Tuesday, August 30, 2016

Νέος μητροπολίτης στη Σμύρνη ύστερα από 94 χρόνια... ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


Για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον μαρτυρικό θάνατο του τελευταίου μητροπολίτη της Σμύρνης -του εθνοϊερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσoστόμου, ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τον όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τον τουρκικό στρατό- το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εξέλεξε ως μητροπολίτη Σμύρνης τον μέχρι τώρα αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Η ιστορική εκλογή έγινε ομόφωνα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έπειτα από εισήγηση και πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Να σημειωθεί ότι η εκλογή έγινε δύο ημέρες μετά την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου (27 Αυγούστου 1922 με το παλαιό ημερολόγιο) και 94 χρόνια από τότε.
Μετά την εκλογή ακολούθησε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος του Εψηφισμένου Μητροπολίτη, όπως αποκαλείται, κατά την οποία, παρουσία όλων των συνοδικών αρχιερέων, ο κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε την πράξη της εκλογής.

Η πορεία του
Ο κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς (κατά κόσμον Μιχαήλ) γεννήθηκε στα Ανω Λεχώνια Βόλου το 1972. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και του τμήματος Φιλολογίας (με ειδικότητα στην Κλασική Φιλολογία) του ΑΠΘ. Από το 2002 βρέθηκε στο Φανάρι ασκώντας καθήκοντα στην αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, αλλά και ως γραμματέας διαφόρων συνοδικών επιτροπών.
Εκτός από την εκλογή του μητροπολίτη Σμύρνης η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε επίσης και στην εκλογή επισκόπου Ερυθρών, για πρώτη φορά στην περιοχή της Ιωνίας. Στη θέση αυτή εξελέγη ο μέχρι τώρα ιερατικός προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Η συγκεκριμένη Επισκοπή περιλαμβάνει τις ιστορικές περιοχές του Τσεσμέ, των Αλατσάτων, της Αγριλιάς, των Αρχαίων Ερυθρών, του Καραμπουρνού και του Λιθίου.
Να σημειωθεί ότι η ανασύσταση της μητρόπολης Σμύρνης ήταν ένας διακαής πόθος των Μικρασιατών και η αρχή έγινε με την τοποθέτηση πριν από μερικά χρόνια του αρχιμανδρίτη Κυρίλλου στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης ως πνευματικού προϊσταμένου της ορθόδοξης κοινότητας. Μέχρι τώρα τον τίτλο του υπερτίμου και εξάρχου Πάσης Ιωνίας έφερε ο εκάστοτε μητροπολίτης Χίου.
Οπως ανακοίνωσε το Πατριαρχείο, η ημερομηνία της τελετής ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Σμύρνης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ιερομάρτυρας
Ο τελευταίος μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Χρυσόστομος Καλαφάτης) γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1867 στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας, ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και είχε εκλεγεί στη μητρόπολη Σμύρνης το 1910. Προηγουμένως είχε διατελέσει μητροπολίτης Δράμας από το 1902 έως το 1910, συμμετέχοντας ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα.
Από το 1919 έως το 1922, όταν η περιοχή της Σμύρνης βρισκόταν υπό ελληνική διοίκηση, ο Χρυσόστομος αναδείχθηκε ως εθνάρχης του μικρασιατικού ελληνισμού και είχε ταχθεί υπέρ της λεγόμενης «μικρασιατικής άμυνας» για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους σε περίπτωση ήττας του ελληνικού στρατού. Είχε ταχθεί επίσης με διαδοχικά αιτήματα στην τότε ελληνική κυβέρνηση, μπροστά στην επερχόμενη ήττα και καταστροφή, υπέρ της απομάκρυνσης του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία.
Αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη όταν εισήλθε ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Ενας Τούρκος αξιωματικός μαζί με δύο στρατιώτες πήγαν στα γραφεία της μητρόπολης και τον συνέλαβαν για να τον οδηγήσουν μπροστά στον Τούρκο αρχιστράτηγο Νουρεδίν Πασά. Ο τελευταίος τον παρέδωσε στον όχλο, με αποτέλεσμα να κατακρεουργηθεί και να βρει μαρτυρικό θάνατο στις 27 Αυγούστου 1922 (10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο).
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
 ΕΘΝΟΣ.gr




No comments:

Post a Comment

wibiya widget