Monday, March 4, 2013

ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ






Ομαλά κινήθηκε η διαδικασία της εκλογής μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Τα μέλη της Επιτροπής θα είναι 180, οι 50 από αυτούς θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο κομματικό Όργανο, αριστίνδην.Στην διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν περίπου 3000 σύνεδροι, ενώ όσοι έθεσαν υποψηφιότητα ήταν 287. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονες ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των τάσεων που επικρατούν μέσα στο κόμμα και αγωνιούν να καταγραφούν στην Κεντρική Επιτροπή. 

Μάλιστα σχετικά εξέφρασε δημόσια το θυμό του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στους διαδρόμους του συνεδρίου ακούστηκε να εγκαλεί τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και προσπαθούν «να δώσουν γραμμές για τα ψηφοδέλτια». «Αυτά δεν πρέπει να τα κάνουν οι νέοι, θα τα βρείτε μπροστά σας», ακούστηκε να λέει ο κ. Κακλαμάνης. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.
«Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωσή του, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του διότι «τα μηνύματα που στέλνουμε από το Συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά».
Τα μηνύματα αυτά είχαν σχέση «με την διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού».

Παρακολουθείστε εδώ ζωντανά την καταμέτρηση των ψήφωνν

«Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να επανέρχεται ολικά, να αφυπνίζεται, να δραστηριοποιείται, να είναι πάντα ενωμένο και να ανανεώνεται», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή». Ο κ. Βενιζέλος, επιπλέον, ζήτησε «θα δείξουμε ότι το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, είναι πράγματι ικανό να χαράξει την αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τον δικό του νέο και ανανεωμένο ρόλο». 

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση του εξέφρασε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους στενούς του συνεργάτες για την εξέλιξη και τις ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και στην δευτερολογία του, πως υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι δεν αντέχει η χώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και υπενθύμισε ότι υπάρχουν προτάσεις νόμων του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή.

Πρωτίστως όμως τόνισε ότι το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας  και περιέγραψε το νέο προφίλ του κόμματος ως εξής: είναι πάντα σοσιαλιστικό κίνημα, είναι πάντα δημοκρατικό και πολιτικά φιλελεύθερο, πιστεύει στην ανοιχτή πλουραλιστική κοινωνία, είναι ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό χωρίς ψευδαισθήσεις, αλλά με άποψη, είναι εθνικά υπεύθυνο, έμπρακτα πατριωτικό, είναι λαϊκό, αλλά και αντιλαικιστικό και πρέπει να ξεπεράσει οργανωτικά τον εαυτό του.

Αναφερόμενος  στην πρόταση για κοινή κάθοδο με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς  που έκανε εχθές, είπε ότι η  πρόταση αυτή αφορά και την  κυβέρνηση, που πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους, έναν προοδευτικό και έναν συντηρητικό.

«Το κρίσιμο  ζήτημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα  και η έξοδος από την κρίση», σημείωσε για μια ακόμη φορά, αφού όπως πρόσθεσε η χώρα δεν αντέχει  φαινόμενα πολιτικής αστάθειας.

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ  στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε το επιχείρημα της αποχώρησης λέγοντας ότι με αντίθετη στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ ουρά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τις ενστάσεις για τις οργανωτικές δυσκολίες στο θέμα των ψηφοφοριών ο κ. Βενιζέλος τα θεωρεί δευτερευούσης σημασίας που δείχνουν ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός".

Στο μεταξύ την τακτική της αποφυγής της ρήξης με το παρελθόν επέλεξε τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Βενιζέλος τις τελευταίες εβδομάδες δεχόταν εισηγήσεις να προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση και όλους εκείνους που αμφισβητούν  τις βασικές του επιλογές. Ωστόσο τελικά ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε σε μια χαλαρή, αλλά σαφή κριτική απέναντι σε πρόσωπα που ανήκαν στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να προκληθεί. Ιδιαίτερο παράδειγμα ήταν η ομιλία του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αναμενόταν να ασκήσει σκληρή κριτική από το βήμα του συνεδρίου προς τον κ. Βενιζέλο, όπως είχε πράξει τις προηγούμενες ημέρες. Πιο επικριτικός ήταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν μίλησες στους Έλληνες, αναφέρθηκες στους Έλληνες, αλλά δεν τους μίλησες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ιπποκράτους οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου ήταν 3132, επί συνόλου ψηφισάντων για την ανάδειξή τους 116315.Οι αριστίνδην που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν 1069.







ΠΑΣΟΚ: Αυλαία στο συνέδριο με "αντάρτικο" των ευρωβουλευτών

Με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπεσε η αυλαία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του κόμματος κατά του Ε. Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκε το 9ο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής και ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν μπροστά σε αριθμό ψήφων.

"Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Έλαβε αποφάσεις δημοκρατικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας", δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Εκτός των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησαν την ψήφο των συνέδρων, έχουν οριστεί αριστίδην 50 μέλη.

Μεταξύ αυτών δεν ήταν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν πέσει σε δυσμένεια, επειδή δεν τηρούν την κομματική γραμμή.

Ευρωβουλευτές κατά Βενιζέλου

Όπως ήταν φυσικό, η παραπάνω απόφαση του προέδρου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ευρωβουλευτών του κόμματος.

Με κοινή δήλωσή τους, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι "με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής".

Ειδικότερα, οι Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά, έκαναν λόγο για απόφαση "θεσμικά απαράδεκτη" και "ακατανόητη", σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη".

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές εξέφρασαν την "έκπληξή" τους για την απόφαση, "τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ".

Εξέφρασαν δε τη λύπη τους για το ότι συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
ΠΗΓΗ vimatisko.gr




    No comments:

    Post a Comment

    wibiya widget