Αμερικης8 Ιανουαρίου, 2019
ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Κατά την ομιλία της στην ορκωμοσία, η κ. Ελένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis), πρώτη αντικυβερνήτης στην ιστορία της Καλιφόρνιας, ευχαρίστησε τον κυβερνήτη Γκέιβιν Νιούσομ και την σύζυγό του Τζένιφερ Σίμπελ-Νιούσομ, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, γιατί αποτελεί «ένα παράδειγμα ηγέτη».
Επειτα αναφέρθηκε στο έμβλημα «Great Seal» της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, την θεά Αθηνά. «Οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Minerva, αλλά είναι πιο γνωστή από την ελληνική μυθολογία ως Αθηνά», είπε.
«Βρίσκεται εκεί, στο πρόγραμμά μας», φορώντας την πανοπλία της: Οπλισμένη με την ασπίδα και το ξίφος της, τον θώρακα και το κράνος. Είναι έτοιμη για τη μάχη, αλλά κάθεται σε θέση ανάπαυσης. Κοιτάει προς έναν ήρεμο κόλπο γεμάτο με πλοία. Πέρα από αυτά τα πλοία, ατενίζει με ελπιδοφόρα προσμονή προς την περίλαμπρη γενναιοδωρία και το μέλλον αυτής της Πολιτείας», ανέφερε η Κουναλάκη. Ενώ, συνέχισε:
«‘Εύρηκα!’, λέει, το βρήκα! Αντικρίζει την μαγική φυσική ομορφιά της Καλιφόρνιας που σου κόβει την ανάσα. Υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία η Αθηνά εκπροσωπούσε στην αρχαία μυθολογία: Το ένα είναι η δύναμη και το άλλο η σοφία.
»Καθώς κοιτά προς τον Ειρηνικό μοιάζει έτοιμη να υπερασπιστεί τις παρθένες ακτές μας. Σχεδόν μπορείς να την ακούσεις να λέει ‘Οχι νέες παράκτιες πετρελαϊκές εξορύξεις!’ Σωστά; Ως αντικυβερνήτης σας και νεοεισερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτειακών Γαιών είναι πλέον η δουλειά μου να σταθώ στο πλάι της στον αγώνα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και να διατηρήσουμε τις μοναδικές και παγκοσμίως γνωστές παραλίες μας υγιείς, ανθηρές και καθαρές.
»Θα ήθελα να πω και κάτι για το ζήτημα της σοφίας. Οι πολιτισμένες κοινωνίες αναγνωρίζουν πως το μονοπάτι που οδηγεί στην σοφία είναι η εκπαίδευση. Το μονοπάτι για την σοφία είναι η εκπαίδευση. Και αυτό είναι πολύ προσωπικό για εμένα. Πολλοί από εσάς με έχετε ακούσει να λέω την ιστορία της γιαγιάς μου, της Κατερίνας. Η γιαγιά μου ποτέ δεν έμαθε να διαβάζει ή να γράφει. Συχνά προσπαθώ να φανταστώ πόσο σκληρό πρέπει να ήταν για εκείνη να αφήσει τον πατέρα μου να φύγει από το χωριό, σε ηλικία μόλις 14 ετών, για να ταξιδέψει προς την Αμερική.
»Ηταν μόνος του, είχε πολύ λίγα χρήματα και δεν μιλούσε Αγγλικά. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι, έφτασε στο Λόντι, όχι πολύ μακριά από εδώ όπου πήγε στο σχολείο και εργάστηκε στα χωράφια ως εργάτης γης.
»Η ζωή ήταν σκληρή. Αλλά για εκείνον το Λόντι ήταν παράδεισος. Εν αντιθέσει με την πατρίδα του, στην οποία οι ναζί είχαν καταλάβει μέρος του χωριού της οικογενειάς μου, εδώ δεν διεξαγόταν πόλεμος. Δεν υπήρχε φόβος. Και, εν αντιθέσει με το βραχώδες έδαφος της Ελλάδος, το έδαφος της Καλιφόρνιας ήταν -όπως συχνά λέγεται – μαλακό όπως το κέικ και δεν απαιτούσε να αφαιρείς τους βράχους έναν προς έναν, πριν φυτέψεις τις σοδειές σου.
»Οι άνθρωποι που συνάντησε ήταν γενναιόδωροι και ευγενικοί, και εργάστηκε σκληρά για να καταφέρει να εισέλθει στο ‘Sacramento State College’. Τα δίδακτρα εκείνη την εποχή ήταν 62 δολάρια το εξάμηνο. Κατάφερνε να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του εργαζόμενος ως σερβιτόρος – μερικές φορές ως μέρος του προσωπικού τροφοδοσίας στο αρχοντικό του κυβερνήτη.
»Σκεφτείτε το. $62 το εξάμηνο. Μία δουλειά. Κανένα δάνειο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είχε μεταπηδήσει από τα χωράφια στην αίθουσα διδασκαλίας. Οταν γράφτηκε το Master Plan for Higher Education (Σχέδιο για την Ανώτερη Εκπαίδευση της Καλιφόρνιας, οι ηγέτες μας γνώριζαν πως δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση για το μέλλον της Πολιτείας μας από την εκπαίδευση.
»Οταν ανοίγουμε τις πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε οποιονδήποτε το επιθυμεί σε αυτή την Πολιτεία, το ταλέντο θα βρει το δρόμο του», είπε η ομογενής πολιτικός για να τονίσει πως μέσα από τα νέα της καθήκοντα «δεσμεύομαι να επεκτείνω την πρόσβαση στην Οικονομικά στη δημόσια ανώτερη εκπαίδευση εδώ στην Πολιτεία μας. Είναι σοφό, είναι έξυπνο και είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε την ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή οικονομία».
No comments:
Post a Comment