Μετά από έξι περίπου ώρες ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Συμβουλίου Επικρατείας. Οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά ανατρέποντας τα δεδομένα. Οι ψήφοι ήταν 14 με 11 και αποφασίστηκε ότι ο νόμος όχι μόνο ακυρώνεται αλλά κατεδαφίζεται πλήρως και δεν υπάρχει δυνατότητα να διορθωθεί.
H απόφαση αυτή ανατρέπει πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο που ήθελε να δημιουργήσει η κυβέρνηση καθώς η επικράτηση της σκληρής γραμμής των δικαστών σημαίνει ότι και ο διαγωνισμός είναι άκυρος και τα κανάλια που μέχρι στιγμής υπήρχαν δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν. Δεν θα πέσει δηλαδή «μαύρο» ενώ τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις για το τι θα πράξει. Ουσιαστικά με την ακύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους υπεθεματιστές. Oσοι έλαβαν άδεια, δηλαδή οι κ.κ. Μαρινάκης, Αλαφούζος, Κυριακού και Σαββίδης θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα από το δημόσιο. Επίσης για όσους δεν είχαν ήδη κανάλι, δηλαδή ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης αυτοί δεν μπορούν να εκπέμψουν τηλεοπτικό σήμα.
Οι νέοι «παίκτες» που πήραν άδεια είναι ουσιαστικά στον αέρα και όλη η διαδικασία μεταφέρεται στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο εξ υπαρχής θα προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δηλαδή θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το ενδιαφέρον στην οριακή αυτή απόφαση των δικαστών ήταν ότι επειδή ο νόμος Παππά κατεδαφίστηκε εν συνόλω ουσιαστικά οι δικαστές δεν μπήκαν σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. τον αριθμό των αδειών.
Βγαίνοντας από το κτίριο του ΣτΕ ο πρόεδρος κ. Ν. Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις τονίζοντας ότι «η διάσκεψη είναι μυστική, έχω κάνει ήδη πολλές δηλώσεις».
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Επικρατείας ο οποίος είχε ποντάρει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα σχετίζονται με την απόφαση του ΣτΕ και ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό.
H πρώτη αντίδραση
Από την πλευρά της κυβέρνησης η πρώτη αντίδραση ήταν ότι «επιστρέφουμε στο καθεστώς της ανομίας». Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία
ΗΜΕΡΉΣΙΑ. gr
No comments:
Post a Comment