Wednesday, April 26, 2017

Ο Ολυμπιακός τη νίκη, η ΑΕΚ την πρόκριση

Η ΑΕΚ έπαιξε με τη φωτιά σε έναν άθλιο ημιτελικό στο ΟΑΚΑ, έχασε 1-0 απ'τον Ολυμπιακό, αλλά πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου χάρις στο 2-1 του πρώτου αγώνα. Δοκάρι στο 90' ο Καρντόσο.
Tο γκολ του Ρομαό στο 80' έκανε "ροντέο" τον ημιτελικό και την πρόκριση, αλλά η ΑΕΚ είχε την τύχη με το μέρος της στην κεφαλιά του Καρντόσο και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Με τερματοφύλακα τον Αλμέιδα τελείωσε το ματς η Ένωση.
Ο Μανόλο Χιμένεθ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ενδεκάδα που πήρε τη νίκη στον πρώτο ημτελικό του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Γιόχανσον-Σιμόες το δίδυμο στον άξονα, ο Μάνταλος μπροστά τους και οι Ροντρίγκες-Χριστοδουλόπουλος στο πλάι του Αραούχο.
Ο Τάκης Λεμονής πήγε με αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο αγώνα. Έκανε τρεις τους κεντρικούς μέσους του Ολυμπιακού, με τον Καμπιάσο να ξεκινάει βασικός μαζί με τους Μάρτινς-Ρομαό. Ο Μάριν πήρε τη θέση του τιμωρημένου Σεμπά, ο Ανσαριφάρντ ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης, ενώ αλλαγή είχαμε και στο κέντρο της άμυνας. Ο Ρέτσος, που στον πρώτο ημιτελικό είχε παίξει αριστερό μπακ, πήρε τη θέση του Μποτία στο κέντρο της άμυνας και στα αριστερά ξεκίνησε ο Ντε Λα Μπέγια.

ΕΝΤΑΣΗ, ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα με διάθεση να πιέσει ψηλά μετά την απώλεια κατοχής, Όταν ο Ολυμπιακός ξεκινούσε επιθέσης από πίσω, η Ένωση τον περίμενε στο χώρο της σέντρας. Όταν όμως η ΑΕΚ έχανε την μπάλα ψηλά, οι παίκτες του Χιμένεθ πίεζαν αμέσως είτε για να κλέψουν, είτε για να σταματήσουν με φάουλ την ανάπτυξη του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι δεν πίεζαν τόσο ψηλά, αλλά κι αυτοί είχαν μεγάλη ένταση στις μονομαχίες στο χώρο του κέντρου.
Το αποτέλεσμα ήταν και οι δύο ομάδες να παρακάμπτουν το κέντρο: μακρινές μπαλιές απ'την άμυνα και για τις δύο ομάδες, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως όλα τα φάουλ στη μεσαία γραμμή (ακόμα και κάτω απ'αυτήν) εκτελούνταν με "γιόμα" προς την επίθεση. Το πλάνο του Ολυμπιακού ήταν να βρουν χώρο οι Φορτούνης-Μαρίν στην πλάτη των Σιμόες-Γιόχανσον, κινούμενοι κεντρικά και όχι στα άκρα. Απ'την άλλη η ΑΕΚ ήθελε να ανοίξει το παιχνίδι στα άκρα, να "ταϊσει" Ροντρίγκεζ και Χριστοδουλόπουλο στα άκρα.
Ο Ολυμπιακός πέρασε το πρώτο εικοσάλεπτο με τον Μάριν εκτός αγώνα, αλλά ο Γερμανός μπήκε εμφατικά σ'αυτόν. Στο 22' ο Γερμανός βγήκε προς τα αριστερά και ο Βράνιες τον έκοψε με τάκλινγκ, αλλά στη συνέχεια τον πάτησε στο μηρό. Ο Σιδηρόπουλος τιμώρησε την παράβαση με κίτρινη κάρτα και όχι με αποβολή. Ένα λεπτό αργότερα ο Μάριν ξέφυγε στο χώρο του κέντρου, ο Σιμόες τον ανέκοψε από πίσω και μπήκε κι αυτός στο βιβλίο του Σιδηρόπουλου.νταση στις μονομαχίες και με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε ρεσιτάλ μακρινών μεταβιβάσεων, ήταν απολύτως λογικό οι φάσεις να είναι ελάχιστες. Η ΑΕΚ βρήκε μόνο ένα σουτ εντός περιοχής, στο 28' με τον Χριστοδουλόπουλο, που μετά από κόρνερ είδε την μπάλα να σκάει μπροστά του στη δεξιά γωνία της περιοχής και ανάγκασε τον Καπίνο να απομακρύνει το βολέ του. Η δεύτερη απειλή για την ΑΕΚ ήταν μια βολίδα από μακριά του Γκάλο στο 40', με τον Καπίνο να διώχνει ασταθώς και τους Ντα Κόστα-Ροντρίγκες να παλεύουν για το ριμπάουντ.
Ο Ολυμπιακός είχε τη διάθεση να απειλεί σε κάθε ευκαιρία. Ο Φορτούνης στο 3' και ο Μάριν στο 33' δοκίμασαν εκτός περιοχής, με τον Ανέστη να βγάζει χαμηλά στη γωνία του το σουτ του 24χρονου Έλληνα μεσοεπιθετικού και την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ στην εκτέλεση του Γερμανού. Το ημίχρονο έκλεισε με τη μοναδική τελική που προήλθε από συνεργασία, όταν ο Ολυμπιακός κράτησε την μπάλα ψηλά, ο Ντε Λα Μπέγια ανέβηκε και σέντραρε και ο Καμπιάσο έκανε ένα ωραίο βολέ με αριστερό δύο μέτρα μέσα απ'τη γραμμή της περιοχής, με τον Ανέστη να είναι ξανά εκεί που πρέπει.

ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε διαφορετική εικόνα, αντίθετα το θέαμα χειροτέρευσε. Τα πρώτα 20 λεπτά κύλησαν χωρίς κάποια απ'τις δύο ομάδες να κάνει έστω μία τελική προσπάθεια. Όχι μεγάλη ευκαιρία, αλλά έστω μια τελική, ένα μακρινό σουτ, μια αδύναμη κεφαλιά, κάτι. ΑΕΚ και Ολυμπιακός δεν κατάφεραν ούτε αυτό. Ο Ολυμπιακός είχε λίγο μεγαλύτερη κατοχή, αλλά χωρίς να καταφέρει όχι να βρει μια καλή ευκαιρία, αλλά έστω να απειλήσει.
Ο Λεμονής είδε κι απόειδε και στο 58' έστειλε τον Καρντόσο στη θέση του σχεδόν "άφαντου" Ανσαριφάρντ, ενώ τρία λεπτά αργότερα φρέσκαρε τη μεσαία του γραμμή με τον Ανδρούτσο στη θέση του Καμπιάσο. Στο 62' η πρώτη κίνηση του Χιμένεθ ήταν να βάλει τον Γαλανόπουλο στη θέση του Ροντρίγκες (που για μια ακόμη φορά προσέφερε ελάχιστα) και να "σφίξει" ακόμα περισσότερο την Ένωση: 4-3-3 με τον Γαλανόπουλο να κάνει τριάδα με Γιόχανσον-Σιμόες στο κέντρο και τον Μάνταλο να βγαίνει στο αριστερό άκρο της επίθεσης.
Ήταν σαφές και απ'αυτήν την αλλαγή πως ο Χιμένεθ δεν είχε καμία διάθεση να "ανοίξει" τον επαναληπτικό. Με το 2-1 του πρώτου αγώνα, ο Ισπανός τεχνικός ήθελε η ομάδα του να αμυνθεί με ασφάλεια, να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει δυσκολία στην παραγωγή απέναντι σε πολυπρόσωπη άμυνα και να πάει τον ημιτελικό σε πολύ λίγες φάσεις, σχεδόν ελάχιστες.

"ΡΟΝΤΕΟ" ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΡΟΜΑΟ

Με τέτοια αδυναμία παραγωγής απ'τους δύο αντιπάλους, αναμενόμενο ήταν η πρώτη τελική του δευτέρου ημιχρόνου να έρθει από στημένη φάση. Στο 70' ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ και ο Καπίνο έδιωξε σε κόρνερ με το ένα του χέρι. Και με τέτοια εικόνα, ένα γκολ ήταν μάλλον λογικό να έρθει από κάποιο λάθος.ο Μάνταλος πάσαρε απρόσεκτα χαμηλά και δεν βρήκε τον Γιόχανσον, αλλά τον Καρντόσο. Ο Παραγουανός είχε την οξυδέρκεια να πασάρει με τη μία στο τρέξιμο του Ρομαό και ο Τογκολέζος δεν έκανε λάθος απέναντι στον Ανέστη. Το 0-1 έκανε "ροντέο" το τελευταίο διάστημα του αγώνα, με τον κόσμο της ΑΕΚ να έχει "παγώσει" στις κερκίδες.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Στο 90' οι καρδιές σταμάτησαν όταν ο Καρντόσο σηκώθηκε ανενόχλητος στο κέντρο της περιοχής και πήρε την κεφαλιά απ'τη σέντρα του Ντε λα Μπέγια. Ο Ανέστης έμεινε "άγαλμα" και η μπάλα τράνταξε το δεξί του δοκάρι. Στην αντεπίθεση, ο Αλμέιδα βγήκε φάτσα με τον Καπίνο, αλλά το πλασέ του έφυγε άουτ και η αγωνία έμεινε μέχρι το τέλος.
Ο ημιτελικός είχε ένα εντελώς ροκ φινάλε. Ο Ανέστης έκανε τόσες καθυστερήσεις, που ανάγκασε τον Σιδηρόπουλο να του βγάλει δύο κίτρινες κάρτες. Ο Αλμέιδα φόρεσε τη φανέλα και έκατσε κάτω απ'τα γκολποστ με την ΑΕΚ να είναι αναγκασμένη να αμυνθεί για ένα λεπτό με δέκα και με τερματοφύλακα έναν σέντερ φορ. Στην τελευταία φάση του αγώνα ο Ντα Κόστα χτύπησε στο πρόσωπο τον Σιμόες και αντίκρισε κι αυτός την κόκκινη κάρτα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή στο 90'. Ο Καρντόσο βρήκε την πλέον κατάλληλη φάση για να γίνει ήρωας, ο Χάρα του 2017. Τελικά όταν μια σεζόν σου πάει άσχημα, μπορεί να πάει έτσι μέχρι τέλους. Με γκολ ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε μια τεράστια πρόκριση και θα "τιμωρούσε" την εμφάνιση της ΑΕΚ, αλλά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Σιδηρόπουλος ελέγχεται σίγουρα για τη φάση του 22'. Αν έχανε τελείως το συμβάν, θα είχε αυτή τη δικαιολογία. Απ'τη στιγμή που βλέπει το ηθελημένο πάτημα του Βράνιες στον Μάριν και θέλει να τον τιμωρήσει, τότε η κάρτα θα έπρεπε να είναι κόκκινη και όχι κίτρινη.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Κανείς δεν ξεχώρισε αισθητά. Σε ένα ματς με τέτοια εικόνα, τον τίτλο του πολυτιμότερου τον αξίζει ο Ρομαό. Ήταν παρών στις μονομαχίες του κέντρου και πέτυχε το γκολ που λίγο έλειψε να τα φέρει όλα τούμπα.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Ρέτσος ξανά. Ο μικρός ήταν εξαιρετικός στον πρώτο ημιτελικό σε ρόλου αριστερού μπακ πάνω στον Χριστοδουλόπουλο. Στον επαναληπτικό ο Λεμονής τον έβαλε ως στόπερ δίπλα στον Ντα Κόστα και ο Ρέτσος ανταποκρίθηκε ξανά στον δύσκολο ρόλο της επιτήρησης του Αραούχο.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η συνολική συμπεριφορά της Ένωσης. Ήταν λογικό για τον Χιμένεθ να θέλει "σφιχτή" την ομάδα του στη ρεβάνς μετά το 2-1 στο Φάληρο, αλλά μια τέτοια λογική δεν έχει νόημα χωρίς απειλή στις αντεπιθέσεις. Η ΑΕΚ απείλησε ελάχιστα, άφησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι της πρόκρισης μέχρι το τέλος και το πλήρωσε. Αν οφείλει σε κάτι την πρόκριση, αυτό είναι η τύχη στην κεφαλιά του Καρντόσο.

Λεμονής: Ήμασταν καλύτεροι, χάσαμε την πρόκριση από το άκυρο γκολ του Πατίτο

Λεμονής: Ήμασταν καλύτεροι, χάσαμε την πρόκριση από το άκυρο γκολ του Πατίτο
Photo credits: EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο καυγάς Θεοδωρίδη - Δημητριάδη - Δουρέκα στη μικτή ζώνη
Χιμένεθ: "Πρώτη φορά το είδα αυτό στη ζωή μου"
Λεμονής: "Κατάντησε ο Πανιώνιος να είναι ο πιο σοβαρός διεκδικητής του τίτλου"
Θεοδωρίδης: "Κύπελλα έχουμε όσα θέλουμε, τους χαρίζουμε ένα"
ΑΕΚ: "Ο Καπίνο έσπασε τον πάγκο μας"
Μελισσανίδης: "Κόντρα σε τέτοιες ομάδες, πρέπει να κερδίζουμε"

No comments:

Post a Comment

wibiya widget