Friday, January 11, 2019

Πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών, η "μπάλλα" τώρα στη Βουλή των Ελλήνων



Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ  AP

H Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Η "μπάλα" περνάει πλέον στην ελληνική πλευρά.

Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων από τις 17:30 το απόγευμα της Παρασκευής η τρίτη και τελευταία πράξη του δράματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών - συν μία επιπλέον - που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.
Η κρίσημη συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του αλβανόφωνου κόμματος BESA, καθώς και τους αντάρτες του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με τους αλβανόφωνους, η υπηκοότητα θα προσδιορίζεται "Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και θα διευκρινίζεται για τους αλβανόφωνους στην αλβανική γλώσσα.

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε μετά το τέλος της ψηφοφορίας με το Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σβίγκου: Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης

«Ήττα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ένα κοινό μέλλον να τους ενώνει», έγραψε σε ανάρτηση της στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.



Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη
Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη  AP

H Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Πλέον η ελληνική πλευρά παίρνει τον λόγο, αφού πρώτα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔΜ.




Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh
23:08

ΚΚΕ: Η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη 


"Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη βουλή της FYROM, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών" επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της FYROM.
22:37

Επικοινωνία Κοτζιά με Ζάεφ-Ντιμιτρόφ


Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τον πρώην ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της γείτονος της συνταγματικής αναθεώρησης στην βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα.Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κουραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία.Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας.Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή


 News 274






ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέρκελ για Πρέσπες: Χάσμα με Μητσοτάκη - Ελπίζω στον Τσίπρα

Πηγές ΑΝΕΛ: Αποκυήματα φαντασίας τα γεγονότα στην ΚΟ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Οριστικές αποφάσεις για τον Πάνο Καμμένο

Κοινοβούλιο πΓΔΜ: Βρέθηκαν οι 80 - Ξεκινά η συνεδρίαση

No comments:

Post a Comment

wibiya widget