Monday, February 15, 2016

Ο κόσμος ανησυχεί, η Τουρκία βομβαρδίζει στη Συρία



Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν, διεμήνυσε ο Νταβούτογλου στην Μέρκελ - Ο Ομπάμα προειδοποιεί τον Πούτιν να σταματήσει να βάλει θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ ο δυτικός συνασπισμός συνεχίζει να σφυροκοπά το Ισλαμικό Κράτος.
Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Συρία, εναντίον θέσεων Κούρδων της περιοχής. Το γεγονός διευρύνει την παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή, την ώρα που οι Ρώσοι συνεχίζουν αμείωτες τις επιχειρήσεις, ενώ ο συνασπισμός των χωρών της Δύσης βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και πάλι την Κυριακή από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης». Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. 
Λίγη ώρα αφότου Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο έκαναν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών Ομπάμα και Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews, ενέτεινε τις ανησυχίες αφού προειδοποίησε πως μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν «ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο»!
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ο Μεντβέντεφ τόνισε: «Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: Αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν». 
«Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος», τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. 
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, ο πόλεμος στη Συρία δεν θα τελειώσει», πρόσθεσε.
Νταβούτογλου σε Μέρκελ: Οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστούν
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις διεθνείς αντιδράσεις, το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ στην οποία και ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των YPG τις δύο τελευταίες ημέρες και ο Νταβούτογλου έχει ζητήσει να αποσυρθούν οι Κούρδοι της Συρίας από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, στα βόρεια του Χαλεπιού, μεταξύ των οποίων είναι και η αεροπορική βάση Μέναγκ.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχισουν να το κάνουν», είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου
Οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου συνεχίζονται ακατάπαυστα και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στα βόρεια της χώρας το Σάββατο, όταν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από τη συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 
Η Δαμασκός καταδίκασε τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βάλει τέλος στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος.
Τηρώντας την ίδια γραμμή με την Ουάσινγκτον, η Γαλλία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπιού και τη βόρεια Συρία.
Τι φοβάται η Τουρκία
Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη τη μεθόριο. 
Η προώθηση των YPG στα δυτικά του Ευφράτη συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει «με σταυρωμένα τα χέρια».
Η Τουρκία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία με σκοπό, όπως δηλώνεται επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). 
Ο Σαουδάραβας ομόλογός του Άντελ αλ Τζουμπέιρ είπε σήμερα ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν σαουδαραβικές ειδικές δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η δήλωση αυτή του Τζουμπέιρ έγινε την ώρα που έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ προκειμένου «να ενταθούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν το Ριάντ και η Άγκυρα σημειώνονται σε μια περίοδο που οι ανταρτικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζουν οι δύο σουνιτικές δυνάμεις υποχωρούν ολοένα απέναντι στους Κούρδους αλλά, κυρίως, απέναντι στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Το Ιράν και η Ρωσία, οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, προειδοποίησαν τις δύο χώρες να μην στείλουν χερσαία στρατεύματα στη Συρία. Την ίδια ώρα, η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία ότι επιτρέπει να περνούν στη Συρία όπλα και μαχητές για να ενισχύουν τους αντάρτες. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασαν περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ Σαμ.
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στα βόρεια του Χαλεπιού και σήμερα βρίσκονταν σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων νοτίως του Ταλ Ριφάτ, ενός από τα τρία προπύργια των ανταρτών στην περιοχή αυτή. Η τοποθεσία, που επλήγη το Σάββατο από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, δέχεται επίσης την επίθεση των Κούρδων από τα ανατολικά.
Η ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που ξεκίνησε το καθεστώς την 1η Φεβρουαρίου προκάλεσε την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στα βόρεια της Αζάζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα τους επιτρέψουν να περάσουν.
Η συμφωνία του Μονάχου επικρίθηκε σήμερα δριμύτατα από τον συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης, τον Ριάντ Χιτζάμπ, γιατί, όπως είπε, επιτρέπει να συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget