Friday, March 30, 2012

Η κρίση έφερε… κρίση και στη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων


Αραιότερες σεξουαλικές επαφές, λιγότεροι γάμοι και αύξηση των κρουσμάτων απιστίας διαπιστώνει έρευνα που αφορά στις επιπτώσεις της σεξουαλικής ζωής των Ελλήνων, μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με έρευνα της ALCO, για λογαριασμό της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25 έως 64 ετών, το τελευταίο τρίμηνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων μειώθηκε σε ποσοστό 34%.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το 47% στην επαγγελματική τους ζωή. Το 46% έχει επηρεαστεί όσον αφορά στις διαπροσωπικές του σχέσεις και δη ανάμεσα σε ζευγάρια.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα, ότι περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι ψηφοφόροι δεξιών κομμάτων (ποσοστό 58%), σε σχέση με αυτούς της αριστεράς, σε ποσοστό 33%.

Όσον αφορά στα αίτια, η έλλειψη διάθεσης για ερωτική επαφή ερμηνεύεται από το άγχος και την ανασφάλεια, αλλά και η σεξουαλική απιστία από την αμφισβήτηση του θεσμικού μοντέλου.

Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή να περνά και στις ερωτικές τους επιλογές.

Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55- 64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.

Η μόνη σταθερή αξία η οποία αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου είναι η φιλία η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές του.

Σημειώνεται, ότι το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και η ΕΜΑΣ, τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιούν, δύο φορές τον χρόνο, πανελλαδικές έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.

*Πηγή: nooz.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget