Tuesday, January 22, 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ... ΕΠΕΙΓΟΝ


Διαμαρτυρία για π. Γεώργιο Δορμπαράκη

   Αγαπητοί φίλοι,
Στο συνημμένο έγγραφο θα βρήτε το ιστορικό της υπόθεσης για την οποία σας απασχολώ. Πρόκειται για ένα ακόμη ‘κατόρθωμα’ του πασίγνωστου μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Κρίναμε κάποιοι ότι εδώ χρειάζεται η έκφραση της αλληλεγγύης προκειμένου α) να εκπληρωθή ένα ηθικό καθήκον, β) να μειωθή στην Εκκλησία μας το παράλογο και ο αναχρονισμός, γ) να μη δημιουργείται η εντύπωση σε ορισμένους ότι το πλήρωμα της Εκκλησίας είναι ανόητο ή παθητικό απέναντι στην αυθαιρεσία, δ) να συμβάλουμε στην πρόληψη τυχόν επαναλήψεων.
Όσοι νομίζετε ότι θέλετε να υπογράψετε παρακαλώ ενημερώστε με. Θα αναρτηθή στον ιστότοπο ‘Αμήν’. Θερμή παράκληση, αν συμφωνείτε φυσικά με το διάβημα, να το προωθήσετε σε γνωστούς σας προκειμένου να μου δηλώσουν αν συνυπογράφουν. Προθεσμία είναι το βράδυ της Πέμπτης. Μπορείτε να τα προωθήσετε όλα τα ονόματα σεις ή να τα στέλνει ο καθένας σε μένα, όπως εξυπηρετεί.
Απαιτούνται ονοματεπώνυμο, ιδιότητες, και τόπος κατοικίας. Θα είναι καλό να το προωθήσετε και σε κληρικούς. Η διαμαρτυρία θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματική όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των υπογραφόντων.
Είναι φανερό επίσης ότι δεν ζητούμε συνυπογραφή από πρόσωπα τα οποία έχουν οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας με την μητρόπολη Πειραιώς ώστε να μην τα φέρουμε σε δύσκολη θέση.
Φιλικά, π. Βασίλειος Θερμός
Διαμαρτυρία για μια επισκοπική αυθαιρεσία
Στις 9 Ιανουαρίου 2013 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (http://www.amen.gr/article11916) έκκληση 26 πιστών χριστιανών προς όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου μέρη, στην οποία με σεβασμό παρακαλούσαν να καταβληθή κάθε προσπάθεια για να θεραπευθή το πρόβλημα και να μην οδηγηθούμε σε σχίσμα. Ένας εκ των υπογραψάντων ήταν και ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π. Γεώργιος Δορμπαράκης, φιλόλογος και θεολόγος, κληρικός έγκριτος και αξιοσέβαστος, με πλούσια ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα.
Στις 11 του μηνός πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι (http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_11.html) ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απαίτησε από τον π. Γεώργιο, την επόμενη κιόλας μέρα της ανάρτησης,  να αναζητήσει άλλη Μητρόπολη διότι ετόλμησε να συνυπογράψει την έκκληση. Επικοινωνήσαμε με τον π. Γεώργιο και μας επιβεβαίωσε την είδηση. Παρά το γεγονός ότι τυπικά εμφαίνεται σαν αίτημά του να λάβει απολυτήριο, η αλήθεια είναι ότι εξαναγκάστηκε να το κάνει για να μην παραμείνει υπό την σοβαρή δυσμένεια και ενδεχομένως ‘πόλεμο’ του μητροπολίτη.
Το μυαλό μας αδυνατεί να συλλάβει το νόημα μιάς τέτοιας απόφασης. Διώκεται στην Εκκλησία μας η ελευθερία της γνώμης; Μήπως έχει ποινικοποιηθή η ειρηνευτική πρωτοβουλία και έκκληση; Με ποιά λογική τιμωρείται ένας δόκιμος και υποδειγματικός κληρικός επειδή συμμετείχε σε μια ευγενική δημόσια έκκληση για ένα χρόνιο πρόβλημα που πληγώνει την Εκκλησία; Πώς είναι δυνατόν να στερούνται τόσοι χριστιανοί τον ποιμένα τους με μια αιφνίδια απόφαση του μητροπολίτη, χωρίς έστω μια προσωπική ακρόαση προηγουμένως;
Εάν ο Σεβασμιώτατος θεωρεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί εκκλησιολογικό παράπτωμα, τότε για να είναι συνεπής με την πράξη του οφείλει να καταγγείλει στην Ιερά Σύνοδο και τους 26 συνυπογράφοντες. Διαφορετικά παραμένει έκθετος σε εύλογες κατηγορίες για αυταρχικότητα. Πολύ συχνά Έλληνες Ορθόδοξοι κληρικοί παρεμβαίνουν στα δημόσια πράγματα, ακόμη και στα εκκλησιαστικά, με γραπτό λόγο ή στα ηλεκτρονικά μέσα, ενίοτε με τρόπο λιγώτερο συγκρατημένο και ευγενικό από την συγκεκριμένη έκκληση, χωρίς όμως να εκφράσουν κάποια ενόχληση οι Ιεράρχες μας.
Η δημόσια αυτή διαμαρτυρία μας δεν στοχεύει στην αποκατάσταση του π. Γεωργίου Δορμπαράκη στην ενορία του, κάτι που ο ίδιος άλλωστε μάς απέκλεισε υπό τις κρατούσες σήμερα συνθήκες. Αποσκοπεί όμως στη ευαισθητοποίηση του πληρώματος της Εκκλησίας, του ιερού κλήρου, αλλά και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και εξουσιαστικής βίας, τα οποία (περιττό να το τονίσουμε) δεν γίνονται πλέον ανεκτά όπως στο παρελθόν. Ιδίως μεσω της θεολογικής ανανέωσης των τελευταίων δεκαετιών, την οποία οι νεώτερες γενιές ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε και να σπουδάσουμε, τέτοιες πρακτικές έγινε φανερό πως υποσκάπτουν αυτή καθ’ εαυτή την φύση της Εκκλησίας και του σωστικού μηνύματός της.
Η ευχή και η προσευχή μας είναι να χρειάζονται στο εξής όλο και λιγώτερο τέτοιες παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να αναιρέσουν την εν τη πράξει παραχάραξη της αλήθειας της Εκκλησίας και του γνησίου ορθοδόξου φρονήματος

12 comments:

  1. Αν περιμένετε απο τον γραφικό αυτον να ..σώσει τον παπά,ειλικρινά δεν γνωρίζετε τι σημαίνει δεσπότης και..δεσποτεία!! Μα αυτος ασχολείται μόνο με πίππες και σεις του ζητάτε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Έλεος ...αφελφοί. Πιπίτσα

    ReplyDelete
  2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣJanuary 29, 2013 at 9:18 AM

    Αγωνιστης και συγχρονος ομολογητης ο Αγιος Πειραιως Σεραφειμ.Αλλα και Δεσποτοκρατης,οπως η πλειονοτης των Ιεραρχων.

    ReplyDelete
  3. @ ...Αποσκοπεί όμως στη ευαισθητοποίηση του πληρώματος της Εκκλησίας, του ιερού κλήρου, αλλά και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και εξουσιαστικής βίας, τα οποία (περιττό να το τονίσουμε) δεν γίνονται πλέον ανεκτά όπως στο παρελθόν.

    Υποκριτές και Φαρισαίοι όταν εξασκείται αυθαιρεσία και εξουσιαστική βία στον αγωνιστή Νικόλαο Σωτηρόπουλο τότε κάνετε την πάπια. Σας έχουμε σιχαθεί προδότες!!!

    ReplyDelete
  4. Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟς ΑΝΘΡΩΠΟς ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟς.
    ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΣΧΗΜΟ ΤΕΛΟς.

    ReplyDelete
  5. Ηταν άγαρμπη και φρικτά δεσποτοκρατική ( να θυμηθώ τι τράβηξε ο μακ.παπά Γιώργης Πειρουνάκης από αυτή την μάστιγα)
    η απομάκρυνση από τον Πειραιά (ι.ν.Αγ.Παρασκευής Καλλιπόλεως) του εξαίρετου
    και τα μέγιστα έχοντος προσφέρει ,στην Πειραϊκή Εκκλησία ,πρωτοπρ. Γεωργίου
    Δορμπαράκη ,από τον τοπικό Επίσκοπο κ. Σεραφείμ .

    Φυσικά,είναι γνωστό ότι ο π.Γ.Δ. υπέγραψε το("άθλιο,ποταπό,άθεο,υβριστικό, ασεβές,αντιδεσποτικό ,κλπ"!!!, ) κείμενο για την ι.μ. Μεταμορφώσεως
    Ναυπάκτου ,επίσης ότι στην ομιλία του στην εορτή του Αγ. Σεραφείμ
    (ι.ν.Αγ.Σπυρίδωνος) ,δεν έκαυσε λιβανωτόν ,ουδέ έκυψε μέχρις εδάφους ...... την οσφύν του, στον ......"δεσπότην και αυθέντην "
    ..κον,κον Σεραφείμ..
    και ποιός ξέρει (μάλλον Κύριος οίδεν) τι άλλα κρατούμενα .υπάρχουν,όμως
    έτσι..αναπολόγητα! ?και η ενορία που θα κατακραυγάσει..?

    Αραγε ο π. Ιάκωβος Γιοσάκης(που είχε γνώση περί αυτού) μήπως κάτι ήξερε ,όταν μιλούσε γιά "..........
    δράκο " !!!

    Βέβαια πάντες οι παροικούντες γνωρίζουν : τι εστί δεσποτοκρατία !!! ,τι
    Εκκλησία Μεταλλαγμένη σε Κράτος ,τι εκκλ.δικαιοσύνη , πως αναρριχήθηκε σε
    επισκοπική περιοπή (βλ.μητροπ. Νικόδημο Γκατζηρούλη) και μετά ο μακαριστός Χριστόδουλος τον ...."περιέθαλψε" και μας τον
    «εφόρεσαν κουστούμι» στον Περαία...μαζί με τον γεροντα.Καλλίνικο.
    Αν ακούσετε τις ομιλίες του, αφ΄ενός θα κυκλοφορείτε με το λεξικό Λίντελ-Σκόττ,αφ΄ετέρου ίσως πάθετε" τρικυμία εν τη πίστει", χώρια ο σκανδαλισμός σας απο
    τα πλούσια,πανάκριβα άμφια του,που θυμίζουν ρωσσο-τσαρικό μεγαλοιδεατισμό!
    Φυσικά επειδή είναι ....εις Τύπον και Τόπον Χριστού.
    Κύριε μή με ελεείς .

    ΙΑΝ .ΑΛΑΤΖ.

    ReplyDelete
  6. Πού ήταν ο "πολύς" π.Βασίλειος Θερμός και οι λοιποί κεκράκτες όταν ο δεσπότης Καλαμάτας μιλούσε για "διηρημένη Εκκλησία", όταν ο Περγάμου και ο Προύσσης διακήρυτταν τον επισκοποκεντρικό μονισμό τους, όταν ματαδίδονταν στη Ραβέννα τα άχραντα μυστήρια στους Ρωμαιοκαθολικούς; Ποια η αντίδρασή τους για τα όσα έγιναν στο Μπάλαμαντ και το Πόρτο Αλλέγκρε; Τώρα ξύπνησαν;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μιλάνε κι από πάνω οι συναξιακοί. Μίλησε ποτέ ο παπα-Θερμός για τις κακοδοξίες του μητροπολίτη Περγάμου;

      Delete
  7. Άλλο "επείγον" πρόβλημα για τον π.Βασίλειο Θερμό!
    Μας φλόμωσε τις προάλλες ισχυριζόμενος ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί επείγον sic ποιμαντικό πρόβλημα για την Ελλαδική Εκκλησία! Τώρα μας προέκυψε άλλο επείγον πρόβλημα, αυτό της όντως απαράδεκτης συμπεριφοράς στο συγκεκριμένο θέμα, του μητροπολίτη Πειραιώς!
    Βέβαια για τόσα άλλα πραγματικά επείγοντα προβλήματα, εκκλησιαστικά και εθνικά, μούγκσ στη στρούγκα ο π.Θερμός και οι ομόφρονές του!

    ReplyDelete
  8. Απ την "πεφωτισμένη δεσποτεία" και το "κλαμπ διανοουμένων" της Σύναξης δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό!

    ReplyDelete
  9. Μέχρι και στον ηλεκτρονικό τύπο του εξωτερικού κατέφυγε ο παπα-Θερμός προκειμένου να πλήξει το μητροπολίτη Πειραιώς.

    ReplyDelete
  10. Πριν από ένα χρόνο περίπου και μσούσης της μεγάλης Τεσσαρακοστής ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με μια επιεικώς απαράδεκτη επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τη διαρκή ιερά σύνοδο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε την κεφαλήν επί πίνακι των αντιοικουμενιστών επισκόπων και λοιπών κληρικών ποινικοποιώντας ουσιαστικά το αντιοικουμενιστικό φρόνημα. Δε θυμόμαστε όμως κάποιον απ τους υπογράφοντες το παρόν κείμενο που διακινεί ο π.Βασίλειος να διαμαρτυρηθούν. Δύο λοιπόν μέτρα και δύο σταθμά.
    Υ.Γ.Αυτονόητο κατ εμέ ότι η ενέργεια του σεβασμιωτάτου Πειραιώς ως γέμουσα δεσποτισμού είναι καταδικαστέα. Ο π.Βασίλειος κάθε άλλο παρά διέπραξε τα εκκλησιαστικά αδικήματα για τα οποία τον κατηγορεί με το αξιοθρήνητο έγγραφό του ο Πειραιώς.

    ReplyDelete
  11. π. Βασίλειε Θερμέ, το ιστολογιο που φιλοξενείσθε είναι δεσποτικό και εξυπηρετεί μόνο τους δεσποτάδες και όχι τα συμφέροντα της Εκκλησίας.
    Πώς ερχεσθε να φιλοξενείσθε από εκείνο;
    Υπάρχουν χιλιάδες ανεξάρτητα εκκλησιαστικά ιστολόγια.
    Δυστυχώς είστε και εσείς ιεροκράτης και κληρικαλιστής.
    ΜΑΡΚΟΣ

    ReplyDelete

wibiya widget