Monday, January 21, 2013

Μέρκελ: «Πόνεσε» η ήττα στην Κάτω Σαξονία


Στην παραδοχή ότι η ήττα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ήταν οδυνηρή, προχώρησε η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, έχασαν τις τοπικές εκλογές από την κεντροαριστερά με μια μόνο έδρα σε μια αναμέτρηση-θρίλερ που «χτυπά καμπανάκι» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μέρκελ: «Πόνεσε» η ήττα στην Κάτω Σαξονία
«Δεν θα υποκριθώ, μετά από όλα τα συναισθήματα που προκάλεσε αυτή η εκλογική αναμέτρηση, η ήττα πονά ακόμη περισσότερο. Είμαστε όλοι στενοχωρημένοι σήμερα. Στενοχωρημένοι που δεν υπήρξε αποτέλεσμα» δήλωσε η Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.
Η νίκη της γερμανικής κεντρο-αριστεράς στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας αποτελεί προειδοποίηση για την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας, οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες η 'Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί τρίτη θητεία.
Το αποτέλεσμα στερεί από τη Μέρκελ την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Bundesrat). Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση μπορεί πλέον να μπλοκάρει σημαντικά νομοσχέδια και να προωθεί δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Οι ισορροπίες στη Bundesrat δεν πρόκειται να μεταβληθούν ακόμη και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για την Κάτω Βουλή (Βundestag), στις οποίες η Μέρκελ είναι το φαβορί για να κερδίσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι η Μέρκελ θα έχει περιορισμένο περιθώριο πολιτικών ελιγμών πριν από τις εκλογές και ίσως υιοθετήσει προσεκτικότερη στάση σε μία σειρά θεμάτων, όπως την κρίση του ευρώ.
"Είναι πλήγμα, δε θα προσποιηθώ ότι δεν είναι. (Το αποτέλεσμα) πονάει ακόμα περισσότερο γιατί ήταν τόσο αμφίρροπο", δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Hermann Groehe, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου και γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι Πράσινοι ανέτρεψαν στις τοπικές εκλογές τον κυβερνώντα- σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο- συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών.

"Αυτές οι εκλογές ανέτρεψαν τα δεδομένα, οι απώλειες σε ψήφους του CDU είναι ιδιαίτερα σημαντικές", λέει ο Νιλς Ντίντεριχ, πολιτειολόγος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Η καγκελάριος πρέπει λοιπόν να είναι επιφυλακτική, παρά την μεγάλη προσωπική της δημοτικότητα, που επιτρέπει στο CDU να διατηρεί το προβάδισμα με το 40% της πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, θεωρεί ο Ντίντεριχ.

"Είδαμε με τον Μακάλιστερ, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής, ότι η μεταφορά αυτής της δημοφιλίας σε επίπεδο ψήφων δεν έγινε...Και επίσης η προσωπική εμπλοκή της κας Μέρκελ υπέρ του Μακάλιστερ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε περιορισμένα αποτελέσματα", προειδοποιεί.

Η επιτυχία του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Κάτω Σαξονία αναμένεται επίσης να δώσει νέα δυναμική στο SPD και τον υποψήφιό του Πεερ Στάινμπορουκ. "Επειτα από τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, το SPD δεν βρίσκεται και σε τόσο δυσχερή κατάσταση" ενόψει των βουλευτικών", σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτειολόγο.
«Εφιάλτης για την καγκελάριο»
Η ήττα του κόμματός της, της CDU, στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας αποτελεί "εφιάλτη" για την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος σύσσωμος επιρρίπτει την ευθύνη για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στο FDP.

"Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα για την CDU-CSU", σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση, στο κύριο άρθρο του με τίτλο "Ο εφιάλτης της Μέρκελ".

Μετά τις ήδη οδυνηρές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας και στη Βάδη-Βιρτεμβέργη τα τελευταία χρόνια, το κυβερνών κόμμα "χάνει και πάλι σε ένα σημαντικό κρατίδιο", όπου η επιτυχία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμάχησαν με τους Πράσινους, επανατοποθετεί τους όρους της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία θα είναι "πολύ πιο σκληρή από όσο ήλπιζε η καγκελάριος", σύμφωνα με το Der Spiegel.

Από την αρχή της θητείας της, το 2009, το κόμμα της καγκελαρίου έχει υποχωρήσει σχεδόν σε κάθε τοπική εκλογική αναμέτρηση και έχει υποστεί σειρά από σημαντικές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας ή στο ιστορικό της οχυρό της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Χθες, το CDU κατέγραψε ακόμη μία οπισθοχώρηση 6 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία στην Κάτω Σαξονία.

Το σύνολο του γερμανικού Τύπου επιρρίπτει την ευθύνη για την εκλογική ήττα της CDU, στον εταίρο της τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζαν περί το 5% των ψήφων, κατά την ψηφοφορία επωφελήθηκαν από τη μαζική μετακίνηση των συντηρητικών ψηφοφόρων που επεδίωκαν να διασφαλίσουν την παραμονή του συντηρητικού συνασπισμού στην εξουσία στην Κάτω
Σαξονία.

Το ποσοστό-έκπληξη του FDP του Ρέσλερ
Το FDP πραγματοποίησε το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα του 9,9%, το οποίο κόστισε όμως την έδρα του τοπικού κυβερνήτη Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ της CDU.
"Το FDP κλέβει τις κρίσιμες ψήφους της CDU... που της έλειψαν στον τελικό λογαριασμό", σύμφωνα με την Bild. "Η καγελάριος, η οποία έκανε εκστρατεία κατά της υποστήριξης των ψηφοφόρων της CDU προς το FDP μπορεί να συμπεράνει ότι οι εξελίξεις την δικαίωσαν", γράφει η Bild, προειδοποιώντας ότι στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα ισχύσει η αρχή "ο καθένας για τον εαυτό του".

Της ίδιας άποψης εμφανίζεται η Die Welt, για την οποία η "ενίσχυση" του FDP προκάλεσε μία πράξη κανιβαλισμού στους κόλπους του συνασπισμού FDP-CDU.

"Αποτέλεσμα: ¨Σώσαμε έναν στρατηγό, αλλά χάσαμε τη μάχη", γράφει η Die Welt, η οποία αποτιμά σε 12.000 τις ψήφους που έλειψαν για μία νίκη της CDU, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης 10.000 συντηρητικοί ψηφοφόροι ψήφισαν FDP αντί της CDU.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ προσφέρθηκε να παραιτηθεί σήμερα από την προεδρία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) την επομένη της ήττας του συνασπισμού CDU-FDP κατά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, που έχει τον τιμητικό τίτλο του αντικαγκελάριου, είναι έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του, δήλωσε η ίδια πηγή, ενώ το συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο μπορεί να επισπευσθεί για να ορίσει νέα ηγεσία.
ΕΘΝΟΣ.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget