Thursday, April 20, 2017

Ο Πούτιν στέλνει στρατό στη Βόρεια Κορέα [ΒINTEO]


Eνισχύσεις και εξοπλισμό στα σύνορα της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα στέλνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς στη Μόσχα φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος φοβάται, μεταξύ άλλων,  ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων απ’ τη Βόρεια Κορέα αν ο Ντόναλντ Τραμπ, επιτεθεί κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε ανάλογη κίνηση προέβη προ ημερών και η Κϊνα στέλνοντας 150.000 στρατιώτες στα νότια σύνορά της, ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα Βορειοκορεατών που το Πεκίνο φοβάται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τη μεθόριο σε περίπτωση πολέμου.
O εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού στρατού, Αλεξάντερ Γκορντέγιεφ αρνήθηκε να αποκαλύψει τους ακριβείς λόγους της μετακίνησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού.
Όμως πέρα απ’ τις ανησυχίες για κύμα εξόδου προσφύγων προς τη Ρωσία, οι επιτελείς του προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν το ραδιενεργό νέφος μπορεί να φθάσει γρήγορα στη Ρωσία.
Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, Κονσταντίν Ασμόλοφ,  λέει: «Αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν με πυραύλους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, τότε το ραδιενεργό νέφος θα φθάσει μέσα σε δύο ώρες στο Βλαδιβοστόκ.»
Το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όπου οι Ρωσία διαθέτει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, απέχει λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ασμόλοφ, μέλος του Ινστιτούτου Ρωσικής Άπω Ανατολής, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης «πεινασμένοι αιτούντες άσυλο θα πλημμυρίσουν τη Ρωσία.»
Η Ρωσία μπλόκαρε χθες την πρόταση ψηφίσματος που προωθούσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να επικριθεί η αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή.
Η Μόσχα διαφώνησε με τη φρασεολογία ζητώντας να περιληφθεί διατύπωση προηγούμενης απόφασης, που υπογράμμιζε την ανάγκη επίτευξης της λύσης μέσω του διαλόγου.
«Δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κίνδυνος σοβαρής σύρραξης σ’ αυτή την περιοχή έχει αυξηθεί πολύ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καλώντας όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα αποφεύγοντας την κλιμάκωση.
Το βίντεο καταγράφει πως η Ρωσία ενισχύει με στρατεύματα και εξοπλισμό τη μεθοριακή της γραμμή μήκους περίπου 18 χιλιομέτρων.
Η αποστολή ρωσικού στρατού στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στη σκακιέρα μετά από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα, μέσω της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος, είχε απειλήσει τις ΗΠΑ πως «θα τις κάνει στάχτη» αν τολμήσει να της επιτεθεί.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της διαμηνύει πως «η υπόμονή της εξαντλείται». Μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο διερευνούν τρόπου για να ενισχύσουν την πίεση στην Πιονγιάνγκ. Άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η απάντηση στη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να είναι «συντριπτική και αποτελεσματική», υπογραμμίζοντας πως το «σπαθί είναι έτοιμο».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget