12/03/2014 Πρώτο ΘΕΜΑ
Πρόκειται για οφειλές που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 623.465,11 ευρώ.
Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ενα απίστευτο πάρτι σπατάλης, χλιδής και κακοδιαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού στήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού της χώρας. Εντάλματα εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν φτερά και «αγνοούνται» μέχρι σήμερα, περίεργες τραπεζικές μεταφορές εκατομμυρίων, μεγάλες δωρεές ιδιωτών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοίκηση για άλλους σκοπούς και αλλοιωμένα λογιστικά έγγραφα είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ αδιαφάνειας που σχηματοποιείται τώρα γύρω από τα πεπραγμένα στον ΕΕΣ.
Την ίδια ώρα βέβαια που συνέβαιναν αυτά, ο κ. Μαρτίνης επιδιδόταν σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ προσωπικής γαλαντομίας μοιράζοντας απλόχερα δημόσιο χρήμα σε φιλοδωρήματα -έως και 1.000 ευρώ!- στα γκαρσόνια που τον σέρβιραν πολυτελή εδέσματα. Παράλληλα ο ίδιος, προσφέροντας κοσμήματα ως δώρα αβροφροσύνης, έδινε τη μάχη της διάδοσης των ανθρωπιστικών ιδεωδών ανά την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον οδηγό του, με τον ελληνικό λαό να πληρώνει μόνο για τη διαμονή σε ξενοδοχείο του τελευταίου στις φιλανθρωπικές εξορμήσεις 540 ευρώ τη βραδιά!
Ολα τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις του πορίσματος-καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του ΕΕΣ για το οικονομικό έτος 2009, το οποίο κοινοποιήθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό στους αρμοδίους, καθώς, όπως αναφέρεται σε αυτό, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε καν απαντήσεις στα όσα έφερε στο φως η έρευνα. «Από την πλευρά του ΕΕΣ δεν εστάλησαν απαντήσεις στις παρατηρήσεις και διαπιστώσεις (ευρήματα) μη νόμιμης οικονομικής διαχείρισης που προέκυψαν από τον έλεγχο και τα οποία είχαν γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον φορέα με σχετικό έγγραφο της ομάδας ελέγχου, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η οριστική ημερομηνία παράδοσης της τελικής εκθέσεως της ομάδας ελέγχου».
Ειδικότερα, σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από τη διαπίστωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί «άτακτης χρηματικής διαχείρισης» αναφορικά με την εκταμίευση 1,5 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς όμως να είναι δυνατό να εντοπιστεί αν και πού τελικώς διατέθηκε το ποσό αυτό αφού δεν υπάρχει πουθενά! Πρόκειται για χρήματα από το Κληροδότημα Νέγρη που έδωσε ο ΕΕΣ επί προεδρίας Μαρτίνη στο Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», πρόεδρος του οποίου ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης, για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500 τ.μ. στον χώρο μεταξύ εξωτερικών ιατρείων και νέας πτέρυγας ως δωρεά του ΕΕΣ στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο. Η σχετική απόφαση λήφθηκε στη συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ στις 28 Ιουλίου 2009 ύστερα από σχετική εισήγηση του προέδρου του.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, «κανένα παραστατικό δεν αποδεικνύει κατασκευαστικές εργασίες εν εξελίξει ή περάτωση του έργου, ούτε επιστροφή αδιάθετου ποσού σε περίπτωση ματαίωσης του έργου. Εκτός αυτών, δεν προκύπτει ότι έχει ζητηθεί η απόδοση ή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο του ΕΕΣ από τα αρμόδια όργανα». Μάλιστα «το ως άνω χρηματικό ένταλμα φέρει ξέσματα και διορθώσεις με διορθωτικό υγρό»! Η τύχη του 1,5 εκατ. ευρώ «αγνοείται» σε μια χρονιά κατά την οποία ο ΕΕΣ έλαβε από το υπουργείο Υγείας ως επιχορήγηση συνολικά το ποσό των 23.350.000 ευρώ, ενώ το ακάλυπτο έλλειμμα έφτανε τα 21.214.802,92 ευρώ ως σωρευτικό αποτέλεσμα και προηγούμενων ετών. «Δεδομένου δε ότι ο υπολογισμός των αποσβέσεων δεν έχει γίνει, κατά παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με εφαρμογή των οριζομένων στο λογιστικό σχέδιο συντελεστών το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος είναι μεγαλύτερο».
Οι ενέργειες αυτές λάμβαναν χώρα ενώ ο λογιστικός κωδικός του ΕΕΣ «Δαπάνες οδοιπορικών εξόδων - γεύματα - εθιμοτυπικά δώρα» διανθιζόταν από νέες ενδιαφέρουσες εγγραφές. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι δαπάνες μετακινήσεων του κ. Μαρτίνη «κρίνονται άνω του προσήκοντος μέτρου». Χαρακτηριστικά, οι ελεγκτές περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια ένα βασιλικό κυριολεκτικά διήμερο του κ. Μαρτίνη στη Θεσσαλονίκη, όπου συνοδευόταν από τον οδηγό του και τον τομεάρχη Σαμαρειτών, το οποίο κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 ευρώ. Ηταν ένα ταξίδι που έμεινε αξέχαστο στις ονομαστές ψαροταβέρνες της πόλης, αφού ο πρόεδρος του ΕΕΣ όχι μόνο δεν έπαιρνε ρέστα, αλλά έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη αφήνοντας γενναίο πουρμπουάρ.
Η περιγραφή είναι απολαυστική. «Φιλοδώρημα 366 ευρώ στο κατάστημα εστίασης “Intern-Σιδέρης café” επί συνολικού ποσού λογαριασμού 934 ευρώ, με εντολή προέδρου, στο εστιατόριο “Σταύρου” ποσό 470 ευρώ με φιλοδώρημα 230 ευρώ και 316,05 ευρώ φιλοδώρημα στην ψαροταβέρνα “Μαϊάμι Γεύση” επί λογαριασμού συνολικού ποσού 683,95 ευρώ». Στην πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς,με την επωνυμία «Μαϊάμι Γεύση», που προσφέρονται από το 1945 φρέσκια συναγρίδα και οστρακοειδή, ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού άφησε φιλοδώρημα σε άλλο γεύμα του, ύψους 243,90 ευρώ, κάνοντας λογαριασμό 456,10 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της ταβέρνας «Χάνι» έτριβαν τα χέρια τους όταν ο κ. Μαρτίνης σε λογαριασμό 3.586 ευρώ για γεύμα 133 ατόμων άφησε φιλοδώρημα 914 ευρώ! Η «αδυναμία» του προέδρου του ΕΕΣ στις προς τα πάνω «στρογγυλοποιήσεις» καταδεικνύεται και στην περίπτωση καταβολής 2.658 ευρώ στο ξενοδοχείο «Electra», με το φιλοδώρημα να ανέρχεται στα 342 ευρώ, πληρώνοντας, όπως λέει και ο λαός μας, 3.000 ευρώ «στρογγυλά». Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δαπανήθηκαν 500 ευρώ «χωρίς την προσκόμιση παραστατικών με την αιτιολογία “αγορά εφημερίδων, parking και φιλοδωρήματα”», επισημαίνοντας ρητά ότι «οι δαπάνες για φιλοδωρήματα δεν προβλέπονται από διάταξη νόμου και συνιστούν μη νόμιμη επιβάρυνση εξόδων».
Τα ξενοδοχεία
Οσον αφορά στη διαμονή, οι ελεγκτές παρατηρούν ότι «στην περίπτωση μετακίνησης του προέδρου του ΕΕΣ, του οδηγού του και του τομεάρχη Σαμαρειτών, τα τιμολόγια του ξενοδοχείου “Makedonia Palace” αναφέρουν 6 δωμάτια προς κράτηση», κρίνοντας τη δαπάνη των 540 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση υπερβαίνουσα το προσήκον μέτρο. Ιδια εικόνα και τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009, όταν ο κ. Μαρτίνης με τον οδηγό του βρέθηκε για διήμερο στην Αράχoβα - «για υπηρεσιακούς λόγους», όπως αναφέρεται. Η σχετική αποζημίωση εκτός έδρας και οι διάφορες δαπάνες ήταν της τάξεως των 1.930 ευρώ, «μεταξύ των οποίων φιλοδώρημα με εντολή προέδρου 270 ευρώ σε γεύμα 20 ατόμων σε ταβέρνα, χωρίς τεκμηρίωση του σχετικού σκοπού».
