Tuesday, April 16, 2019

Οι Βρυξέλλες λένε όχι στο 5G κι εμείς (στα Τρίκαλα)… καμαρώνουμε



Του Χρήστου Κοντού 
(Εκδότης, δημοσιογάφος, Ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός) 
Πάρα τις απανωτές επιστολές εκατοντάδων επιστημόνων προς το Ευρωκοινοβούλιο για την επικινδυνότητα της κινητής τεχνολογίας 5G και παρά του ότι οι Βρυξέλλες λένε όχι σε αυτή την τεχνολογία, ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζει απτόητος, αδιαφορώντας για την υγεία των Τρικαλινών πολιτών, διαφημίζοντας το λεωφορείο χωρίς οδηγό που θα φέρει το φθινόπωρο και το οποίο θα στηρίζεται σε αυτή ακριβώς την τεχνολογία σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου. «Η δεύτερη «φουρνιά» λεωφορείων χωρίς οδηγό, θα κινούνται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εξελιγμένη τεχνολογία 5G, στο πλαίσιο του προγράμματος «AVINT».

Το «AVINT» είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από τον κύκλο «ερευνώ-καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας και στοχεύει στην ενσωμάτωση αυτόματων λεωφορείων χωρίς οδηγό στον αστικό συγκοινωνιακό ιστό».  (ΑΠΕ).

Μπρος την δημοσιότητα που ο ίδιος είναι να κερδίσει για άλλη μια φορά με τεχνολογικές φούσκες, τώρα πλέον βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών που ασχολούνται όλη την ώρα με τα κινητά.

Τραγική απογοήτευση είναι όμως και η αντιπολίτευση, αφού κανείς μέχρι σήμερα όχι απλά δεν σήκωσε το θέμα, αλλά δεν το έφερε καν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις δημοσιεύσεις που έχουμε κάνει ως «Ενεργός Πολίτης» στο παρελθόν.

ΟΧΙ των Βρυξελλών

«Ο λαός των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια των οποίων την υγεία μπορώ να πουλήσω με κέρδος» , δηλώνει η υπουργός περιβάλλοντος Céline Fremault

Τα σχέδια του πιλοτικού έργου (σ.δ. – βλ. Πάτρα, Τρίκαλα, Αθήνα κλπ)  για την παροχή ασύρματου internet υψηλής ταχύτητας 5G στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει λόγω φόβων για την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με αναφορές.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τρεις φορείς τηλεπικοινωνιών για να χαλαρώσει τα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας στις Βρυξέλλες. Αλλά σύμφωνα με την Περιφέρεια, είναι πλέον αδύνατο να εκτιμηθεί η ακτινοβολία από τις κεραίες που απαιτούνται για την υπηρεσία 5G.
«Δεν μπορώ να καλωσορίσω αυτή την τεχνολογία αν τα πρότυπα ακτινοβολίας, τα οποία πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη, δεν γίνονται σεβαστά, 5G ή όχι«, δήλωσε στον Bruzz η υπουργός περιβάλλοντος Céline Fremault (CDH). «Ο λαός των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια των οποίων την υγεία μπορώ να πουλήσω με κέρδος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα για να αμφιβάλουμε», πρόσθεσε.
Ένα πιλοτικό έργο δεν είναι εφικτό με τα τρέχοντα πρότυπα ακτινοβολίας και ο Fremault είπε στον Bruzz ότι δεν σκοπεύει να κάνει εξαίρεση.
Η περιοχή των Βρυξελλών έχει ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών. Το πρότυπο των 6 βολτ ανά μέτρο έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν με την παροχή γρήγορου κινητού διαδικτύου μέσω 4G στην πρωτεύουσα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι διάφορες κυβερνήσεις στο Βέλγιο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον πλειστηριασμό των αδειών 5G. Το αρχείο παραμένει κολλημένο στη διανομή των εσόδων. Εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να χειριστεί την πρόταση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός τηλεπικοινωνιών Philippe De Backer (Open VLD).

The Brussels Times

No comments:

Post a Comment

wibiya widget