Thursday, January 24, 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Ποια μακεδονική γλώσσα εκχωρήσαμε; Οι Μακεδόνες μίλαγαν και μιλάνε ελληνικά»


Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική.
»Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε. Οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Έλληνες, έχουν ελληνική εθνότητα, τόνισε ο κ. Τσίπρας».
«Η ίδια η λέξη εκχώρηση, που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε πως «σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο».
«Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977.
Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.


Όλες τις συζητήσεις στη Βουλή δείτε στη ΕFHMERIS στο τέλος κάθε άρθρου μας (αριστερά) από το Κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ LIVE.


Διαβάστε περισσότερα άρθρα




Τσίπρας: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά



Ο Καμμένος κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι σχεδιάζει τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ




No comments:

Post a Comment

wibiya widget