Αγαλματίδιο αρχαίου Έλληνα πολεμιστή. Βρέθηκε στην ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν τα ερείπια ενός εξοχικού σπιτιού, που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή και είδη οικιακής χρήσεως, όπως ειδώλια από τερακότα, και οι ίδιοι οι ερευνητές ονόμασαν τα ειδώλια «ελληνιστικές κούκλες Barbie»…
Λυχνάρι με παράσταση Κένταυρου.Βρέθηκε στην ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
«Αυτά τα αρχοντικά είναι κοινά για εκείνην την χρονική περίοδο. Δείχνουν πώς ήταν η καθημερινή ζωή ενός μέσου κατοίκου του Βασιλείου του Βοσπόρου», εδήλωσε ο κ. Sergey Vnukov, δρ. ιστορικών επιστημών και επί κεφαλής της αποστολής. «Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, δεν βρήκαμε ούτε ακριβά ξένα αντικείμενα, ούτε χρυσά και ασημένια νομίσματα, ούτε πολυτελή αντικείμενα, αλλά βρήκαμε πιατικά, διάφορα εργαλεία, φθηνά κοσμήματα και ειδώλια, ιδιαίτερα μαριονέτες από τερακότα, τα οποία μπορούν να ονομασθούν ελληνιστικές κούκλες Barbie, επειδή ήταν παιδικά παιγνίδια», πρόσθεσε.
Αγαλματίδιο με ζευγάρι. Βρέθηκε στην ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
Το αρχοντικό, που ανακαλύφθηκε 15 χλμ. από την πόλη Kerch, χρονολογείται από τα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. Την εποχή εκείνη, το Βασίλειο του Βοσπόρου περιελάμβανε την Ανατολική Κριμαία, την Χερσόνησο Taman και τις κατάντη περιοχές του ποταμού Don. Το κράτος είχε ήδη ανακάμψει από μια εποχή πολέμων και συγκρούσεων και πέρναγε σε μια οικονομική άνθηση.
Οικιακό σκεύος. Βρέθηκε στην ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
«Ελάχιστοι ιδιοκτήτες και μισθωτές αγρότες έζησαν εδώ, σαν μια μεσαία τάξη της εποχής εκείνης», εξήγησε ο κ. Vnukov. «Μπορεί να είχαν λίγους σκλάβους στα σπίτια και να είχαν την δυνατότητα να προσλάβουν περιστασιακούς εργάτες για να καλλιεργήσουν την γη τους, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν ήταν σαν τους μεγάλους γαιοκτήμονες της ρωμαϊκής εποχής», τόνισε.
Τμήμα της αρχαίας επαύλεως από την ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια κατοικία που χρονολογείται από τα μέσα της Εποχής του Χαλκού, αποκαλύπτοντας θραύσματα πιατικών, κομμάτια πέτρινων εργαλείων, υπολείμματα κτηρίων, τάφους και αρκετούς ανθρωπόμορφους στύλους.
Η αποστολή του Κριμαϊκού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας εξεκίνησε την άνοιξη του 2017. Σκοπός είναι η διεξαγωγή αρχαιολογικής έρευνας στον αυτοκινητόδρομο Ταυρίδας, ο οποίος ευρίσκεται σε στάδιο κατασκευής.
ΠΗΓΗ: TASS, 19.11.2017.
Φωτ: Central European News.
Η αρχαία έπευλις, από αέρος, από την ανασκαφή του Kerch στην Κριμαία. |
Ας πούμε, λοιπόν, στον κ. Vnukov να μη φοβάται να χαρακτηρίσει το Βασίλειο του Βοσπόρου, ελληνικό. Η περιοχή στην οποία σκάβει και κερδίζει το ψωμί του, είναι η αρχαία ελληνική Ταυρίδα. Τέλος, είναι ατυχής η παρομοίωσή του των αρχαίων ελληνικών (και όχι ελληνιστικών) ειδωλίων με την… Barbie… Δείχνει και κακογουστιά…
ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
No comments:
Post a Comment