Sunday, June 3, 2012

Δρ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΔΕΛΑΙΔΑΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΓΚΑΚΗΣ


O Dr Νίκος Μπεγκάκης  με την σύζυγότου, γνωστή
εκπαιδευτικό
κ.Ματούλα κατα τη διάρκεια της τελετής
όπου το Πανεπιστήμιο της Αδελαίδας Φλίντερς
ανακήρυτε αυτον επίτιμο διδάκτορά του.
Θερμά συγχαριτήρια. 
O Νίκος Μπεγκάκης ανακηρύχθηκε πριν από λίγες μέρες επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστήμιου της Ν. Αυστραλίας, Flinders.
Το πανεπιστήμιο προέβη στην απονομή του συγκεκριμένου τίτλου στον ομογενή, αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά του, την πολύχρονη καριέρα και εμπειρία του στην διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά και την προσφορά του στο πανεπιστήμιο αφού είναι ο άνθρωπος πίσω από την αναδιάρθρωση του τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου.
Ο Νίκος Μπεγκάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και η καταγωγή των γονέων του είναι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετανάστευσε στην Αυστραλία και, συγκεκριμένα, στην Αδελαΐδα με τους γονείς του, στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Η σχέση του με την Αυστραλία δεν ξεκινά όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αλλά πολύ νωρίτερα, με την ανατολή του 20ου αιώνα, όταν ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, ήρθε στην Αυστραλία για κάποιο χρονικό διάστημα για να δουλέψει ως εργάτης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», Μελβούρνης (30.05.12)πυξίδα για την εν γένει δράση του όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, στάθηκαν οι αξίες του σεβασμού προς τον κάθε άνθρωπο αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας που αυτός φέρει, της φιλανθρωπίας και της αξιοπρέπειας, με τις οποίες τον μεγάλωσαν οι γονείς του.
Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών & Πληροφορικής του Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ν. Αυστραλίας (έχει μετονομαστεί σήμερα σε Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας).
Στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, ο κ. Μπεγκάκης, εργάστηκε ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και τράπεζες, ενώ παράλληλα και μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ν. Αυστραλίας, θέση στην οποία έμεινε για οκτώ χρόνια. Σήμερα είναι πρόεδρος του οργανισμού Business SA, προεδρεύει της Επιτροπής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και είναι σύμβουλος της κυβέρνησης.
Η φιλανθρωπική δράση του κ. Μπεγκάκη είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο και η επαγγελματική του καριέρα. Οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Πληροφόρησης για Άτομα με Αναπηρίες, το νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων της Ν. Αυστραλίας, αλλά και το Συμβούλιο για την Ημέρα της Αυστραλίας είναι μερικά από τα ιδρύματα στα οποία ο ομογενής πρόσφερε απλόχερα και εργάστηκε σκληρά και αφιλοκερδώς για την βελτίωση των υπηρεσιών τους.
Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του πολυτάλαντου και οραματιστή ομογενή είναι η αναδιάρθρωση των Τμημάτων Μηχανικών Πανεπιστημίου Flinders, η οποία είχε ως άμεση συνέπεια την αύξηση των φοιτητών και την περεταίρω επιτυχία των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget