Friday, January 11, 2013

Τζίμι Σάβιλ: Ο παρουσιαστής του BBC που αποδείχθηκε «δράκος»


Στα 214 ανέρχονται τα περιστατικά σεξουαλικής βίας βάσει της επίσημης έκθεσης
Τζίμι Σάβιλ: Ο παρουσιαστής που αποδείχθηκε «δράκος»
Ο «εκκεντρικός» τηλεπαρουσιαστής είχε λάβει τον τίτλο του ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για το φιλανθρωπικό του έργο..
Η επίσημη έκθεση της βρετανικής αστυνομίας για τον διάσημο παρουσιαστή του BBCΤζίμι Σάβιλ, που πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών, χωρίς να έχει ασκηθεί ποτέ δίωξη εις βάρος του καταγράφει 214 περιστατικά σεξουαλικής βίας, ανάμεσά τους βιασμούς, επιθέσεις και κακοποιήσεις, με ανήλικα, κυρίως, θύματα. Τα 34 από αυτά τα περιστατικά αφορούν βιασμούς και άλλα 126 σεξουαλικές επιθέσεις.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα του ήταν 47 και το μικρότερο ένα κορίτσι 8 ετών, με το 73% των περιπτώσεων να ήταν κάτω από 18 ετών, ενώ συγκλονιστικό είναι το γεγονός πως 18 από τα θύματα του ήταν κάτω των 10 ετών!
Η πρώτη επίθεση φέρεται να έγινε, σύμφωνα με την αστυνομία, το 1955 στο Μάντσεστερ και η τελευταία έγινε το 2009.

Ο διάσημος παρουσιαστής πραγματοποιούσε επιθέσεις σεξουαλικού χαρακτήρα σε εγκαταστάσεις του BBC για το οποίο εργαζόταν από το 1965 ενώ μια επίθεση είχε καταγραφεί το 2006, στα γυρίσματα της δημοφιλούς μουσικής εκπομπής Top of the Pops.

Τα θύματα και η μορφή της κακοποίησης εκτείνονται από ένα 10χρονο αγόρι που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση όταν του ζήτησε αυτόγραφο και κορίτσια σε σχολείο που τους προσέφερε τσιγάρα και βόλτα με το αυτοκίνητό του για να τα βιάσει, μέχρι ασθενείς σε νοσοκομεία τα οποία ο εκλιπών και διάσημος ως «εκκεντρικός» τηλεπαρουσιαστής επισκεπτόταν για λόγους ανθρωπιστικούς, συχνά συμβάλλοντας στην συλλογή μεγάλων χρηματικών ποσών για αγαθοεργίες.

Στην έκθεση αναφέρονται περιστατικά σε 57 ιδρύματα, 14 σχολεία και 33 στούντιο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ αποκαλύφθηκε πως ο Σάβιλ ειχε πραγματοποιήσει σεξουαλικές επιθέσεις ακόμη και σε νοσοκομειακά ιδρύματα για ασθενείς σε τελικό στάδιο!

«Είναι πλέον σαφές ότι ο Σάβιλ κρυβόταν παραμένοντας σε κοινή θέα, ότι χρησιμοποιούσε τη διασημότητά του και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες για να αποκτά ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε ευάλωτους ανθρώπους επί έξι δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση, οι συντάκτες της οποίας χαρακτηρίζουν τον Σάβιλ ως έναν «δεινό και αρπακτικό σεξουαλικό εγκληματία».

Οι αποκαλύψεις για την δράση του Σάβιλ προκάλεσαν κρίση στο BBC και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού διευθυντή του, Τζορτζ Ενγουίστλ, που βρισκόταν μόλις 54 ημέρες στη θέση - πιο βραχύβια θητεία ενός επικεφαλής στο φημισμένο ειδησεογραφικό δίκτυο.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget