Την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία Ιράν - Δύσης μετά την άρση των κυρώσεων "κλείδωσε" χθες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στη Ρώμη, ενώ η κατ' ιδίαν 40λεπτη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς επίσης και οι αναφορές του στη διαλλακτικότητα και τη θρησκευτική ανεκτικότητα.
«Προσευχηθείτε για μένα, παναγιότατε», είπε στον Φραγκίσκο στο τέλος της επίσκεψής του ο Ροχανί, ενώ ο Αργεντινός Πάπας τού απάντησε: «Ελπίζω στην ειρήνη. Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη αυτή».
Ο Ροχανί έδωσε δώρο στον Πάπα ένα τετράγωνο, παραδοσιακό περσικό χαλί, ενώ ο ποντίφηκας ανταπέδωσε με ένα μετάλλιο του Αγίου Μαρτίνου που απεικονίζεται να προσφέρει την κάπα του σε έναν φτωχό. Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με Ιταλούς επιχειρηματίες, ο Ιρανός πρόεδρος έκανε αναφορά στην ανεκτικότητα του Ισλάμ, τονίζοντας πως «το Κοράνι καλεί τους μουσουλμάνους να προστατέψουν πρώτα απ' όλα τις εκκλησίες και τις συναγωγές, διότι αυτό σημαίνει ανοχή».
Οι συνομιλίες με τον Ρέντζι έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με αναφορές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και νύξεις -από την πλευρά του Ιταλού πρωθυπουργού- για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Ο Ρέντζι εξήγγειλε ότι θα εντατικοποιηθεί η διμερής συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στους τομείς των υποδομών, της Υγείας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.
«Και σε σημαντικούς τομείς στους οποίους οι θέσεις μας είναι αποκλίνουσες, όπως στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδείξαμε ότι ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τον διάλογο», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο αρχηγός του ιρανικού κράτους κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Τεχεράνη. Στα παραλειπόμενα της επίσκεψης κυριάρχησε η μάλλον άστοχη -πλην προνοητική- απόφαση των ιθυνόντων του μουσείου Καπιτολίνι να καλύψουν περιμετρικά με... ταμπλό τα γυμνά αγάλματα, σε περίπτωση που το επισκεπτόταν ο Ιρανός ηγέτης. Στο μουσείο εκτίθεται μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και την περίοδο της Αναγέννησης.
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ/Avgi
No comments:
Post a Comment