Monday, January 28, 2019

Το 11λεπτο video του Τσιτσιπά για τη Μελβούρνη: "Ευχαριστώ" σε 16 γλώσσες!


Στον ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στους αγώνες που έχει στα κορτ ο Στέφανος Τσιτσιπάς αρέσκεται στη βιοντεοσκόπηση και εν συνεχεία - μετά το απαραίτητο μοντάζ - στη δημοσίευση των videos στο κανάλι που έχει στο youtube.

Αυτό έκανε και από την παρουσία του στη Μελβούρνη για το "Australian open" με τον Έλληνα τενίστα να μοιράζεται με τους ακόλουθους του στιγμές με την οικογένειά του στα μαγαζιά, στους δρόμους και το ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Ο Τσιτσιπάς επίσης αναφέρεται στο πόσο ωραίο ήταν για αυτόν να τον σταματούν όλοι, να του δίνουν συγχαρητήρια και να του δείχνουν την αγάπη τους.

Επίσης στο τέλος ο 20χρονος τενίστας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους τον στήριξαν στο "Australian open' τόσο με την παρουσία τους στο γήπεδο όσο και από μακριά ενώ λέει το δικό του... ευχαριστώ σε 16  γλώσσες!

Δείτε το vlog μέσα από το οποίο ο Τσιτσιπάς αποχαιρέτησε την Μελβούρνη:



Sport24.gr

ΘΕΜΟΣ- Με τα μάτια της Τατιάνας..Και συνέντευξη στο "ΟΛΑ" με τον Αρτέμη Σώρρα


Οι αποκαλύψεις της Τατιάνας για τον άνθρωπο Θέμο Αναστασιάδη



Ο Αρτέμης Σώρρας στο "ΟΛΑ" με τον Θέμο Αναστασιάδη.


Πολάκης : ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Το πρωί εγκαίνια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου του 2 ου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (δωρεά του ιδρυματος Στ Νιαρχος) και του spect cr (Γ κάμερα με αξονικό τομογράφο απο Πδε εθνικών πόρων Υπ υγείας .
Το μεςημερι επίσκεψη  στο δημαρχείο Μοιρών και το κέντρο υγείας και ανακοίνωση της ανέγερσης νέου Κεντρου υγείας με χρηματοδότηση απο το ΠΔΕ του Υπ υγείας και την περιφέρεια Κρήτης .Κουβεντα στο δημαρχείο και με τους εργαζόμενους στο Κεντρο υγείας που καλύπτουν μια περιοχή με 60.000 πληθυσμό !
Μετα επίσκεψη στο περιφερειακό Ιατρειο Ζαρου με το δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που βοηθάει παρά πολύ τηνλειτπυργια του Ιατρειου που τωρα θα επεκταθεί κτιριακά με χρηματοδότηση απο την περιφέρεια και εγκριςη της μελέτης απο το υπουργείο .Δεσμευση για αγορά υπερήχου στο περιφερειακό Ιατρειο απο εμάς
Η μέρα έκλεισε με ενα εξαιρετικό τραπέζι στη ταβέρνα Ελαιώνας στο Ζαρο με κουβέντα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας με αυτοδιοικητικούς και ντόπιους .
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ !!!
Παμε δυνατά για το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας .
Ο κόσμος ,οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι ειναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ ,γιατι νιώθουν πως ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ !!!

ΥΓ κάτι θλιβεροί ΚΚΕεδες και αντίγραφα της Ποεδην το πρωί στο πανεπιστημιακό ,απαντήθηκαν με τη δικιά τους ντουντούκα καταλλήλως .Νομιζαν πως θα ψαρωναμε οι ολίγιστοι!!!!








Η Αγγελική Ηλιάδη θέλει να γίνει βουλευτής – Για ποιον πολιτικό «λιώνει» (βίντεο)

Οτι σκέφτεται τον εαυτό της στη Βουλή και μάλιστα μάχιμα και δυναμικά αποκάλυψε η Αγγελική Ηλιάδη.

Η τραγουδίστρια άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού της σε κάμερα της εκπομπής «Ελένη» και μίλησε για όλα. Μεταξύ άλλων και για την πολιτική.

Οταν ρωτήθηκε αν θα έλεγε «ναι» στην πολιτική, η Αγγελική Ηλιάδη απάντησε:

«Εχω φανταστεί τον εαυτό μου στη Βουλή και μάλιστα να διαμαρτύρομαι και πάρα πολύ έντονα, έτσι να το πω ευγενικά, για όλα αυτά που βλέπω ότι αντιμετωπίζουμε όλοι μας».

