Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει τις δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής ή να ρισκάρει ένα πυρηνικό πόλεμο, προειδοποίησε πρώην αξιωματούχος της συμμαχίας. Ο σερ Richard Shirreff, σε μία συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι σε περιόδους έντασης μία επίθεση στις χώρες της Βαλτικής ήταν απολύτως αληθοφανής. «Πρέπει να κρίνουμε τον πρόεδρο Πούτιν από τις πράξεις του και όχι από αυτά που λέει» είπε ο Shirrff και πρόσθεσε ότι «εισέβαλε στην Γεωργία, στην Κριμαία και την Ουκρανία, έχει χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις και έχει ξεφύγει. Το ανατριχιαστικό δεδομένο είναι ότι επειδή η Ρωσία έχει στη σκέψη της τα πυρηνικά και δυνατότητα για κάθε είδους αμυντικής προστασίας, εάν επιτεθεί στη Βαλτική, αυτό θα σημαίνει πυρηνικό πόλεμο».
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την ανάπτυξη του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία στις 12 Μαΐου και την εγκατάστασή του και το επόμενο διάστημα και στην Πολωνία.
Η Ρωσία έχει ήδη χαρακτηρίσει την ανάπτυξη του συστήματος ως επιθετική ενέργεια την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει ότι το σύστημα δεν στοχεύει στη Ρωσία, αλλά είναι μία προστασία από τους πυραύλους του Ιράν και της Βορείου Κορέας.
Την ίδια ώρα κείμενο του Stephen Cohen, καθηγητή Ρωσικών Σπουδών στο Πρίνστον και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι ένα τμήμα της ρωσικής ηγεσίας είναι ανήσυχο και εστιάζει στην ηγεσία του Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ισορροπεί ανάμεσα στις ελίτ που είναι προσανατολισμένες στην Δύση και στην συναίνεση με την Ουάσιγκτον και στον αντίθετο πόλο βρίσκονται αυτοί που βλέπουν το ΝΑΤΟ ως απειλή.
Το θέμα που μπαίνει στο Κρεμλίνο είναι εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να μην υποκύψει στην αμερικανική ηγεμονία και εάν θα αντέξει μία γεω-οικονομική επίθεση.
Στα μέσα Απριλίου ο στρατηγός Alexander Bastrykin, έγραψε ότι η Ρωσία δεν είναι καλά προετοιμασμένη, παρά τη συμμετοχή της στον πόλεμο στην Συρία, για να αντιμετωπίσει ένα νέο πόλεμο είτε στη Ρωσία είτε στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι είναι επίσης ελλιπώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ένα γεω-οικονομικό πόλεμο. Συνέχισε λέγοντας ότι η Δύση προετοιμάζεται για ένα πόλεμο κατά της Ρωσίας, και ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τα σημάδια κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το κείμενο αυτό άνοιξε ένα μεγάλο διάλογο στη Ρωσία και αξιωματικός εν αποστρατεία επιβεβαίωσε ότι όντως η Δύση προετοιμάζεται για πόλεμο.
Αυτό δείχνει σύμφωνα με τον αρθρογράφο ότι κάποιοι στο Κρεμλίνο έχουν απομακρυνθεί από τη θέση του Πούτιν και των οικονομικών παραγόντων της Ρωσίας για συναίνεση με τις ΗΠΑ.
Στη Ρωσία, δεν υπάρχει κλίμα κατά του Πούτιν, παραμένει με ποσοστά δημοτικότητας πάνω από το 80% υπάρχει όμως αυξανόμενη αντίδραση κατά κυρίως, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ. Είναι αυτός λόγος για να ξεκινήσει προετοιμασία για πόλεμο;
Η προοπτική μιας αναπόφευκτης μελλοντικής σύγκρουσης δεν είναι άγνωστη για τον Πούτιν, ο οποίος συχνά έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο, όμως έχει επενδύσει στο σχέδιο να κερδίσει χρόνο για τη Ρωσία, για να ενδυναμώσει τη θέση του και να αναγκάσει τη Δύση να συνεργαστεί, όπως για παράδειγμα στη Συρία, όπου έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για ένα θετικό στόχο. Επίσης έχει καταφέρει να βρει συμμάχους στην Ευρώπη η οποία δεν ακολουθεί την κλιμάκωση.
Ο αρθροφγράφος υποστηρίζει ότι η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει τον Πούτιν, ενισχύει όλους αυτούς στο Κρεμλίνο που μιλάνε για την ανάγκη προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο πόλεμο.
Η αυξημένη επιθετική ρητορική Αμερικανών αξιωματούχων, ενδεχομένως στοχεύει στο να κάνει πίσω η Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι κάτι απλό και τα πράγματα περιπλέκονται από τα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία και το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ.
Το ΠΟΝΤΊΚΙ. Web
Το ΠΟΝΤΊΚΙ. Web
No comments:
Post a Comment