Tuesday, September 13, 2016

Στην Ιωνία (Γιουναν ) της Κίνας φυτεύουν επιδοτούμενα Ελληνικά ελαιόδεντρα


Σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας συνεχίζονται οι προσπάθειες για καλλιέργεια ελαιόδεντρων αλλά φαίνεται ότι δύσκολα θα καταφέρουν να μπουν δυναμικά στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελαιοκομία της Κίνας καθώς και διάφορες προτάσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας των ελαιοδέντρων, μέσα στις υπάρχουσες οριακές συνθήκες εδάφους και κυρίως κλιματικών συνθηκών συζητήθηκαν σε συνάντηση των ασχολούμενων με τον ελαιοκομικό τομέα της Κίνας στο Yongren της επαρχίας Yunnan της Κίνας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα (κυβερνητικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες, τεχνικοί σύμβουλοι, ερευνητές, ιδιοκτήτες  μεγάλων ελαιώνων και αγρότες) καθώς και εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης.
Η επαρχία Yunnan βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας με έκταση 394.000 km² και πληθυσμό πάνω από 46.000.000. Έχει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τις επαρχίες της Κίνας αφού υπάρχουν πάνω από 18.000 διαφορετικά είδη από τα περίπου 30.000 που υπάρχουν στην Κίνα. Και βέβαια μεταξύ των ειδών πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η ελιά.


Νέα φυτεία ελιάς στην περιοχή Yongren της επαρχίας Yunnan της Κίνας. Φωτογραφία: Χαρτζουλάκης Κ.

Σημαντικός είναι ο προβληματισμός τόσο των στελεχών όσο και των αγροτών από τα επιπλέον προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται, όπως εντομολογικές και φυτοπαθολογικές ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.



Δίχως βροχή
Σήμερα στο Yunnan καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα με ελιές (10% της έκτασης με ελιές της Κίνας) με διάφορες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και η ‘Κορωνέϊκη’, από τα οποία τα 30.000 είναι σε παραγωγή. Το έδαφος είναι καλλίτερο από την επαρχία Gansu, ωστόσο οι κλιματικές συνθήκες είναι οριακές. Δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο (περίοδο διαφοροποίησης των οφθαλμών) και υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία το Μάιο λόγω βροχοπτώσεων (περίοδο άνθησης-καρπόδεσης). Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της επαρχίας δεν ξεπερνά τους 800 τόνους, που σε ολόκληρη την Κίνα δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους ενώ η κατανάλωση ξεπέρασε τους 65.000 τόνους.
Η φύτευση ωστόσο ελαιοδέντρων είναι ανοδική αφ’ ενός γιατί επιδοτείται από την κυβέρνηση και αφ’ ετέρου λόγω της πολύ υψηλής τιμής των 5-6 € , που παίρνει ο Κινέζος αγρότης σε σχέση με το μέσο εισόδημα στην Κίνα.
Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι άρχισαν να βάζουν ελαιόλαδο και στα noodles, το παραδοσιακό τους φαγητό!

Ellinikigeorgia.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget