Αναδημοσιευεται από τη ΝΈΑ ΣΕΛΙΔΑ |
Στις 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Δεν είναι μία μέρα για να δέχονται οι γυναίκες απλά «χρόνια πολλά», τριαντάφυλλα και σοκολατάκια. Αλλά μια ημέρα για να μας υπενθυμίζει τους αέναους και δυναμικούς αγώνες ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Τους αγώνες διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων.
Της Ζωής Μακρυγιάννη
zmakrigianni@neaselida.news
Η γιορτή πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ
Σε μια εποχή που η πατριαρχία είναι εδώ, οι γυναίκες δεν χρειάζονται μια ημέρα γιορτής και 364 ημέρες υποταγής. Όταν η Ελένη Τοπαλούδηδολοφονείται στη Ρόδο επειδή δεν συναίνεσε στη σεξουαλική πράξη, όταν η Αγγελική Πέτρου δολοφονείται από τον ίδιο της τον πατέρα στην Κέρκυρα επειδή εκείνος δεν ενέκρινε τη σχέση της, όταν μια 22χρονη πέφτει θύμα ξυλοδαρμού, έπειτα από απόπειρα βιασμού χούλιγκανς, 365 μέρες το χρόνο, επτά μέρες τη βδομάδα και 24 ώρες τη μέρα οι γυναίκες πρέπει να φωνάζουν: Ούτε μία λιγότερη!
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η ισότητα έχει επιτευχθεί. Μόνο και μόνο επειδή σε διάφορους εργασιακούς χώρους οι γυναίκες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, επειδή μπορούν, πλέον, να κατέχουν διευθυντικές θέσεις, επειδή αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Οι παραπάνω (και πόσες άλλες) περιπτώσεις βίας κατά γυναικών όμως, κρούουν το καμπανάκι ότι οι ανισότητες εξακολουθούν και η πατριαρχία δεν έχει εκλείψει.Ότι η αντίληψη επιβολής ενός άνδρα σε μια γυναίκα εμφιλοχωρεί στις συμπεριφορές και ίσως να κυριαρχεί.
Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όχι μόνο οι γυναίκες σήμερα, αλλά και οι σύγχρονες κοινωνίες. Η 8η Μαρτίου να υπενθυμίζει απλώς την ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, αλλά οι υπόλοιπες μέρες να είναι μέρες ενός συνεχούς και ηχηρού αγώνα.
Πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου
Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργίακινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Η αστυνομίαεπιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείογυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.
Το 1910 η «Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών», πρότεινε να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου, ως η μέρα τιμής των γυναικείων αγώνων. Όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε εκεί ως εθνική αργία.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1977, η 8η Μαρτίου ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας η πρώτη Φεμινιστική Απεργία στην Ελλάδα
Η ιστορική αναδρομή με πληροφορίες από το tvxs.gr
No comments:
Post a Comment