Μάλιστα, όπως φάνηκε η τραγουδίστρια έχει γνώση και για όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο. Οταν ρωτήθηκε για την αίσθηση που έχει για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, η Αγγελική Ηλιάδη είπε:

«Εχω μια αδυναμία σε αυτό το κομμάτι, τον Γιάννη τον Μανιάτη. Ο οποίος φυσιογνωμικά και μόνο για μένα είναι ένας άντρας παλιάς κοπής».

Δείτε το βίντεο:




Tribune.gr

Κατώτατος μισθός: Αύξηση έκπληξη 11% – Στα 650 ευρώ ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Την απόφαση για αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 11% στα 650 ευρώ το μήνα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Μετά από δέκα χρόνια μειώσεων, προχωράμε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο οποίος διαμορφώνεται στα 650 ευρώ το μήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Για όσους αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό, δηλαδή 510 ευρώ το μήνα, η αύξηση αγγίζει το 27%, αφού θα δουν μειτές αυξήσεις στο μισθό τους που θα φθάνουν τα 140 ευρώ.

Στην Αλβανία το εμπόριο ναρκωτικών συνεισφέρει 4 δισ. ετησίως στο ΑΕΠ



Την Αλβανία αποκαλεί ως «Κολομβία της Ευρώπης» η βρετανική εφημερίδα Independent, σε άρθρο της για την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών από τα αλβανικά καρτέλ ναρκωτικών.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας ασχολείται με το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Χαρακτηρίζει την Αλβανία ως «Κολομβία της Ευρώπης», καθώς έχει καθιερωθεί ως η έδρα της εμπορίας ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Διακινούν ναρκωτικά από Τουρκία έως Ολλανδία


Το άρθρο σημειώνει ότι οι αλβανικές συμμορίες είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο στην ηρωίνη και την κοκαΐνη.

Οι Αλβανοί διακινητές αγοράζουν τις Αρχές από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας μέχρι αυτές της Σμύρνης στην Τουρκία.

Έτσι καθίσταται δυνατή τη μετακίνηση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μαριχουάνα φέρνει στην Αλβανία περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο της ΕΕ, σημειώνει ότι η Αλβανία δεν είναι τόσο το κέντρο καλλιέργειας, αλλά το κέντρο συγκέντρωσης και διανομής.

Ξεπλένουν τα χρήματα στις οικοδομές


Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα χρήματα των ναρκωτικών ξεπλένονται σε πολυτελείς οικοδομές κατά μήκος της ακτής και στην πρωτεύουσα.

Αλβανικά δημοσιεύματα στο παρελθόν, όπως και η αντιπολίτευση, έχουν καταγγείλει ότι τα καρτέλ ξεπλένουν τα χρήματα από τα ναρκωτικά οικοδομώντας.

Στο «στόχαστρο» το φιλέτο της Χειμάρρας


Στο στόχαστρο των ίδιων κυκλωμάτων βρίσκονται και τα παραλιακά οικόπεδα «φιλέτα» στη Βόρεια Ήπειρο που ανήκουν κυρίως σε Έλληνες μειονοτικούς.

Η Χειμάρρα είναι η τελευταία ελληνική πόλη που αντιστέκεται στην άλωση.

Στα σχέδια του καθεστώτος είναι να «αναπλαστεί», δηλαδή αφενός μεν να αφελληνιστεί και αφετέρου να γίνει το πλυντήριο των χρημάτων από ναρκωτικά.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ- Λάιτ γαλατόπιτα με άρωμα βανίλιας .ΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄

Υλικά (για 8-10 μερίδες)
  • 1,5 λίτρο γάλα με 1,5% λιπαρά
  • 1 κούπα ζάχαρη σκούρα, καστανή
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το σκεύος
  • 4 αυγά, χτυπημένα


Διαδικασία

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και εφόσον η λάμα του βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη. Τρώγεται καλύτερα χλιαρή.

Η Νίκη τη διατηρεί στο ψυγείο και ζεσταίνει ελαφρώς κάθε κομμάτι στα μικροκύματα πριν το σερβίρει.

Μυστικό

Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

DEITE AKOMA
Μίνι γαλατόπιτες με φύλλο κρούστας

Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 10΄
Υλικά (για 16 - 20 κομμάτια) 
  • 2 αυγά + 1 κρόκος
  • 1 κούπα ζάχαρη + 1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας
  • 1 λίτρο γάλα + 2 κουτ. σούπας  
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, λιωμένο, για άλειμμα
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά με τη 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός (5 λεπτά).

Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη 1/2 κούπα ζάχαρη.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το μείγμα των αυγών.

Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο.

