Saturday, December 7, 2013

-Καλό ταξίδι,Λουκά.

Στα βουνά που αγάπησε. Ο Λουκάς Γιαννακούλης τον Μάρτιο του 2013 στα χιονισμένα Τζουμέρκα
Eνας λαμπρός επιστήμονας, αρχιτέκτονας μηχανικός, που διακρίθηκε για την ικανότητά του να μεταμορφώνει τον δημόσιο χώρο, άφησε τα ξημερώματα της Παρασκευής την τελευταία του πνοή.
Ο Λουκάς Γιαννακούλης, σύζυγος της Μαρίας Μπόμπολα, κόρης του εκδότη του «Eθνους», και πατέρας τριών παιδιών, υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα που είχε υποστεί κατά την πρόσκρουση του αγωνιστικού αυτοκινήτου που οδηγούσε στο ράλι «Παλλάδιο», για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, πριν από μία εβδομάδα.
Ο Λουκάς, πρόσωπο με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες, με αληθινή αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, παράλληλα με την επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική του διαδρομή, είχε δοκιμαστεί σε ακραίες και οριακές συνθήκες κατά το παρελθόν. Από τις κορυφές των Ιμαλαΐων και των Ανδεων μέχρι τους εξαντλητικούς μηχανοκίνητους αγώνες Παρίσι-Dakar, όπου και πρωταγωνίστησε. Αυτή η ειδική διαδρομή, όμως, στο τελευταίο ράλι της ζωής του, αποδείχθηκε μοιραία. Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών στο «Αττικόν».
Ο Λουκάς γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1960. Σπούδασε αρχιτέκτονας μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1992 ένωσε τη ζωή του με τη Μαρία. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έγινε γνωστός για την ικανότητά του να διαμορφώνει ελεύθερους χώρους και τοπία, να δημιουργεί πλατείες, δρόμους και πάρκα.
Υπήρξε υπεύθυνος για το σύνολο των ιδιωτικών έργων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Το 1995 αναδείχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με τομέα ευθύνης τη διασφάλιση ποιότητας, ενώ από το 1999 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος.
Eναν χρόνο αργότερα, μετά τη συμφωνία για μετοχική συνεργασία της ΑΚΤΩΡ με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ και την Τεχνική Εταιρεία Βόλου, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΒ Α.Ε. Το 2001 ορίζεται, επίσης, διευθύνων σύμβουλος της REDS A.E. (πρώην ΚΑΜΠΑΣ). Τον Μάιο του 2002, με την απόσχιση και εισφορά των κατασκευαστικών κλάδων των εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ και ΤΕΒ στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, βρίσκεται αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Συμμετέχει ακόμη στο Δ.Σ. της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (πρώην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ) ως μέλος, εκτελώντας χρέη διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Facilities Management και αντιπροέδρου στην ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., που ειδικεύεται σε έργα ανάπλασης χώρων και διαμόρφωσης τοπίων.
Πίσω, όμως, από αυτήν τη λαμπρή σταδιοδρομία και την επαγγελματική καταξίωση υπήρχε ένας άνθρωπος ερωτευμένος με την καθημερινή ζωή και τη φύση. Ο Λουκάς των περιηγήσεων, της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου, που «όργωσε» από νεαρή ηλικία ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Πρόλαβε να συμβάλει στην ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού. Υπήρξε εκπαιδευτής και έμπειρος ορειβάτης, με πλούσια δράση, οδηγώντας ομάδες σε αναρριχήσεις βουνών, σκι εκτός πίστας, αναρρίχηση πάγου και canyoning.
Ενας ξεχωριστός άνθρωπος χάθηκε, αφήνοντας πίσω του τα αποτυπώματα μιας πολισχιδούς διαδρομής... Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στις 3.00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης, στη Φιλοθέη.
Νικητής σε Ιμαλάια & Ντακάρ
Κορυφαίες στιγμές στην αγωνιστική καριέρα του Λουκά υπήρξαν ο θρίαμβός του στο Ράλι Ντακάρ το 2003 και η ανάβαση στα Ιμαλάια το 1985.
Στη σκληροτράχηλη διαδρομή του Ντακάρ τερμάτισε στην 67η θέση της γενικής κατάταξης, ανάμεσα σε 200 συμμετέχοντες, και στην τέταρτη θέση της κατηγορίας Super Production 251-400cc. Την πρώτη θέση στην ίδια κατηγορία είχε καταλάβει ο συναθλητής του και πρωταθλητής Βασίλης Ορφανός. Η ελληνική διάκριση θεωρήθηκε και ήταν ένα από τα κατορθώματα του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η γαλανόλευκη, εως τότε, δεν είχε κυματίσει ποτέ στον διάσημο αγώνα των 8.552 χιλιομέτρων.
Το 1985, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του εκατοντάδες αναρριχητικές διαδρομές ως μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια. Hταν το νεαρότερο μέλος της δεκαμελούς ομάδας, που είχε στόχο να μεταφέρει την ελληνική σημαία στην κορυφή.
Σε εκείνη την ανάβαση, που σημαδεύτηκε από τον θάνατο δύο κορυφαίων ορειβατών (Δ. Μπουντόλας και Κλ. Τσατσαράγκος), είχε κινδυνεύσει και ο ίδιος. Η περιπέτεια αυτή θα σημάδευε τη θεώρησή του για την ορειβασία, φέρνοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ορειβατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού οι αντίπαλοι της Εθνικής 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget