Thursday, April 13, 2017

Ο Άσαντ στην αντεπίθεση: 'Κατασκευασμένη' από τις ΗΠΑ η χημική επίθεση


Ο πρόεδρος της Συρίας καταγγέλλει ότι η επίθεση με χημικά στην Ίντλιμπ χρησίμευσε ως "πρόσχημα" για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.
Η χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σε πόλη της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες είναι εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού, υποστήριξε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξη που έδωσε τη Μ. Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Δαμασκό.

«Για εμάς, είναι 100% κατασκευασμένη (...) Η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στις 7 Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη «χημική επίθεση» του Χαν Σεϊχούν και τα αμερικανικά αντίποινα.
Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι το καθεστώς του δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα.
«Δεν διαθέτουμε χημικά όπλα (...) Πάνε μερικά χρόνια, το 2013, εγκαταλείψαμε όλο το οπλοστάσιό μας (...) Και ακόμη κι αν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια όπλα, δεν θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε.
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί παρά μόνο μια «αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.
«Θα εργασθούμε (μαζί με τους Ρώσους) για να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Όμως πρέπει να είναι αμερόληπτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια έρευνα παρά μόνο εφόσον αυτή είναι αμερόληπτη και εφόσον εξασφαλίζεται ότι αμερόληπτες χώρες θα πάρουν μέρος σ' αυτή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε.
Ο σύρος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η δύναμη πυρός του στρατού του δεν επηρεάσθηκε από τα αμερικανικά πλήγματα κατά της αεροπορικής βάσης.
«Η δύναμη πυρός μας, η ικανότητά μας να επιτιθέμεθα στους τρομοκράτες, δεν επηρεάσθηκε απ' αυτό το πλήγμα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πρώτο αμερικανικό πλήγμα με στόχο το καθεστώς του από την αρχή της συριακής σύγκρουσης.
Ο Άσαντ υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «στα σοβαρά» πολιτική λύση στη Συρία και τις κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν την πολιτική διαδικασία της Γενεύης για να σπεύσουν σε βοήθεια των ανταρτών που χάνουν έδαφος έναντι του καθεστώτος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναζητούν στα σοβαρά μια οποιαδήποτε πολιτική λύση. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική διαδικασία σαν μια ομπρέλα για τους τρομοκράτες», δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες στη Δαμασκό.

Η Μέι "δείχνει" Άσαντ για τη χημική επίθεση στη Συρία

Το Λονδίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, παρ' ότι η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσαντ υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή στην πόλη Χαν Σεϊχούν ήταν "100% κατασκευασμένη".
"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να διαπράχθηκε από το καθεστώς του Άσαντ" είπε η Μέι σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. "Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι μόνο το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να διαπράξει μια τέτοια επίθεση", πρόσθεσε.
Οι Βρετανοί επιστήμονες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανέφεραν νωρίτερα ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από θύματα του Χαν Σεϊχούν ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν.
NEWS 247.gr(Φωτογραφία: SANA via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1 comment:

  1. Δυστυχώς έχει γραφεί ότι τον Τραμπ τον έπεισε η κόρη του Ιβάνκα που είναι παντρεμένη με έβρεο να βομβαρδισει τη Συρία. Και τα χημικά φάνηκε από την αρχή ότι είναι δόλια του Ισραήλ γιατί αυτό έχει βάλει στόχο να καθερισει όλη την περιοχή και να πάρει όλα τα πετρέλαια. Δυστυχώς η Αμερική της ελευθερίας κατάντησε Η.Π.ΙΣΡΑΗΛ.

    ReplyDelete

wibiya widget