Κλασική επιλογή για νόστιμα λαδερά το καλοκαίρι, τα πράσινα φασολάκια γεμίζουν τα πιάτα μας με γεύση και φρεσκάδα και τον οργανισμό μας με πολλαπλά οφέλη.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Μπορεί σαν παιδάκι να μην τα συμπαθούσες πολύ, ωστόσο η μαμά που σε κυνηγούσε να τα φας λέγοντας ότι σου κάνουν καλό δεν είχε καθόλου άδικο. Τα πράσινα φασολάκια είναι καλή πηγή βιταμινών Κ, C και Α, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών, φολικού οξέως και σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
Μπορεί σαν παιδάκι να μην τα συμπαθούσες πολύ, ωστόσο η μαμά που σε κυνηγούσε να τα φας λέγοντας ότι σου κάνουν καλό δεν είχε καθόλου άδικο. Τα πράσινα φασολάκια είναι καλή πηγή βιταμινών Κ, C και Α, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών, φολικού οξέως και σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
Πώς σε ωφελούν
* Μειώνουν τη χοληστερίνη.
* Προστατεύουν την καρδιά.
* Προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.
* Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
* Έχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου.
* Μειώνουν τη χοληστερίνη.
* Προστατεύουν την καρδιά.
* Προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.
* Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
* Έχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου.
Πώς καθαρίζονται
Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβεις αρχικά την κορυφή με το κοτσανάκι και έπειτα συνεχίζεις γύρω-γύρω από το φασολάκι, για να βγάλεις τις σκληρές ίνες που ίσως έχουν.
Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβεις αρχικά την κορυφή με το κοτσανάκι και έπειτα συνεχίζεις γύρω-γύρω από το φασολάκι, για να βγάλεις τις σκληρές ίνες που ίσως έχουν.
Από το Περού στο πιάτο σου
Ήξερες ότι τα πράσινα φασολάκια έχουν καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα το Περού; Στην Ευρώπη μάς ήρθαν από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα, ενώ ταξίδεψαν και στη βόρεια πλευρά της Αμερικής όπου τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα λαχανικά της αμερικάνικης διατροφής.
Ήξερες ότι τα πράσινα φασολάκια έχουν καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα το Περού; Στην Ευρώπη μάς ήρθαν από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα, ενώ ταξίδεψαν και στη βόρεια πλευρά της Αμερικής όπου τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα λαχανικά της αμερικάνικης διατροφής.
Ιδέες μαγειρέματος
Η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή είναι φασολάκια λαδερά με σάλτσα ντομάτας και πατάτες, που κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο καλοκαιρινό τραπέζι. Δίπλα τους πάει πάντα ψωμί και λίγη φέτα. Με τα φασολάκια, βέβαια, μπορείς να ετοιμάσεις κι άλλα πιάτα. Για παράδειγμα, η κλασική συνταγή για φασολάκια λαδερά γίνεται πιο πλούσια αν προσθέσεις κοτόπουλο ή μοσχαράκι σε μπουκίτσες. Σοτέ, σκέτα σαν ζεστή σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, λεμόνι, αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο γίνονται υπέροχο και υγιεινό συνοδευτικό για ψητό κρέας και κοτόπουλο. Επιπλέον, βραστά φασολάκια μπορείς να προσθέσεις και σε άλλες σαλάτες με διάφορα βραστά λαχανικά και στην πατατοσαλάτα, ενώ αποτελούν και βασικό υλικό για τη διάσημη σαλάτα νισουάζ.
Η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή είναι φασολάκια λαδερά με σάλτσα ντομάτας και πατάτες, που κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο καλοκαιρινό τραπέζι. Δίπλα τους πάει πάντα ψωμί και λίγη φέτα. Με τα φασολάκια, βέβαια, μπορείς να ετοιμάσεις κι άλλα πιάτα. Για παράδειγμα, η κλασική συνταγή για φασολάκια λαδερά γίνεται πιο πλούσια αν προσθέσεις κοτόπουλο ή μοσχαράκι σε μπουκίτσες. Σοτέ, σκέτα σαν ζεστή σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, λεμόνι, αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο γίνονται υπέροχο και υγιεινό συνοδευτικό για ψητό κρέας και κοτόπουλο. Επιπλέον, βραστά φασολάκια μπορείς να προσθέσεις και σε άλλες σαλάτες με διάφορα βραστά λαχανικά και στην πατατοσαλάτα, ενώ αποτελούν και βασικό υλικό για τη διάσημη σαλάτα νισουάζ.
No comments:
Post a Comment