Friday, October 27, 2017

Τρίκαλα. Απεβίωσε ο ιατρός Σπύρος Μπονώτης


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, -27.10.2017- ο Τρικαλινός καθηγητής ιατρικής Σπύρος Μπονώτης, γνωστός για το πλούσιο και σπάνιο επιστημονικό και κοινωνικό του έργο.
Ο καθηγητής Σπύρος Μπονώτης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος και πολυδιάστατος άνθρωπος και επιστήμονας με ένα βιογραφικό που λίγοι Έλληνες διαθέτουν. Ενός ανθρώπου που η ανεκτίμητη προσφορά του στο χώρο της επιστήμης αποτελεί υποθήκη και σημείο αναφοράς στους νέους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Ιδιαίτερα αγαπητός και καλός φίλος στην τρικαλινή κοινωνία.
Ο εκλιπών ήταν σύζυγος της Ντίτας Μπονώτη, πατέρας δύο παιδιών της Φάνηςκαι του Κωστή και πεθερός του πρώην Υφυπουργού και Βουλευτή της ΝΔ Νίκου Λέγκα.

Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή 29/10/2017 και ώρα 11:30 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.
Ποιος ήταν ο Σπύρος Μπονώτης
Ο Σπύρος Μπονώτης γεννήθηκε στην Πύλη Τρικάλων. Διετέλεσε διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρονιά προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες μέσα αλλά και έξω από το Νομό Τρικάλων.
Η παραπάνω επιστημονική του προσφορά  δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί ενεργά και με άλλους τομείς της ανθρώπινης και κοινωνικής δραστηριότητας. Ανάμεσα στις δραστηριότητές του καταγράφεται ότι διετέλεσε κατά καιρούς και επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Τρικάλων, μέλος του ΔΣ του Καστρακιδείου Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, Πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Ομίλου «ΤΡΙΚΑΛΑ», Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Τρικάλων, Πρόεδρος του Εθνικού Σταδίου Τρικάλων.
Ειδικότερα στον αθλητισμό η θητεία του υπήρξε καταλυτική καθόσον συνέδεσε το όνομά του με ένα μεγαλόπνοο έργο αθλητικής υποδομής το οποίο και απετέλεσε ένα από τα πιο σοβαρά κριτήρια για την απόκτηση της Σχολής ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα. Το Στάδιο, το Κολυμβητήριο, το Αθλητικό Κέντρο απετέλεσαν τα αδιάσειστα πειστήρια της ανησυχίας του Σπύρου Μπονώτη για τα αθλητικά και όχι μόνο δρώμενα του Νομού Τρικάλων.
Η ανθρώπινη παρουσία και προσφορά του μέσα και πέρα από την Ιατρική χαρακτηρίστηκε από την έντονη δραστηριοποίηση του σε φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος από το 1978 έως το 2009.
Η γενέτειρα του Πύλη με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της στις 6 Μαρτίου 1994 του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως «για την μεγάλη κοινωνική προσφορά, την επιστημονική σταδιοδρομία του και το υψηλό ήθος του».
Έχοντας στη ζωή του δίπλα του, τη Ντίτα Μεσσήνη-Μπονώτη είχε τη χαρά να δει τα παιδιά του ΦάννυΚαθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Κωστή Καθηγητή και Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, το γαμπρό του Νίκο Λέγκαγια πολλά χρόνια βουλευτή και Υφυπουργό Οικονομικών και τις αδυναμίες του, τα εγγόνια του Σωτήρη και Αφροδίτη να μεγαλώνουν.
Trikala in.gr. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget