Wednesday, April 12, 2017

«ΝΑΙ» στην εξεταστική για την Υγεία με 187 ψήφους Άγρια κόντρα στη Βουλή για το «πάρτι» δισεκατομμυρίων στον χώρο της υγείας


Με άγρια κόντρα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής η οποία έχει σκοπό να διερευνήσει το «πάρτι» δισεκατομμυρίων που γινόταν στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ από τη δική της πλευρά είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, ζητώντας να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις από το 1996 έως και σήμερα, δηλαδή και κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων της Ολομέλειας, με 187 ψήφους υπέρ και 79 κατά. Αντιθέτως, η πρόταση που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία πήρε 107  ναι και 151  όχι  με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Η τρίτη πρόταση, αυτή της ΔΗΣΥ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. 
 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, με αυτό της διαπραγμάτευσης να κυριαρχεί περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός κατά την αγόρευση του κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για αντιφάσεις, ενώ πρόσθεσε πως η ΝΔ έχει αλλεργία σε ότι θετικό φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να καταντάει μια παράταξη διαμαρτυρίας.  Όπως ανέφερε εμφατικά, και κλείνει η αξιολόγηση και συγχρόνως παίρνουμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όπως και συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, καθώς και μέτρα για επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί το βατερλώ της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για την αξιολόγηση.
Αναλυτικά οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:
Τσίπρας: Σε βέρτιγκο η αντιπολίτευση, αδιέξοδο το «όχι σε όλα»
Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε «βέρτιγκο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας. «Έχετε αλλεργία σε ό,τι θετικό έρχεται σε αυτόν τον τόπο και το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να λέτε «όχι σε όλα» είναι αδιέξοδο και καταστροφικό» τόνισε.
 «Λέτε η συμφωνία είναι δική σας, εσείς να την ψηφίσετε. Προφανώς δικιά μας είναι η συμφωνία, καμία αντίρρηση. Καλά τα αρνητικά μέτρα. Τα θετικά μέτρα γιατί δεν τα ψηφίζετε;» αναρωτήθηκε.
 Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βάζει όλα τα λεφτά του στην καταστροφή αλλά αυτή δεν έρχεται. Αυτή είναι η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ιδιαίτερα τώρα που, όπως υποστήριξε, «και κλείνει η αξιολόγηση και παίρνουμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και κυρίως παίρνουμε μια συμφωνία συνολική».
 «Μόνο ένα πράγμα σταθερό στο λόγο σας: το αίτημα για εκλογές. Επί ενάμιση χρόνο το ίδιο τροπάρι. Βρίσκεστε ενώπιον του κινδύνου να γίνετε οι γραφικοί του χωριού. 
Και όταν γίνουν οι εκλογές, στην ώρα τους, θα τις χάσετε κιόλας» πρόσθεσε.
 «Ποιο είναι το δικό σας εναλλακτικό σχέδιο; Εκτός αν νομίζετε ότι είναι πιστευτό ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μπορεί να πείσει κανέναν» συμπλήρωσε.
 Παράλληλα, απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πιο ανίκανη: «Ναι πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο».
 Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξεταστική είπε ότι έδειξε πως βρίσκεται σε «πανικό» και «εκνευρισμό» και σχολίασε: «Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!»
 «Αρχίσατε να απολογείστε ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
 Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι στα δυο χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεσκεπάσει τα πεπραγμένα των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως δεν αφορά την κυβέρνησή του το αν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ποινικές ευθύνες, καθώς η δική της υποχρέωση είναι να ρίξει φως και αυτό θα κάνει, ανταποκρινόμενη και στο αίτημα του ελληνικού λαού που την ψήφισε.
 «Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα η κυβέρνηση έχει κάνει τα τελευταία δυο χρόνια ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
 «Στα ζητήματα της διαφάνειας πέραν του ηθικού πλεονεκτήματος, πέραν του ηθικού αιτήματος, του ηθικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να μάθει τι ακριβώς συνέβη, γιατί πλήρωσε πολύ ακριβά το μάρμαρο, είναι ένα και από τα βασικά ελατήρια, κίνητρα που ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές σε αυτή την κυβέρνηση και ψήφο καταδικαστική δύο φορές στα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο για πάρα πολλά χρόνια και τον χρεοκόπησαν και τον λεηλάτησαν. 
 «Θέλω να καταστήσω σαφές: Δεν μας αφορά το αν, όπως λέτε, με βάση το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι προφανείς ή δεν είναι προφανείς οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί ή όχι. Αυτό που μας αφορά και είναι η δική μας υποχρέωση είναι να ρίξουμε φως. Να ρίξουμε φως σε όλα όσα αποτελούν βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Και σε όλα όσα αποτελούν και βασικές αιτίες, ίσως και βασικότερη για την οποία εσείς διακαώς και καταφανώς μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού ζητάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση, να χρεοκοπήσει η χώρα, να γίνει ότι είναι να γίνει αρκεί να φύγουμε εμείς από εδώ. 
 «Γιατί φοβάστε ένα πράγμα: Ότι όσο μένουμε, τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα σας. Και ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δύο χρόνια που είναι μπροστά μας είναι αρκετά και θα καταφέρουμε να τα ξεσκεπάσουμε. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος της τετραετίας ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια».
 «Όποιος είδε και άκουσε σήμερα τον κ. Τσίπρα κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή», σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μητσοτάκης: Βατερλώ η  β’ αξιολόγηση
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το τι γίνεται με την αξιολόγηση και η αλήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί το βατερλό της κυβέρνησης. Το πολιτικό ψέμα του παρόντος αποτελεί μια εθνική τραγωδία για το μέλλον»,  τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και πιο οδυνηρά για τους πιο αδύνατους. Η καθυστέρηση είχε και έχει κόστος για την οικονομία. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θυητείας της χωρίς να πάρει κάτι χειροπιαστό για το χρέος».
Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει φέρει δύο Μνημόνια
Ως μοναδικό αντίμετρο απέναντι στα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα χαρακτήρισε την επαναφορά της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση, η κυρία Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται δεν θα καλυφθεί από τους επικοινωνιακούς ελιγμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
«Για κάθε σκληρό αντιλαϊκό μέτρο που υπογράφει η κυβέρνηση έχει αντίμετρο την σκανδαλολογία. Δεν θα τα καταφέρετε αυτή την φορά. Το ενδιαφέρον των πολιτών και το δικό μας παραμένει στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η τακτική σας προδίδει ταραχή, φόβο και πανικό» ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προτάσεις σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.
Τόνισε δε ότι παράλληλα με τα νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ η κυβέρνηση ετοιμάζει «εκποίηση της ΔΕΗ» για να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο πως «Η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μόνο καταστροφή και αδιέξοδα φέρνει στον τόπο».
«Παραδέχεστε σήμερα ότι δεν σκίσατε τα μνημόνια. Πως οι αυταπάτες σας, χρέωσαν αλλά 2 αχρείαστα μνημόνια. Αποτύχατε να δώσετε βασικό κατώτατο μισθό 750 ευρώ, 13 και 14 σύνταξη και τόσα άλλα. Αποτύχατε να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ. Η αυταπάτες μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων» συνέχισε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «Φέρνετε το 2ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με μέτρα 3,6 δις ευρώ χωρίς κανένα ευρώ χρηματοδότηση και αναζητάτε να σώστε την τιμή σας κυνηγώντας τους άλλους. Ψηφίσαμε εως σήμερα όλες τις προτάσεις για εξεταστικές από θέση αρχής. Όλα κι όλα. Ως εδώ και μη παρέκει. Φυγομαχείτε. Προτείνετε εξεταστικές για τους άλλους και εξαιρείτε τα πεπραγμένα της δική σας πολιτικής. Φοβάστε να συζητηθούν οι ενέργειες Βαρουφάκη, τα capital controls, την αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.α. Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε με την οριακή σας πλειοψηφία».
Αναφορικά με την συμφωνία της Μάλτας υποστήριξε ότι τα νέα επώδυνα μέτρα οφείλονται στην καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Έχετε βαθύτατες ευθύνες για την συνθηκολόγηση του ηττημένου. Ευθύνεστε για την καθυστέρηση. Η ύφεση επέτρεψε, οι καταθέσεις μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται. Οι ιδεοληψίες εμπόδισαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Χάθηκε η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας. Ανέβηκε ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος. Η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή στις συντάξεις δεν ήταν στο τραπέζι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να προειδοποιήσει «Αλίμονο αν δεν φέρετε δεσμευτικές αποφάσεις για το χρέος. Πέρυσι η αξιολόγηση έκλεισε με δεσμεύσεις για το χρέος και ακόμα δεν τις έχουμε δει να γίνονται πράξεις».
Αναφορικά με την εξεταστική εξήγησε ότι η έρευνα πρέπει να συμπεριλάβει και την περίοδο 2015 – 2017. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Είστε κατά δήλωσή σας άμεμπτοι και αποφασίζετε μόνοι σας την εξαίρεση του εαυτού σας από την εξέταση. Δεχθείτε την πρότασή μας και για έρευνα των δικών σας πεπραγμένων. Μην μας ξαναμιλήσετε για το ηθικό πλεονέκτημα του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που στηρίζεται στον λαϊκισμό και την εξόντωση των αντιπάλων με κάθε μέσο» τόνισε η ίδια.
Κουτσούμπας: Καμία εξεταστική έως τώρα δεν έλυσε τίποτα
Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».
«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.
Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.
Θεοδωράκης: Να γίνει εξεταστική για την υγεία χωρίς χρονικούς περιορισμούς
Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων. «Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων», ανέφερε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανένας για τον δολοφόνο».
Για το «Ερρίκος Ντυνάν», ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Καμμένος: Βγαίνουμε από τα Μνημόνια
«Μην περιμένετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».
«Παραγραφή βεβαίως και δεν υπάρχει… όσοι βουλευτές δεν θέλουν να έχουν σχέση με το παρελθόν της διαπλοκής, τους καλώ να ψηφίσουν την εξεταστική» είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος τω ν ΑΝΕΛ κυβερνητικός στόχος είναι «να κατασχέσουμε τα κλεμμένα» και όσοι έχουν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι θα πληρώσουν την ποινή που πρέπει να πληρώσουν».
Δε θα κάνουμε πίσω, δε θα σάς κάνουμε τη χάρη των εκλογών, είπε. Για πρώτη φόρα μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ και παροχές σε εκείνους που υποφέρουν είπε ακόμα ο υπουργός. Βλέπουμε – πρόσθεσε – τη ΝΔ του Μητσοτάκη να ακολουθεί τη ΝΔ του Σαμαρά.
sofokleousin.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget