Το μήνυμα του αγώνα για Ελευθερία των Πέντε ΕΠΟΝΙΤΩΝ  (Γάτσα Στέργιο, 24 ετών, Μπριάζη Ιωάννη, 29 ετών, Στεργιόπουλο Κωνσταντίνο, 27 ετών, Σύρμπα Κώστα, 22 ετών και Τσανάκα Απόστολο, 22 ετών) που κρεμάστηκαν στην πλατεία των Τρικάλων, 73 χρόνια μετά δεν μπορεί ακόμη να δικαιωθεί, αφού ακόμη και τώρα η μνήμη τους θα τιμηθεί με τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις. Δυστυχώς τόσα χρόνια στάθηκε αδύνατο να συσταθεί μια επιτροπή που θα χωράει όλους τους πολιτικούς και μη φορείς, αφού ο δήμος με τους κατά καιρούς κομματικά ταγμένους δημάρχους (όπως και ο σημερινός), είναι αδύνατο να παίξει αυτό το ρόλο.
Ο ΔΗΜΟΣ
Ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 και ώρα 12:00 μ., στη μνήμη της θυσίας των πέντε Τρικαλινών  ΕΠΟΝιτών  που απαγχονίστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής.
Στις 12.00 μ. θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην  Πλατεία Ρήγα Φεραίου στο μνημείο των πέντε ΕΠΟΝιτών.
Η ΠΕΑΕΑ – ΚΝΕ
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)(παράρτημα Τρικάλων)  και το ΤΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας(ΚΝΕ)  διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση τιμής και μνήμης  των 5 Τρικαλινών  ΕΠΟΝιτών, καθώς  συμπληρώνονται 73 χρόνια από τον απαγχονισμό τους  από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη 18 Απρίλη 2017  (Τρίτη μέρα του Πάσχα), στις 10:30 το πρωί
ακριβώς 73 χρόνια μετά,  στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, την πλατεία Ρήγα Φεραίου,
όπου δεσπόζει και το μνημείο τους.
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιεί και η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού που σε ανακοίνωσή της καλεί: «Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τον κόσμο των κινημάτων, να συγκεντρωθούμε την Τρίτη 18 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στον τόπο μαρτυρίου και θυσίας τους, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου».
Το ΚΚΕ (μ-λ) με αιχμές
Πριν 73 χρόνια οι Ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κρεμούσαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου τους ΕΠΟΝίτες Γάτσα Στέργιο, 24 ετών, Μπριάζη Ιωάννη, 29 ετών, Στεργιόπουλο Κωνσταντίνο, 27 ετών, Σύρμπα Κώστα, 22 ετών και Τσανάκα Απόστολο, 22 ετών.
Η βάρβαρη αυτή πράξη, αντάξια της ιδεολογίας του ναζισμού, ήταν απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί το ποτάμι της αντίστασης που έπνιγε σιγά-σιγά τους κατακτητές. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ χτυπούσαν τους κατακτητές όχι μόνο στην ύπαιθρο, αλλά και μέσα στις πόλεις, όπως είχαν δείξει τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, με την μάχη στον Πύργο και τις επιθέσεις εναντίον συνεργατών των Γερμανών στην πόλη των Τρικάλων.
Η θυσία των ΕΠΟΝιτών είναι φάρος μνήμης για τον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσε ο λαός μας ενάντια στους κατακτητές και την ιδεολογία τους, για την συνεισφορά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, αλλά και δίδαγμα για το σήμερα. Ο λαός, όταν οργανώνεται, μπορεί να νικήσει και να κάνει τον δυνατότερο αντίπαλο να μοιάζει ανήμπορη χάρτινη τίγρη.
Η μνήμη των ΕΠΟΝιτών δεν είναι δυνατόν να οικειοποιηθεί από ορισμένους,  ούτε χωρά σε εκδηλώσεις και μνημόσυνα (3 ξεχωριστά θα γίνουν αύριο!). ΟΙ ΕΠΟΝίτες ζουν μέσα στους αγώνες του λαού μας ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική.
Η νέα γενιά, αλλά και όλοι μας, ας θυμούνται κι ας τιμούν την μνήμη των 5, οι οποίοι προστέθηκαν στην μακριά αλυσίδα ηρώων που έδωσε η ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο λαός μας για την ελευθερία.
Η Τ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ (μ-λ)
ΕΝΕΡΓΌΣ ΠΟΛΊΤΗΣ.Εβδομαδιαία Τρικάλων