Thursday, January 10, 2019

ΑΘΗΝΑ. Στήριξη Μέρκελ σε Τσίπρα, "άδειασμα" σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό



Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ ANDREABONETTI.COM

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για Βόρεια Μακεδονία και δήλωσε ευγνώμων στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ απέρριψε με ενόχληση την κατηγορία του προέδρου της ΝΔ για ανταλλαγή της λύσης στο Σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Απόλυτη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, σκληρό άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περί ανταλλαγής της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία με τη μη περικοπή των συντάξεων από την Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος από το Μαξίμου έδειξε για άλλη μία φορά τη σφοδρή επιθυμία του Βερολίνου να προχωρήσει η συμφωνία για το Σκοπιανό.
Για την ακρίβεια μίλησε για “Βόρεια Μακεδονία” δείχνοντας ότι θέλει να θεωρεί τετελεσμένη την υπόθεση και μάλιστα δήλωσε ευθέως ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί προχώρησε στη συμφωνία με το Ζόραν Ζάεφ. Αντίθετα δεν έκρυψε την ενόχληση της για τη στάση του προέδρου της ΝΔ απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας την κατηγορία περί συναλλαγής- όπως ήταν και αναμενόμενο άλλωστε- και ξεκαθαρίζοντας πως κατά τη συνάντηση τους την Παρασκευή θα του εκφράσει τη στήριξη της στη συμφωνία των Πρεσπών, αν και παραδέχθηκε ότι δεν περιμένει να τον πείσει.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τη σταθερότητα της περιοχής και ότι με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία γίνεται σαφές το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις των δύο χωρών. “Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό” συνέχισε η κ.Μέρκελ, επαινώντας τους δύο πρωθυπουργούς διότι όπως είπε με θάρρος προχώρησαν ένα project που όλοι ήξεραν ότι δε θα ήταν μία απλή υπόθεση. Στάθηκε στο γεγονός ότι για τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει η δυνατότητα η “Βόρεια Μακεδονία” όπως είπε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το Βερολίνο υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε και υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα αποφασιστικό βήμα από το οποιο θα ευνοηθούν και η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η Ευρώπη.
Σε ερώτηση για την καταγγελία Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, η κ.Μέρκελ απάντησε αυστηρά: “Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο.”
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως: “Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού” και αναφερόμενη στη συνάντηση της με τον πρόεδρο της ΝΔ είπε: “Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες.”
Εκτός όμως από την αιχμή περί κανόνων, η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε αιχμή και για τους λόγους για τους οποίους αντιδρά η ΝΔ λέγοντας: “Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση” και κατέληξε: “Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας”. 
Από news247/ΒΊΚΥ ΣΑΜΑΡΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε Μέρκελ: "Έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που ξεπέρασε την κρίση"

Μάτι... αετού η Μέρκελ, πρόσεξε τις αλλαγές στη διακόσμηση του Μαξίμου

Επίσκεψη Μέρκελ: Χαμόγελα και αγκαλιές στο Μαξίμου

No comments:

Post a Comment

wibiya widget