Για «σημαντικό βήμα» προς την λήξη ενός «αδιεξόδου με την Ελλάδα» κάνει λόγο η Telegraph.
«Οι βουλευτές της «Μακεδονίας» ψηφίζουν για να αλλάξουν το όνομα της χώρας, χαλαρώνοντας την ένταση με την Ελλάδα.
»Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε την Παρασκευή για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και ανοίγοντας μια πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Η αναγκαία πλειοψηφία επετεύχθη ύστερα από μια εβδομάδα τεταμένων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων στο Σκόπια, όπου δεν ήταν σαφές μέχρι την τελευταία στιγμή αν η κυβέρνηση μπορούσε να εξασφαλίσει τις ψήφους από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου.
»Στη συνέχεια θα προωθηθούν οι τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο Σύνταγμα, μετά τις οποίες θα απαιτηθεί μια ακόμα άλλη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να κατοχυρωθούν οι αλλαγές» γράφει ακόμη η Telegraph.
«Παρόλο που υφίστανται επιπλέον νομοθετικά εμπόδια, η χθεσινή ψηφοφορία (σ.σ. Παρασκευής) ήταν μια κρίσιμη νίκη για τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έπρεπε να κερδίσει τις ψήφους βουλευτών του δεξιόστροφου κόμματος VMRO-DPMNE που ήταν σταθερά αντίθετο στη συμφωνία.
»Με τη συμφωνία, την οποία ο Ζάεφ συνήψε με τον Έλληνα ομόλογό του τον Ιούνιο, το βαλκανικό κράτος θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» σε αντάλλαγμα της υπόσχεσης της Αθήνας να σταματήσει να εμποδίζει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
»Οι επικριτές της συμφωνίας στα Σκόπια την έχουν χαρακτηρίσει ως «εξευτελιστική παραχώρηση στην Αθήνα».
»»Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους βουλευτές του VMRO-DPMNE που έβαλαν τα συμφέροντα του κράτους πάνω από τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα, παρά την πίεση που χωρίς να χρειάζεται τους ασκήθηκε», δήλωσε ο Ζάεφ μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι θα «εγγυηθεί» την ασφάλειά τους.
»Μεταξύ των βουλευτών που ψήφισαν θετικά ήταν τρεις πολιτικοί του VMRO-DPMNE στους οποίους χορηγήθηκε εγγύηση αυτήν την εβδομάδα ενώ βρίσκονταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό.
»Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει την Παρασκευή εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ενδεχόμενη αμνηστία τους.
»Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες από το VMRO-DPMNE ότι η κυβέρνησή του προσέφερε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο».
No comments:
Post a Comment