Η έρευνα στα οικονομικά του ΕΕΣ διαπίστωσε και την «πραγματοποίηση δαπανών για εθιμοτυπικά δώρα-αγορές από το γραφείο του προέδρου, τα οποία δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του ΕΕΣ, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στα λειτουργικά έξοδα». Μεταξύ αυτών: «α) αποστολή σε ιδιώτη χριστουγεννιάτικου κασπό από την εταιρεία Florhellas, ποσού 109 ευρώ, β) αγορά δώρου (κοσμήματος) από την εταιρεία Folli Follie ποσού 90 ευρώ, γ) αγορά δώρων (κοσμημάτων), οι δαπάνες για τα οποία περιλαμβάνονται στην απόδοση πάγιας προκαταβολής ενώ δεν αποτελούν λειτουργικά έξοδα, δ) αγορά δώρων από την εταιρεία Cellier, ποσού 467,38 ευρώ και 126,43 ευρώ, ε) αγορά λουλουδιών από την εταιρεία Fleria, 360,05 ευρώ, στ) μικρογεύματα σε εκδήλωση στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, ποσού 1.090 ευρώ, χωρίς υπηρεσιακό σημείωμα και αιτιολόγηση συναφούς σκοπού για τον οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση».
Αιτιολόγηση δεν υπάρχει ούτε στις τραπεζικές κινήσεις μεταφοράς ποσών, καθώς «ο έλεγχος παρατηρεί ότι στις εντολές για συμψηφιστικές εγγραφές, με τις οποίες γίνονται μεταφορές χρημάτων μεγάλων ποσών, δεν αναφέρεται η σχετική αιτιολογία». Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε επιταγή 1.923.043,25 ευρώ του ΕΕΣ προς το «Ερρίκος Ντυνάν» «χωρίς να αναφέρεται αιτιολογία ενδεχόμενης υποχρέωσης του ΕΕΣ προς το ανωτέρω ίδρυμα ως απαίτηση πληρωμής, η οποία δικαιολογεί την έκδοση επιταγής και εκταμίευση αντίστοιχα».
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε λογιστική τακτοποίηση της μεταφοράς ποσού 3 εκατ. ευρώ από λογαριασμό σε λογαριασμό χωρίς απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και «χωρίς να αναφέρεται για ποιο λόγο ή σκοπό πραγματοποιείται η μεταφορά, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει αν είναι προς όφελος του ΕΕΣ». Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Βιβλίο Δωρεών του οργανισμού, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για συγκεκριμένο σκοπό εντοπίζει «ασάφεια ως προς τη συνάφεια του δηλωθέντος σκοπού της δωρεάς, όπως ορίστηκε από τον δωρητή αυτού, για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι καταγεγραμμένες στην κάθε δωρεά δαπάνες», ενώ, αν και ζητήθηκαν από τον έλεγχο οι πράξεις των δωρεών, «τα στοιχεία αυτά δεν τέθηκαν στη διάθεσή του».
Μάλιστα διαπιστώνεται ότι «δεν προκύπτει ότι οι ανωτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών πραγματοποιούνται προς κάλυψη δαπανών σχετικών με τους νομικούς όρους των δωρεών». Τη δική του αξία έχει και το κεφάλαιο του πορίσματος με τίτλο «Ξέσματα, Διορθώσεις, Αλλοιώσεις», στο οποίο αναφέρεται ότι «σε αρκετά παραστατικά του λογιστηρίου και ειδικότερα σε χρηματικά εντάλματα περιφερειακών τμημάτων παρατηρούνται ξέσματα και διορθώσεις με διορθωτικό υγρό, τα οποία αλλοιώνουν τις εγγραφές παραστατικού, καθώς δεν προκύπτει εάν έχουν λάβει χώρα πριν ή μετά την έκδοση και την έγκριση των αρμοδίων οργάνων».
Πρόκειται για οφειλές που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 623.465,11 ευρώ
Συνελήφθησαν την Τετάρτη, για χρέη προς το ΙΚΑ, τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.Πρόκειται για οφειλές που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 623.465,11 ευρώ.
Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Πουρμπουάρ (;) 914 € σε ταβέρνα έδινε ο Μαρτίνης
Τα χρέωνε στον Ερυθρό Σταυρό - Τι αναφέρει το πόρισμα-καταπέλτης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πάρτι χλιδής και κακοδιαχείρισης του πρώην προέδρου με χρήματα του μεγαλύτερου μη κυβερνητικού οργανισμούΕνα απίστευτο πάρτι σπατάλης, χλιδής και κακοδιαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού στήθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού της χώρας. Εντάλματα εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν φτερά και «αγνοούνται» μέχρι σήμερα, περίεργες τραπεζικές μεταφορές εκατομμυρίων, μεγάλες δωρεές ιδιωτών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοίκηση για άλλους σκοπούς και αλλοιωμένα λογιστικά έγγραφα είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ αδιαφάνειας που σχηματοποιείται τώρα γύρω από τα πεπραγμένα στον ΕΕΣ.
Την ίδια ώρα βέβαια που συνέβαιναν αυτά, ο κ. Μαρτίνης επιδιδόταν σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ προσωπικής γαλαντομίας μοιράζοντας απλόχερα δημόσιο χρήμα σε φιλοδωρήματα -έως και 1.000 ευρώ!- στα γκαρσόνια που τον σέρβιραν πολυτελή εδέσματα. Παράλληλα ο ίδιος, προσφέροντας κοσμήματα ως δώρα αβροφροσύνης, έδινε τη μάχη της διάδοσης των ανθρωπιστικών ιδεωδών ανά την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον οδηγό του, με τον ελληνικό λαό να πληρώνει μόνο για τη διαμονή σε ξενοδοχείο του τελευταίου στις φιλανθρωπικές εξορμήσεις 540 ευρώ τη βραδιά!
Ολα τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις του πορίσματος-καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του ΕΕΣ για το οικονομικό έτος 2009, το οποίο κοινοποιήθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό στους αρμοδίους, καθώς, όπως αναφέρεται σε αυτό, η διοίκηση του οργανισμού δεν έδωσε καν απαντήσεις στα όσα έφερε στο φως η έρευνα. «Από την πλευρά του ΕΕΣ δεν εστάλησαν απαντήσεις στις παρατηρήσεις και διαπιστώσεις (ευρήματα) μη νόμιμης οικονομικής διαχείρισης που προέκυψαν από τον έλεγχο και τα οποία είχαν γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον φορέα με σχετικό έγγραφο της ομάδας ελέγχου, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η οριστική ημερομηνία παράδοσης της τελικής εκθέσεως της ομάδας ελέγχου».
Ειδικότερα, σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από τη διαπίστωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί «άτακτης χρηματικής διαχείρισης» αναφορικά με την εκταμίευση 1,5 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς όμως να είναι δυνατό να εντοπιστεί αν και πού τελικώς διατέθηκε το ποσό αυτό αφού δεν υπάρχει πουθενά! Πρόκειται για χρήματα από το Κληροδότημα Νέγρη που έδωσε ο ΕΕΣ επί προεδρίας Μαρτίνη στο Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», πρόεδρος του οποίου ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης, για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500 τ.μ. στον χώρο μεταξύ εξωτερικών ιατρείων και νέας πτέρυγας ως δωρεά του ΕΕΣ στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο. Η σχετική απόφαση λήφθηκε στη συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ στις 28 Ιουλίου 2009 ύστερα από σχετική εισήγηση του προέδρου του.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, «κανένα παραστατικό δεν αποδεικνύει κατασκευαστικές εργασίες εν εξελίξει ή περάτωση του έργου, ούτε επιστροφή αδιάθετου ποσού σε περίπτωση ματαίωσης του έργου. Εκτός αυτών, δεν προκύπτει ότι έχει ζητηθεί η απόδοση ή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο του ΕΕΣ από τα αρμόδια όργανα». Μάλιστα «το ως άνω χρηματικό ένταλμα φέρει ξέσματα και διορθώσεις με διορθωτικό υγρό»! Η τύχη του 1,5 εκατ. ευρώ «αγνοείται» σε μια χρονιά κατά την οποία ο ΕΕΣ έλαβε από το υπουργείο Υγείας ως επιχορήγηση συνολικά το ποσό των 23.350.000 ευρώ, ενώ το ακάλυπτο έλλειμμα έφτανε τα 21.214.802,92 ευρώ ως σωρευτικό αποτέλεσμα και προηγούμενων ετών. «Δεδομένου δε ότι ο υπολογισμός των αποσβέσεων δεν έχει γίνει, κατά παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με εφαρμογή των οριζομένων στο λογιστικό σχέδιο συντελεστών το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος είναι μεγαλύτερο».
Οι ενέργειες αυτές λάμβαναν χώρα ενώ ο λογιστικός κωδικός του ΕΕΣ «Δαπάνες οδοιπορικών εξόδων - γεύματα - εθιμοτυπικά δώρα» διανθιζόταν από νέες ενδιαφέρουσες εγγραφές. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι δαπάνες μετακινήσεων του κ. Μαρτίνη «κρίνονται άνω του προσήκοντος μέτρου». Χαρακτηριστικά, οι ελεγκτές περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια ένα βασιλικό κυριολεκτικά διήμερο του κ. Μαρτίνη στη Θεσσαλονίκη, όπου συνοδευόταν από τον οδηγό του και τον τομεάρχη Σαμαρειτών, το οποίο κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 ευρώ. Ηταν ένα ταξίδι που έμεινε αξέχαστο στις ονομαστές ψαροταβέρνες της πόλης, αφού ο πρόεδρος του ΕΕΣ όχι μόνο δεν έπαιρνε ρέστα, αλλά έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη αφήνοντας γενναίο πουρμπουάρ.
Η περιγραφή είναι απολαυστική. «Φιλοδώρημα 366 ευρώ στο κατάστημα εστίασης “Intern-Σιδέρης café” επί συνολικού ποσού λογαριασμού 934 ευρώ, με εντολή προέδρου, στο εστιατόριο “Σταύρου” ποσό 470 ευρώ με φιλοδώρημα 230 ευρώ και 316,05 ευρώ φιλοδώρημα στην ψαροταβέρνα “Μαϊάμι Γεύση” επί λογαριασμού συνολικού ποσού 683,95 ευρώ». Στην πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς,με την επωνυμία «Μαϊάμι Γεύση», που προσφέρονται από το 1945 φρέσκια συναγρίδα και οστρακοειδή, ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού άφησε φιλοδώρημα σε άλλο γεύμα του, ύψους 243,90 ευρώ, κάνοντας λογαριασμό 456,10 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της ταβέρνας «Χάνι» έτριβαν τα χέρια τους όταν ο κ. Μαρτίνης σε λογαριασμό 3.586 ευρώ για γεύμα 133 ατόμων άφησε φιλοδώρημα 914 ευρώ! Η «αδυναμία» του προέδρου του ΕΕΣ στις προς τα πάνω «στρογγυλοποιήσεις» καταδεικνύεται και στην περίπτωση καταβολής 2.658 ευρώ στο ξενοδοχείο «Electra», με το φιλοδώρημα να ανέρχεται στα 342 ευρώ, πληρώνοντας, όπως λέει και ο λαός μας, 3.000 ευρώ «στρογγυλά». Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δαπανήθηκαν 500 ευρώ «χωρίς την προσκόμιση παραστατικών με την αιτιολογία “αγορά εφημερίδων, parking και φιλοδωρήματα”», επισημαίνοντας ρητά ότι «οι δαπάνες για φιλοδωρήματα δεν προβλέπονται από διάταξη νόμου και συνιστούν μη νόμιμη επιβάρυνση εξόδων».
Τα ξενοδοχεία
Οσον αφορά στη διαμονή, οι ελεγκτές παρατηρούν ότι «στην περίπτωση μετακίνησης του προέδρου του ΕΕΣ, του οδηγού του και του τομεάρχη Σαμαρειτών, τα τιμολόγια του ξενοδοχείου “Makedonia Palace” αναφέρουν 6 δωμάτια προς κράτηση», κρίνοντας τη δαπάνη των 540 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση υπερβαίνουσα το προσήκον μέτρο. Ιδια εικόνα και τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2009, όταν ο κ. Μαρτίνης με τον οδηγό του βρέθηκε για διήμερο στην Αράχoβα - «για υπηρεσιακούς λόγους», όπως αναφέρεται. Η σχετική αποζημίωση εκτός έδρας και οι διάφορες δαπάνες ήταν της τάξεως των 1.930 ευρώ, «μεταξύ των οποίων φιλοδώρημα με εντολή προέδρου 270 ευρώ σε γεύμα 20 ατόμων σε ταβέρνα, χωρίς τεκμηρίωση του σχετικού σκοπού».
Η έρευνα στα οικονομικά του ΕΕΣ διαπίστωσε και την «πραγματοποίηση δαπανών για εθιμοτυπικά δώρα-αγορές από το γραφείο του προέδρου, τα οποία δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του ΕΕΣ, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στα λειτουργικά έξοδα». Μεταξύ αυτών: «α) αποστολή σε ιδιώτη χριστουγεννιάτικου κασπό από την εταιρεία Florhellas, ποσού 109 ευρώ, β) αγορά δώρου (κοσμήματος) από την εταιρεία Folli Follie ποσού 90 ευρώ, γ) αγορά δώρων (κοσμημάτων), οι δαπάνες για τα οποία περιλαμβάνονται στην απόδοση πάγιας προκαταβολής ενώ δεν αποτελούν λειτουργικά έξοδα, δ) αγορά δώρων από την εταιρεία Cellier, ποσού 467,38 ευρώ και 126,43 ευρώ, ε) αγορά λουλουδιών από την εταιρεία Fleria, 360,05 ευρώ, στ) μικρογεύματα σε εκδήλωση στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, ποσού 1.090 ευρώ, χωρίς υπηρεσιακό σημείωμα και αιτιολόγηση συναφούς σκοπού για τον οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση».
Αιτιολόγηση δεν υπάρχει ούτε στις τραπεζικές κινήσεις μεταφοράς ποσών, καθώς «ο έλεγχος παρατηρεί ότι στις εντολές για συμψηφιστικές εγγραφές, με τις οποίες γίνονται μεταφορές χρημάτων μεγάλων ποσών, δεν αναφέρεται η σχετική αιτιολογία». Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε επιταγή 1.923.043,25 ευρώ του ΕΕΣ προς το «Ερρίκος Ντυνάν» «χωρίς να αναφέρεται αιτιολογία ενδεχόμενης υποχρέωσης του ΕΕΣ προς το ανωτέρω ίδρυμα ως απαίτηση πληρωμής, η οποία δικαιολογεί την έκδοση επιταγής και εκταμίευση αντίστοιχα».
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε λογιστική τακτοποίηση της μεταφοράς ποσού 3 εκατ. ευρώ από λογαριασμό σε λογαριασμό χωρίς απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και «χωρίς να αναφέρεται για ποιο λόγο ή σκοπό πραγματοποιείται η μεταφορά, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει αν είναι προς όφελος του ΕΕΣ». Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Βιβλίο Δωρεών του οργανισμού, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για συγκεκριμένο σκοπό εντοπίζει «ασάφεια ως προς τη συνάφεια του δηλωθέντος σκοπού της δωρεάς, όπως ορίστηκε από τον δωρητή αυτού, για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι καταγεγραμμένες στην κάθε δωρεά δαπάνες», ενώ, αν και ζητήθηκαν από τον έλεγχο οι πράξεις των δωρεών, «τα στοιχεία αυτά δεν τέθηκαν στη διάθεσή του».
Μάλιστα διαπιστώνεται ότι «δεν προκύπτει ότι οι ανωτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών πραγματοποιούνται προς κάλυψη δαπανών σχετικών με τους νομικούς όρους των δωρεών». Τη δική του αξία έχει και το κεφάλαιο του πορίσματος με τίτλο «Ξέσματα, Διορθώσεις, Αλλοιώσεις», στο οποίο αναφέρεται ότι «σε αρκετά παραστατικά του λογιστηρίου και ειδικότερα σε χρηματικά εντάλματα περιφερειακών τμημάτων παρατηρούνται ξέσματα και διορθώσεις με διορθωτικό υγρό, τα οποία αλλοιώνουν τις εγγραφές παραστατικού, καθώς δεν προκύπτει εάν έχουν λάβει χώρα πριν ή μετά την έκδοση και την έγκριση των αρμοδίων οργάνων».
No comments:
Post a Comment