Friday, April 7, 2017

Στα 'χαρακώματα' Ρωσία - ΗΠΑ μετά το πλήγμα στη Συρία


Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το πλήγμα στη Συρία, η σημαντικότερη, μέχρι στιγμής, απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, μπορεί να έχει "πολύ σοβαρές συνέπειες".
Το χτύπημα των ΗΠΑ, το οποίο έγινε με δεκάδες πυραύλους Τόμαχοκ από τα πολεμικά πλοία USS Porter και USS Ross στη Μεσόγειο και έπληξε τον διάδρομο, τα αεροσκάφη και τις αποθήκες καυσίμων της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, έγινε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ως αντίποινα για την προ ημερών επίθεση με δηλητηριώδη αέριο της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άτομα στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή, όπου σημειώθηκε. 



Η Ρωσία, η οποία είναι στενός σύμμαχος του Άσαντ, αντέδρασε έντονα για το αμερικανικό πλήγμα. "Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες των ΗΠΑ. Οι συνέπειες για την τοπική και διεθνή σταθερότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές", είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι το χτύπημα στη Συρία έφερε τις δύο χώρες μια ανάσα από την σύγκρουση.
Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν την αεροπορική βάση Σαϊράτ να αποτελεί βάση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικών ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κρεμλίνου να βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ενόπλων ομάδων.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πάντως είχαν ενημερώσει τις ρωσικές δυνάμεις για το επερχόμενο πλήγμα και δεν υπήρξε θάνατος ή τραυματισμός κάποιου Ρώσου.
Όλα αυτά ενώ ο Τραμπ έχει κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες κατά την προεδρία Ομπάμα ήταν τεταμένες λόγω διαφορών στα θέματα της Συρίας, της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο, είχε δηλώσει ότι έπρεπε να ληφθεί δράση κατά του Άσαντ.
"Οι προσπάθειες επί χρόνια να αλλάξει συμπεριφορά ο Άσαντ έχουν όλες αποτύχει παταγωδώς", είπε ο Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης όταν ανακοίνωσε το χτύπημα, από το θέρετρό του στη Φλόριντα, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ. "Ακόμα και μωρά δολοφονήθηκαν απάνθρωπα σε αυτή την τόσο βάρβαρη επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει ποτέ να υποστεί τέτοια φρίκη", πρόσθεσε.



Ο Άσαντ "στο στόχαστρο"

Ένα ευρύ φάσμα των συμμάχων των ΗΠΑ από την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή εξέφρασε την υποστήριξή του, για το εν λόγω χτύπημα.
Ο Άσαντ είναι "στο στόχαστρο" από τις ΗΠΑ, είπε ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κάνοντας λόγο για "ανάλογη απάντηση σε αχαρακτήριστες πράξεις".
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το πλήγμα ήταν "ένα και μοναδικό" και προοριζόταν να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, χωρίς επ' ουδενί να σημαίνει επέκταση του ρόλου της χώρας στον συριακό πόλεμο.
Σύμφωνα με το Reuters, το χτύπημα πάντως αυτό είναι πιθανό να ερμηνευτεί και ως μήνυμα προς τη Ρωσία και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και το Ιράν, με τις οποίες ο Τραμπ αντιμετωπίζει προβλήματα και διαφωνίες και στις οποίες θέλει να δείξει ότι είναι πρόθυμος να κάνει ακόμα και χρήση βίας.
Το γραφείο του Άσαντ δήλωσε ότι η Δαμασκός θα απαντήσει, χτυπώντας πιο σκληρά τους εχθρούς της. Η συριακή κυβέρνηση και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι οι συριακές δυνάμεις ήταν πίσω από την επίθεση με αέριο, ωστόσο δυτικές χώρες απέρριψαν την δικαιολογία τους ότι το αέριο διέρρευσε από αποθήκη μετά από αεροπορική επιδρομή.
Ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε ότι από το αμερικανικό πλήγμα σκοτώθηκαν έξι άτομα και το χαρακτήρισε "κατάφωρη επίθεση" που μετέτρεψε τις ΗΠΑ σε συνεργάτη των "τρομοκρατικών ομάδων", συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, επιβεβαίωση για θύματα άμαχους, από κάποια ανεξάρτητη πηγή.
Βουλευτές των ΗΠΑ τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκράτες υποστήριξαν την κίνηση του Τραμπ αλλά ζήτησαν ο ίδιος να χαράξει μια ευρύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της σύρραξης και να συζητήσει με το Κογκρέσο οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Ρωσική φρεγάτα καταπλέει στη Συρία

Την ίδια ώρα, μια ρωσική φρεγάτα, που μεταφέρει πυραύλους Κρουζ, φτάνει μέσω του Βοσπόρου στη Μεσόγειο, σε μια κίνηση που δεν φαίνεται να αποτελεί απάντηση στη δράση των ΗΠΑ.
Η Ρωσία περιμένει από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον να εξηγήσει την στάση της Ουάσινγκτον, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
(Με πληροφορίες από Reuters, φωτό:  AP Photo/Dmitri Lovetsky)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget