Tuesday, April 25, 2017

ΕΛΛΑΣ. Βουλή: Αργία και δια νόμου η Πρωτομαγιά


Αποστάσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει την πρωτομαγιά ως υποχρεωτική αργία.
Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει την πρώτη του Μάη ως υποχρεωτική αργία κατά τα πρότυπα της κυριακάτικη αργίας, υπερψήφισε η Βουλή εν μέσω ενστάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της πρωτομαγίας ως επίσης αργίας δια νόμου είχε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία μίλησε για ρύθμιση με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ως προς το συμβολικό σκέλος η υπουργός επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό η Βουλη τιμά «τους χιλιάδες εργάτες και τις εργάτριες που έδωσαν τη ζωή τους και το αίμα τους για το δικαίωμα στην εργασία, για τη ζωή με οκτάωρο, για την αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς».
Ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της τροπολογίας η κυρία Αχτσίογλου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιστρέψει την αντίληψη που κυριαρχεί και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ότι «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να ορίζουν αυτοί τους όρους δουλειάς». «Η κυβέρνησή προσπαθεί, μέσα σε έναν ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων καθημερινά, εντός και εκτός χώρας, να αντιστρέψει αυτό το σκηνικό της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που παραλάβαμε» είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι την πρώτη του Μάη «απαγορεύεται κάθε βιοτεχνική, βιομηχανική και εμπορική εργασία, καθώς, βέβαια, και η απασχόληση των μισθωτών.

ΝΔ: Απογυμνώνεται ο συμβολισμός της πρωτομαγίας



Η ΝΔ δήλωσε παρών στην τροπολογία με τον βουλευτή Κ. Τζαβάρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πρωτοβουλία της «απογυμνώνει» και «απομυθοποιεί» το συμβολισμό της πρωτομαγίας. «Θέλετε να δημιουργήσετε συνθήκες επίσημου εορτασμού σε μια επέτειο που όλος ο κόσμος της εργασίας ήθελε να την αισθάνεται με διαφορετικό τρόπο» είπε ο κ. Τζαβάρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Παρών στην τροπολογία δήλωσε και το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ: κυβερνητική υποκρισία και κολακεία

Την τροπολογία υπερψήφισε αντίθετα το ΚΚΕ το οποίο όμως καταλόγισε υποκρισία στην κυβέρνηση, δια του βουλευτή του Μ. Συντυχάκη. «Είναι πραγματική πρόκληση από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μία εβδομάδα πριν από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και ενώ διατηρεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο να έρχεται, κολακεύοντας κατά κάποιο τρόπο την εργατική τάξη, να πει ότι «εγώ σας καθιερώνω αυτή την ημέρα ως υποχρεωτική αργία» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι ανειρήνευτος και δεν χρειάζονται κολακείες ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από την πλευρά της αστικής τάξης».

ΓΣΕΕ: Η 1η Μάη είναι αργία και όχι απεργία

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για τη Δευτέρα 1η Μαΐου και καλεί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και στην Αθήνα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Μάλιστα με σχετική ανακοίνωση στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι “με τροπολογία της, μετατρέπει την Πρωτομαγιάτικη Απεργία σε υποχρεωτική αργία, επιχειρώντας να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων την ταξικότητα αυτής της ημέρας” και καταλήγει λέγοντας: “Οι εργαζόμενοι όμως, με τη δράση και τον αγώνα τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και σε όσους τις εφαρμόζουν, θα υπενθυμίσουν για ακόμη μία φορά ότι η1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία, όπως χρόνια πριν οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς υποστήριζαν ίσως, γιατί δεν… κυβερνούσαν. Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς και οι απεργιακές συγκεντρώσεις, αποκτούν ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση νέα μνημονιακά μέτρα. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ξεκάθαρη ενωτική και αγωνιστική!”.
Νews247.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget