Tuesday, March 13, 2012

Αλεβίτες, οι άγνωστοι «συγγενείς» μας -τους έχουμε και στη μελβούρνη..


Το περίπτερο των Αλεβί με αρκετες ιστορίες απο τη φυλή τους..

Την περασμένη Κυριακή (11-3-12) ,όταν ξεκινούσα  να πάω στο τριεθνικό  φεστιβαλ,που οργάνωνε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Κεντρική Πλατεία της Μελβούρνης  "Φέντεραλ Σκουέαρ" αναρωτιόμουν τί τους έπιασε  ξαφνικά τους δικούς μας και μπλέξανε με Τούρκους και Λιβανέζους.
Τα ερωτήματα γίνανε περισσότερα καθως άκουγα τη Ρένα Φραγκιουδάκη  να επικρίνει  όσους επιτέθηκαν στο φέστιβαλ και μάλλον θα  εννοούσε τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής μετα απο δήλωση που δημοσίευσε  στο ΝΚ του Σαββάτου...
Φτάνοντας όμως στο χωρο της εκδήλωσης και ρίχνοντας μια ματιά στο περίπτερο της....Τουρκίας, πιάνοντας συγχρόνως κουβέντα με τον εκει υπεύθυνο ,ένα γείτονά μου απο το τάλλαμαρίν, διαπίστωσα ότι κακως ραδιόφωνα και εφημερίδες μιλούσαν για Τούρκους..
Οι άνθρωποι αυτοί  ,οι Αλεβίτες,είναι μια μειωνότητα στην Τουρκία,και μάλλον το επίσημο κράτος τους κυνηγά και τους φοβάτε..

Ο γείτονάς μου-που τον γνώρισα εκει,- μιλούσε απλά για τους πατριωτες του Αλεβί και απαντουσε στα ερωτήματά μου χωρίς φόβο και πάθος... Τι έλεγε; (ακούστε μερος της συνομιλίας μας κανοντας κλικ εδω > http://efhmeris.blogspot.com.au/2012/03/blog-post_7826.html
Είμαστε,έλεγε οι  Αλεβί και δεν είμαστε χριστιανοί αλλα πιστευουμε στην Αγία Τριάδα.Δεν πιστεύουμε στο Ισλάμ αλλα δεχόμαστε Μωάμεθ και Χριστό σαν προφήτες.. Δεν έχουμε εκκλησίες παρά χώρους προσευχής..Οι Αλεβίτες στη Μελβούρνης ξεπερνουν τις 500,ενω στην Τουρκία φτανουν τα 40 εκατομύρια.. στο τέλος συγχάρηκα το Μαυρουδή και όσους ειχαν παρει την απόφαση να γίνει αυτο το γλέντι για να σμιξουν και να χορέψουν μαζί όλοι οι λαοί.. Καλα και οι άλλοι δεν ξετρελλάθηκαν να χορε'υουν όλη την ωρα αλλα νομίζω ήταν ένα καλο γλέντι και πρεπει να συνεχιστει.
Πιστεύω ,επίσης πως το συντομότερο πρέπει να οργανωθεί ένα μεγάλο γλέντι στη Μελβούρνη και με τους πολλούς.Νοτιο ιταλούς που βρίσκονται στην Αυστραλία  οι περισσότεροι των οποίων  είναι Ελληνικής καταγωγής ένω αρκετοί μιλουν τα Γρεκάνικα. Περι αυτού όμως θα επανέλθουμε..
Σχετικά με την Ιστορία των Αλεβιτών,διαβάστε ένα υπέροχο άρθρο απο συνεργάτρια του Αθηναικού ΒΗΜΑτος.Θα σας αρέσει..
ΤΟ ΒΗΜΑ - Αλεβίτες, οι άγνωστοι «συγγενείς» μας - κόσμος

No comments:

Post a Comment

wibiya widget