Wednesday, April 26, 2017

«Πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας για το Αγαθονήσι - Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Με μια πρωτοφανή δήλωση, η Άγκυρα κάνει ένα βήμα παραπάνω από τη γνωστή θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και «βαφτίζει» τουρκικό το Αγαθονήσι! 
Ομέρ Τσελίκ (Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) :  «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους χάρτες είναι τουρκικό έδαφος. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση, είναι παιδιάστικη».
Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας και καταγγέλλοντάς την στη Διεθνή Κοινότητα και στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. 
ΥΠΕΞ : «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα»
Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, που είχε επισκεφθεί ανήμερα το Πάσχα το Αγαθονήσι.
Ομέρ Τσελίκ (Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) : «Αυτός ο υπουργός Άμυνας είναι κάποιος που δεν τον λαμβάνει κανείς σοβαρά. Όχι μόνο δεν έχει το βάρος του υπουργού Άμυνας, δεν έχει καν το βάρος του πολιτικού.  Είναι εκεί ως εκπρόσωπος ενός ακροδεξιού κόμματος και κάνει πολιτική επαρχιώτικη».
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κάλεσε μάλιστα τη χώρα μας να επιστρέψει αμέσως στην Τουρκία τους «δολοφόνους», όπως χαρακτήρισε τους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 
Σήμερα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 μπήκαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Λήμνου και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 επιφυλακής του νησιού, ενώ ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 μπήκε από τη Ρόδο και πέταξε προς το FIR Λευκωσίας. 
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπως και η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει σε Σκόπια και Αλβανία, συζητήθηκαν στην πρωινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν λεπτομέρειες.
Εκτός από το Αιγαίο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και στην Κύπρο .  Ήδη, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πλέει στα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους στην περιοχή που βλέπετε και θα βρίσκεται εκεί για υποθαλάσσιες έρευνες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, η Τουρκία θα διεξάγει την Παρασκευή ασκήσεις πυρών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 6,10 και 11, ενώ αύριο και μεθαύριο θα κάνει ασκήσεις πυρών στη θάλασσα των κατεχομένων.
Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τετραήμερη επιχειρησιακή εκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ . Η εκπαίδευση περιελάμβανε και άσκηση επίθεσης Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού, με την υποστήριξη Αρμάτων και Πυροβολαρχίας, με χρήση πραγματικών πυρών. 
STAR.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget