Sunday, April 16, 2017

Τουρκία- δημοψήφισμα: Στο 51,2% το "ναι" με καταμετρημένο το 99% των ψήφων



Το "όχι" προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, με διαφορά 150 χιλιάδων ψήφων, στην Άγκυρα με 50,29% και στην Σμύρνη με 68% - Η αντιπολίτευση κατήγγειλε παράνομες ενέργειες υπέρ της κυβέρνησης.
Με μόλις 51,18 % πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του επόμενου Προέδρου της Τουρκίας που θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου του 2019.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το «ΝΑΙ» επικράτησε με ποσοστά περίπου 2,5 % μικρότερα από αυτά που προέβλεπε ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων. Αυτό δεν ήταν σίγουρα το ιδανικά επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η αναθεώρηση και το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα της Τουρκίας. Το ΑΚΠ, τα δύο κόμματα των Εθνικιστών και ο Ταγίπ Ερντογάν χάνουν έστω και με μικρή διαφορά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και με μεγαλύτερη την Σμύρνη. Τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Όπως επίσης σημαντικά αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα από τις κάλπες του εξωτερικού που στήριξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν με αρκετά υψηλότερα ποσοστά από αυτά του εσωτερικού.

Eναντίον της προτεινόμενης πολιτικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία τάχθηκε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισε το 65%, ενώ «ναι» το 35%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε την άνοδο των ψήφων στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Παρόλα αυτά όμως μέσα στις 10 πόλεις που ψήφισαν το πιο ισχυρό «ΟΧΙ» συγκαταλέγονται πέντε από την περιοχή αυτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» με 80,42 %, ήταν το Τούντζελι.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί και το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχικές χώρες για στήριξη ειδικά σε θέματα τρομοκρατίας. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 85%.
Από τα σημεία της ομιλίας Ερντογάν προς τους ψηφοφόρους του που ξεχώρισαν, ήταν και αυτό για την επαναφορά της θανατικής ποινής: πρώτο μέλημά του, δήλωσε, να το συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ και πως αν χρειαστεί θα καταφύγει σε δημοψήφισμα.
Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα
Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).
Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του «όχι» και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το YSK αποφάσισε να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα εκτός κι αν αποδεικνυόταν ότι ήταν παραποιημένα, αφού δέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό παραπόνων, μεταξύ αυτών ένα από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι δηλαδή κάποιοι εκ των αξιωματούχων του δεν σφράγισαν ορισμένα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, η απόφαση ελήφθη προτού τα αποτελέσματα καταχωρηθούν στο σύστημα και ότι στελέχη του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε σχεδόν όλα τα εκλογικά κέντρα και υπέγραφαν τις αναφορές.
Ο Σαντί Γκιουβέν ανέφερε ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε 11- 12 ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

«Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το »όχι« θα νικήσει στο τέλος» δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια. ΑΥΓΗ gr.
DEITE AKOMA

No comments:

Post a Comment

wibiya widget