Αλείφουμε το πρώτο με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, επίσης βουτυρωμένο.

Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Κόβουμε τα φύλλα με ένα μικρό στρογγυλό τσέρκι. Βάζουμε τους τετραπλούς δίσκους σε αντικολλητικές θήκες για μάφινς. Γεμίζουμε με την κρέμα. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα. Αλείφουμε την επιφάνεια των γλυκών.

Πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ψήνουμε τις γαλατόπιτες για περίπου 30 λεπτά. Τις αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν προτού ξεφορμάρουμε.
"K"



ΕΛΛΑΣ-Με λευκόμάρμαρο της Θάσου στρωμένη η Μέκκα




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Από το ιερό τέμενος της Μέκκας και της Μεδίνας μέχρι το κτήριο της Όπερας της Σαγκάης, κι από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης μέχρι το «στρατηγείο» της Γαλλικής Τηλεόρασης στο Παρίσι και τους διάσημους πύργους "Reflection Towers" στη Σιγκαπούρη, το ελληνικό μάρμαρο, κυρίως από τα κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας, έχει διαχρονικά κερδίσει τη θέση του σε οικοδομήματα-σύμβολα ανά την υφήλιο.
Στη Μέκκα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λευκού μαρμάρου Θάσου, στην 'Οπερα της Σαγκάης και το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης το ίδιο υλικό, στο κτήριο της Γαλλικής Τηλεόρασης το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο Βώλακα και στους πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Σιγκαπούρης το "Ariston" Δράμας.

Μεγάλες ποσότητες λευκού μαρμάρου Θάσου έχουν χρησιμοποιηθεί και στο «Τέμενος του Προφήτη» στη Μεδίνα
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ), Κωνσταντίνα Λαζή, το ελληνικό μάρμαρο αποτελεί πλέον μια από τις πιο συχνές επιλογές των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών, που καθορίζουν τις τάσεις στο design σε παγκόσμια κλίμακα. «Αυτό συμβαίνει γιατί υπερέχει σε ποιότητα, η γκάμα είτε των λευκών είτε των χρωματιστών είναι μεγάλη και η χρήση του σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμη και σε εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων προσδίδει ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα» επισημαίνει.
Πάνω από 7 στους 10 τόνους ελληνικού μαρμάρου εξάγονται στην Κίνα ενώ υπάρχει θετική προοπτική το 2019 για τις αγορές Αμερικής, Αφρικής, Ιράκ και Λιβύης.
Οπως παρατηρούν η κα Λαζή και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, το 2018 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι το ελληνικό μάρμαρο ισχυροποίησε περαιτέρω την παρουσία του στη διεθνή αγορά με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις (το 2017 εξήχθησαν ελληνικά μάρμαρα αξίας περίπου 410 εκατ. ευρώ), ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η ζήτηση ελληνικών μαρμάρων θα κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με την παρελθούσα χρήση.

Το "Ariston" Δράμας έχει χρησιμοποιηθεί στους διάσημους πύργους "Reflections" στη Σιγκαπούρη
Προσθέτουν παράλληλα ότι τα αποθέματα των υφιστάμενων ελληνικών λατομείων μαρμάρου, μαζί με αυτά που έχουν ερευνηθεί κι εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, μπορούν υπό προϋποθέσεις να οριστούν και ως ανεξάντλητα, εξασφαλίζοντας επάρκεια πολύ μεγαλύτερη των 100 ή και 200 ετών.
Ο ΣΕΜΜΘ, με τις 50 επιχειρήσεις-μέλη του, μεταξύ των οποίων όλες οι κορυφαίες εταιρείες μαρμάρου, εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα. 
Στο πρωτογενές στάδιο, το 2017 εργάστηκαν σε αυτόν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2014, ενώ στην μεταποίηση του μαρμάρου, η οποία προσθέτει σημαντική υπεραξία στο προϊόν, ο κλάδος απασχολεί δύο φορές περισσότερους εργαζόμενους (συνολικά περισσότερους από 6.000). Οι εξαγωγές ελληνικών μαρμάρων ξεπέρασαν πρόπερσι τα 410 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 40% σε σχέση με το 2016. 
ΑΠΕ - ΜΠΕ -"Κ"

ΕΠΙΣΤΗΜH- Παγκόσμια Συνδημία: Οι 3 «επιδημίες» που συνθέτουν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα


Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα νεολογισμό, την Παγκόσμια Συνδημία (Global Syndemic), για να ορίσουν αυτό που θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη: τη διεθνή αλληλεπίδραση των τριών «επιδημιών» της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, έναν συνδυασμό που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης.

Μια νέα βαρυσήμαντη επιστημονική έκθεση, που παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», τονίζει ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και «οι ανεπαρκείς πρωτοβουλίες της κοινωνίας για αλλαγή στέκονται εμπόδιο στο να υπάρξει μια συντονισμένη διεθνής δράση απέναντι στην Παγκόσμια Συνδημία, με συνέπεια να μην έχουν σταματήσει την ανοδική πορεία τους τα ποσοστά παχυσαρκίας και υποσιτισμού, ούτε οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν παραπανίσια κιλά στο σώμα τους, κάτι που συνδέεται με τέσσερα εκατομμύρια θανάτους ετησίως και μια επιβάρυνση περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία (το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ).

Ταυτόχρονα, 815 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Επίσης, το μελλοντικό κόστος της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα φθάσει το 5% ως 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι 43 επιστήμονες από 14 χώρες απευθύνουν έκκληση για ένα νέο κοινωνικό κίνημα αλλαγής και ριζοσπαστικής αναθεώρησης των ακολουθούμενων πολιτικών, καθώς και για μια νέα διεθνή συμφωνία-πλαίσιο, που θα περιορίζει επιτέλους αποτελεσματικά την πολιτική επιρροή των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, με τρόπο ανάλογο με αυτό που έχει ήδη γίνει για τις καπνοβιομηχανίες.

Ζητούν, επίσης, να σταματήσουν και να κατευθυνθούν αλλού οι κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενισχύουν την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων επιζήμιων για τους ανθρώπους και τη Γη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου «νομίσματος», καθώς αποτελούν από κοινού την κυριότερη αιτία για κακή υγεία και για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Και οι δύο αναμένεται να επιδεινωθούν κατά πολύ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ξηρασίες, ενώ θα φέρει αλλαγές στις γεωργικές καλλιέργειες και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, καθώς και μεγαλύτερη διατροφική ανασφάλεια.

Η νέα έκθεση έρχεται λίγο μετά τη δημοσίευση στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, στις 17 Ιανουαρίου, της «ιδανικής» διατροφής για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη ταυτόχρονα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο υποσιτισμός μειώνεται υπερβολικά αργά, η παχυσαρκία δεν έχει καταπολεμηθεί σε καμία χώρα, ενώ η κλιματική αλλαγή έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα σημερινά διατροφικά συστήματα όχι μόνο υποδαυλίζουν την παχυσαρκία και παράλληλα αδυνατούν να καταπολεμήσουν τον υποσιτισμό, αλλά επίσης δημιουργούν το 25% ως 30% των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

Η κτηνοτροφία από μόνη της ευθύνεται για τουλάχιστον τις μισές από αυτές τις εκπομπές που σχετίζονται με τη διατροφή.

Από την άλλη, τα συστήματα των μεταφορών με επίκεντρο το αυτοκίνητο όχι μόνο ευνοούν την ανθυγιεινή καθιστική ζωή, αλλά παράγουν επίσης το 14% ως 25% των «αερίων του θερμοκηπίου».

«Μέχρι σήμερα ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αντιμετωπίζονται ως οι αντίθετοι πόλοι των υπερβολικά λίγων και των υπερβολικά πολλών θερμίδων. Στην πραγματικότητα, και οι δύο επηρεάζονται καθοριστικά από τα ίδια ανθυγιεινά και άνισα συστήματα διατροφής, που υποστηρίζονται από την ίδια πολιτική οικονομία, η οποία εστιάζεται μονοδιάστατα στην οικονομική ανάπτυξη και αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ισότητα. Η κλιματική αλλαγή αφορά και αυτή τα κέρδη και την εξουσία που αγνοούν την περιβαλλοντική ζημιά, η οποία προκαλείται από τα συστήματα διατροφής, τις μεταφορές, το σχεδιασμό των πόλεων και τις χρήσεις γης.

Συνενώνοντας μαζί τις τρεις πανδημίες στην Παγκόσμια Συνδημία μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις κοινές αιτίες και τις κοινές λύσεις, σπάζοντας έτσι δεκαετίες αδράνειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έκθεσης καθηγητής Μπόιντ Σουίνμπερν του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προτείνουν μεγαλύτερους φόρους στο κόκκινο κρέας και στο πετρέλαιο για να μειωθεί η κατανάλωσή τους, πιο εκτεταμένη σήμανση των προϊόντων για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, προώθηση τόσο της υγιεινής διατροφής (π.χ. περιορισμός του αλατιού και της ζάχαρης στα τρόφιμα) όσο και της περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργίας κ.α.

Kαθημερινη- ΑΠΕ-ΜΠΕ

wibiya widget