Sunday, January 20, 2013

Προβληματισμός για το τυφλό χτύπημα στο "The Mall"


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 11:16 στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ θεσσαλονίκης


Προβληματισμός επικρατεί στις αρχές, για το τυφλό χτύπημα που σημειώθηκε το πρωί, στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Παρά το ότι προηγήθηκαν της έκρηξης δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, τα οποία έδιναν χρόνο περίπου 50 λεπτών για να εκκενωθεί το The Mall, προκαλεί έντονη ανησυχία το γεγονός ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν ως στόχο εμπορικό κέντρο στο οποίο βρίσκονταν οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο μεταξύ η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 10:50 το πρωί προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής . Η έκρηξη σημειώθηκε στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκονται εμπορικά καταστήματα και ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι σεκιούριτι.
Τη βοήθεια του κόσμου ζητά η ΕΛ.ΑΣ
Την συνεργασία των πολιτών ζητά η Αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ,για την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, «παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».
Κοινά χαρακτηριστικά με επιθέσεις των Πυρήνων της Φωτιάς
Σε ότι αφορά στον εκρηκτικό μηχανισμό, όπως αναφέρεται από την Αστυνομία, στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εκρηκτική ύλη έχει χρησιμοποιηθεί ζελατοδυναμίτιδα και πιθανώς ANFO (νιτρική αμμωνία και πετρέλαιο).Χύτρα ταχύτητας έχει χρησιμοποιήσει σε βομβιστικές επιθέσεις η οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ ANFO, έχουν χρησιμοποιήσει, επίσης, οι «Πυρήνες» και πριν απο αυτούς ο Επαναστατικός Αγώνας. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν οι δράστες με άλλο όνομα και περιμένουν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης, κάτι που εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει, αφού αυτό ανέφερε στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη ο άγνωστος, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στην ιστοσελίδα Zougla.
Εν τω μεταξύ έχει ληφθεί υλικό από τις κάμερες του εμπορικού κέντρου και μελετάται, για το ενδεχόμενο που έχουν καταγράψει τους δράστες οι οποίοι τοποθέτησαν την βόμβα.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Έκρηξη με δύο ελαφρά τραυματίες στο εμπορικό κέντρο
Έκρηξη σημειώθηκε στις 10:50 στο εμπορικό κέντρο "The Mall" στο Μαρούσι. 
Η έκρηξη σημειώθηκε στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκονται εμπορικά καταστήματα και ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι σεκιούριτι. 
Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla.gr. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. 
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος. Από την αστυνομία έχει αποκλειστεί ο χώρος και γίνεται έρευνα από πυροτεχνουργούς.
Επιπόλαια τραύματα φέρουν οι δύο σεκιούριτι
Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα οι δύο άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας, που τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στο πολυκατάστημα The Mall στο Μαρούσι. Και οι δύο, σύμφωνα με τους γιατρούς, φέρουν επιπόλαια τραύματα στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα υαλοπινάκων και σύντομα, ίσως και σήμερα, πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Στο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, βρισκόταν γύρω στα 220 άτομα, τα οποία μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για έκρηξη βόμβας, στην πλειονότητα τους απομακρύνθηκαν άμεσα. Στο κτίριο έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Ενήμερος από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την έκρηξη της βόμβας στο Εμπορικό Κέντρο The Mall στο Μαρούσι, και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη : Η Δημοκρατίας μας δεν τρομοκρατείται
«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει και τονίζει: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων-Ομόθυμη καταδίκη
Την καταδίκη τους για την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.
ΝΔ
«Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι (η επίθεση) «αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.
ΣΥΡΙΖΑ
Η «χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες» απομόνωση ενεργειών σαν τη σημερινή «εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια» στο εμπορικό κέντρο "The Mall", αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Επισημαίνει, δε, ότι αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας.
ΠΑΣΟΚ
«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, καταδικάζει τη «δολοφονική επίθεση» και «προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώθηκε σχετικά από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.
ΔΗΜΑΡ
«Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά
Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής, «Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση» προσθέτει, πρέπει «να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών».
ΑΝΕΛ
Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Δημόσιας Τάξης, βουλευτής Β’ Αθηνών Β. Καπερνάρος αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν» προσθέτει ο κ. Καπερνάρος.
ΚΚΕ 
«Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού» τονίζει το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Η ανακοίνωση του The Mall Athens
«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε το The Mall Athens.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του εμπορικού κέντρου «προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα-μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος».
Από την πλευρά της η εταιρεία, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget