Toυ Μ.Ιγνατίου.com
Οι Αμερικανοί βεβαίως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όμως σταματούν μέχρι εκεί, και δεν ενοχλούν καθόλου την κατοχική δύναμη Τουρκία, ως ωφείλουν. Είναι αυτή μία πάγια θέση των Αμερικανών και ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις εταιρείες με μεγάλα συμφέροντα στο οικόπεδο 12, όπου υπάρχει φυσικό αέριο, είναι η αμερικανική Noble.
Θέσαμε (www.mignatiou.com) στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προκλήσεις της Τουρκίας, και τη νέα εισβολή εναντίον της Κύπρου, όπως ορθά την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με την αναπληρωτή εκπρόσωπο Μαρί Χάρφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού όπως και όλοι οι πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια (equitably) ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μίας συνολικής διευθέτησης. Χρησιμοποιεί τη λέξη equitably, όπως το ζήτησε δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση, που βασικά εννοεί ότι τα όποια κέρδη θα πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού.
Τέλος η εκπρόσωπος είπε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι όντως είναι “χαλαρή” η τελευταία φράση και χωρίς αναφορά στην Τουρκία, όπως θα έπρεπε.
Αυστηρό το διάβημα προς το Λονδίνο για συγκάλυψη της Άγκυρας
Λευκωσία: Έντονη είναι η αντίδραση της Λευκωσίας για τη στάση που έχουν τηρήσει η Βρετανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες απέτρεψαν διάβημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Όπως συναφώς αποκάλυψε η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας (www.philenews.com), οι τρεις εταίροι μας μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις ενέργειες της Άγκυρας νοτίως της Κύπρου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έσπασαν την ομοφωνία που απαιτείτο και το διάβημα δεν έγινε. Σημειώνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε το Λονδίνο.
Όπως πληροφορούμαστε, το περιεχόμενο του διαβήματος ήταν ιδιαίτερα έντονο και αυστηρό. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε ατυχή εξέλιξη τη στάση των τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλέστηκαν διαδικαστικούς λόγους για να στηρίξουν τη θέση τους.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος ειδικά στη βρετανική στάση, είπε ότι το Λονδίνο υποστήριξε ότι τυχόν διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη θα δυσχέραινε το όλο κλίμα.
Στο μεταξύ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη, προκλητική και υπονομευτική των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενέργεια Βρετανίας, Σουηδίας και Φιλανδίας να ματαιώσουν διάβημα της Ε.Ε. προς τον ΟΗΕ για την επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης.
Η ενέργεια αυτή, σημειώνει η ΕΔΕΚ, αποτελεί στην πραγματικότητα εχθρική συμπεριφορά προς ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
No comments:
Post a Comment