Monday, January 28, 2019

ΣΥΝΤΑΓΕΣ- Λάιτ γαλατόπιτα με άρωμα βανίλιας .ΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 35΄-40΄

Υλικά (για 8-10 μερίδες)
  • 1,5 λίτρο γάλα με 1,5% λιπαρά
  • 1 κούπα ζάχαρη σκούρα, καστανή
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το σκεύος
  • 4 αυγά, χτυπημένα


Διαδικασία

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ρίχνουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και εφόσον η λάμα του βγει καθαρή, η γαλατόπιτα είναι έτοιμη. Τρώγεται καλύτερα χλιαρή.

Η Νίκη τη διατηρεί στο ψυγείο και ζεσταίνει ελαφρώς κάθε κομμάτι στα μικροκύματα πριν το σερβίρει.

Μυστικό

Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

DEITE AKOMA
Μίνι γαλατόπιτες με φύλλο κρούστας

Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 10΄
Υλικά (για 16 - 20 κομμάτια) 
  • 2 αυγά + 1 κρόκος
  • 1 κούπα ζάχαρη + 1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας
  • 1 λίτρο γάλα + 2 κουτ. σούπας  
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, λιωμένο, για άλειμμα
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά με τη 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός (5 λεπτά).

Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη 1/2 κούπα ζάχαρη.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το μείγμα των αυγών.

Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο.

Αλείφουμε το πρώτο με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, επίσης βουτυρωμένο.

Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Κόβουμε τα φύλλα με ένα μικρό στρογγυλό τσέρκι. Βάζουμε τους τετραπλούς δίσκους σε αντικολλητικές θήκες για μάφινς. Γεμίζουμε με την κρέμα. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα. Αλείφουμε την επιφάνεια των γλυκών.

Πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ψήνουμε τις γαλατόπιτες για περίπου 30 λεπτά. Τις αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν προτού ξεφορμάρουμε.
"K"



No comments:

Post a Comment

wibiya widget