυριότερα ΜΜΕ των ΗΠΑ) για λογαριασμό της πολυεθνικής εταιρείας United Fruit (σημερινή Chiquita) και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να διευκολύνει την πραξικοματική ανατροπή το 1954 του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Γουατεμάλας, του συνταγματάρχη Jacobo Árbenz Guzman. (Ολα αυτά τεκμηριώθηκαν από άγγλους αναλυτές και παρουσιάστηκαν από το BBC, 1979).
Σημείωση 1 : Ο όρος« μπανανία » προέρχεται από την κυριαρχία της United Fruit επί των διεφθαρμένων κυβερνήσεων στη Γουατεμάλα και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Σημείωση 2 : Το 2011, ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας ζήτησε επίσημα συγνώμη από τους επιζώντες συγγενείς του Προέδρου Árbenz και παραδέχθηκε το πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ φυσικά «σφύριζαν αδιάφορα».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Propaganda» (1928) του EdwardBernays
«Η συνειδητή και έξυπνη διαμόρφωση των συνηθειών και απόψεωντων μαζών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στη δημοκρατική κοινωνίαΕκείνοι που χειρίζονται αυτόν τον αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μιά αόρατη κυβέρνηση, η οποία είναι η πραγματική κυρίαρχη δύναμη στη χώρα μας... Σε μεγάλο βαθμό, καθοδηγούμαστε, η σκέψη μας πλάθεται, τα γούστα μαςδιαμορφώνονταιοι ιδέες μας υποβάλλονταιαπό ανθρώπους για τους οποίους ουδέποτε έχουμε ακούσειΑυτό είναι ένα λογικό αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη ηδημοκρατική μας κοινωνία. Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπωνπρέπει να συνεργαστεί με αυτό τον τρόπο, εφ’όσον πρόκειται ναζουν μαζί σαν μία ομαλά λειτουργούσα κοινωνία... Σχεδόν σε κάθεενέργεια  της καθημερινής μας ζωήςτόσο στη σφαίρα της πολιτικήςή των επιχειρήσεων, όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά μας ήστην άποψη μας περί ηθικής, κυριαρχούμαστε από ένα μικρό αριθμόατόμων ... που κατανοούν τις νοητικές διεργασίες και τα κοινωνικάπρότυπα των μαζώνΕίναι αυτοί που κινούν τα νήματα που ελέγχουν την κοινή γνώμη».

Ο μεγάλος Αμερικάνος νομικός Felix Frankfurter (του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ), ένας φιλόσοφος του Δικαίου, είχε στείλει το 1939 αναφορά για τον Bernays στον προσωπικό του φίλο Πρόεδρο Φρ. Ρούζβελτ όπου τον περιέγραφε (μαζί με τον Αϊβυ Λή) ως «επαγγελματίες δηλητηριαστές της κοινής γνώμης, εκμεταλλευτές της ανοησίας, του φανατισμού και της ιδιοτέλειας».

Ο Γκαίμπελς είχε σαν οδηγό της ναζιστικής προπαγάνδας το βιβλίο του Bernays (1923) «Crystallizing Public Opinion».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget