Wednesday, January 16, 2013

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ


Τρικυμία με 3 ψηφοφορίες & 7 κάλπες

Σε ελιγμούς που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδηγούνται τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει απόψε η ψηφοφορία επί των προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα αφορά τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ.

Τρικυμία με 3 ψηφοφορίες & 7 κάλπες
Μετά από έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και αφού το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς και στη σύσκεψη κορυφής της Τρίτης, η πλειοψηφία αναμενόταν να καταθέσει σήμερα το πρωί πρόταση να γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες (μία για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί) και να στηθούν επτά κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο.
Δηλαδή η πρόταση προβλέπει να υπάρξουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες ψηφοφορίας (μία για την πρόταση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μία για την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ και της Χρ. Αυγής) και οι επτά κάλπες που θα στηθούν θα αφορούν τον κ. Κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και στις τρεις προτάσεις και άρα οι βουλευτές θα ψηφίσουν τρεις φορές σε τρεις διαφορετικές κάλπες (!), τον κ. Βενιζέλο που είναι σε δύο προτάσεις και τους κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας που θα αφορά την κυβερνητική πρόταση, θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσουν από την αίθουσα καταγγέλλοντας ότι οι άλλες προτάσεις στοχεύουν απλά και μόνο στο να πληγεί η κυβέρνηση και όχι στη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Είναι σαφές ότι η αποχώρηση των βουλευτών των δύο κομμάτων γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές, κάτι που είχε συζητηθεί μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στη σύσκεψη που είχαν προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ελιγμοί αυτοί έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ. Μόλις χθες τρεις βουλευτές του κόμματος, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Κοντογιάννης και Ν. Κακλαμάνης, επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να ευτελίζονται οι θεσμοί και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα τάχθηκε υπέρ της αρχικής πρότασης (που άλλωστε είχε υιοθετηθεί και παλαιοτέρα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις) να υπάρξει μία ψηφοφορία και τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή είναι και τα πρόσωπα που προτείνονται να παραπεμφθούν.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται, πάντως, ότι η διαδικασία που θα προταθεί σήμερα από την πλειοψηφία στηρίζεται σε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που προβλέπει πως η κάθε πρόταση ψηφίζεται ξεχωριστά.
Από χθες, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που προτείνεται από την κυβέρνηση ώστε να διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις 10 το πρωί.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συγκεκριμένη εισήγηση ή όποια άλλη αποφασιστεί από τα κόμματα σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Οπως προβλέπεται για τα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν, θα διεξαχθεί δι' εγέρσεως ψηφοφορία, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ονομαστική ψηφοφορία ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση για την ψηφοφορία, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Μια γεύση του τι θα εκτυλιχτεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί η ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη.
Διασφάλιση μυστικότητας
Ο ίδιος δήλωσε κάθετα αντίθετος με την πρόταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από την πλειοψηφία λέγοντας πως, αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται περί κατάλυσης του Κανονισμού της Βουλής και ευτελισμού του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η μυστικότητα της ψήφου και η δυνατότητα όλων των βουλευτών να ψηφίσουν οποιονδήποτε από τους τέσσερις υπό παραπομπή πολιτικούς, για όποια κατηγορία εκείνοι πιστεύουν. Επέμεινε δε στην πρόταση για τέσσερις κάλπες ανά πολιτικό πρόσωπο με υποχρεωτική την ψήφο των βουλευτών και στις τέσσερις. Ως εναλλακτική σκέψη ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε τη μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα περιλαμβάνουν τα ονόματα και τα αδικήματα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΘΝΟΣΠΟΡ


No comments:

Post a Comment

wibiya widget