Έφυγε πλήρης ημερών, ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «Καπετάν Ερμής» για τον αγώνα του στην Αντίσταση!
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στο ΣΕΦ. Υπενθυμίζεται, ότι καταχειροκροτήθηκε όταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε πως σε ηλικία 100 ετών, ο Β. Πριόβολος, κατάφερε να παραβρεθεί στις συνεδριακές διαδικασίες. Τότε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πήγε κοντά του και τον αγκάλιασε, ενώ δίπλα του βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, o Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ποιος ήταν ο Βασίλης Πριόβολος
Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.
Κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, είχε διατελέσει υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου χρημάτισε αντιπρόεδρος της τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού ΟΑΣΑ.
Κατοχή - Αντίσταση
Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
Βάρκιζα - Εμφύλιος
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.
Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.
Μεταπολίτευση
Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.
Συλλυπητήρια από Γεννηματά - Παπανδρέου
Δήλωση για το θάνατο του Βασίλη Πριόβολου έκανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.
Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:
Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.
Συντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος.
Συντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος.
Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή.
Η δήλωση του του Γιώργου Παπανδρέου
«Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σπουδαίος αγωνιστής για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ο Βασίλης Πριόβολος, ο Καπετάν Ερμής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Στα εκατό χρόνια της πολυκύμαντης ζωής του, βρέθηκε, από τα Άγραφα όπου γεννήθηκε, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο βγήκε Πολιτικός Μηχανικός, αφιερώνοντας παράλληλα τη ζωή του στους αγώνες για μια καλύτερη πατρίδα.
Αρχικά, εντάχθηκε στο ΚΚΕ και στην κατοχή, βγήκε στο βουνό, όπου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες, αλλά και υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Διακρίθηκε για τη δράση του και ανέλαβε τη διοίκηση σημαντικών μονάδων του ΕΛΑΣ, όπως και τη διοίκηση της ένοπλης ομάδας ασφαλείας της Βίνιανης, έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού.
Αργότερα, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, ως πολιτικός πρόσφυγας. Μεταπολιτευτικά, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του πνοή για να δει την Ελλάδα να αλλάζει.
Πριν από λίγες ημέρες, στο πρώτο Συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, τιμήθηκε για τη δράση του και την προσφορά του.
Ο Καπετάν Ερμής, έφυγε από τη ζωή, όπως την ξεκίνησε και την ήθελε. Πράος, σεμνός, αλλά με ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνων και αξιοπρέπειας.
Καλό ταξίδι, Καπετάνιε.»
No comments:
Post a Comment