Tuesday, June 6, 2017

Μετά την αρχική ευφορία για το Κατάρ, τώρα ο Τραμπ ζητά ενότητα


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του επισημάνει την ανάγκη ενότητας στον Περσικό Κόλπο, ώστε να λυθεί η κρίση με το Κατάρ και να χτυπηθεί η τρομοκρατία. 

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει άλλη άποψη: σχετικά με την απομόνωση που επέβαλε το Ριάντ στο Κατάρ είχε εκτιμήσει ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί την αρχή του τέλους της τρομοκρατίας».

Είχε παράλληλα εκφράσει την άποψη ότι «άρχισε να αποδίδει καρπούς η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Σαουδική Αραβία».

Αρκετές χώρες έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους να παίξουν μεσολαβητικό ρόλο, ώστε να εκτονωθεί η κρίση. Ο πρώτος που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για να ακολουθήσει η ηγεσία του Κουβέιτ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τραμπ είπε στον βασιλιά Σαλμάν: «Είναι σημαντικό να υπάρχει ενότητα στον Κόλπο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το Πεντάγωνο ευχαρίστησε το Κατάρ για το γεγονός ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

H Σαουδική Αραβία, η ηγετική δύναμη στον σουνιτικό κόσμο, ήταν η πρώτη χώρα που έκοψε την επικοινωνία του Κατάρ, ζητώντας από τη μικρή χώρα να διακόψει τις σχέσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.

Το Ριάντ κατηγορεί το Κατάρ και για υποστήριξη «τρομοκρατικών ομάδων υποστηριζόμενων από το Ιράν», την άλλη περιφερειακή δύναμη στον Περσικό Κόλπο, τα συμφέροντα του οποίου είναι διαμετρικά αντίθετα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της περιοχής: από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

Αίγυπτος, Υεμένη, Εμιράτα, Μπαχρέιν και Λιβύη αποφάσισαν επίσης να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. 

Ακολούθησε και αεροπορικός αποκλεισμός: το αεροδρόμιο της Ντόχα, ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή έχει μπει σε «καραντίνα» και οι πτήσεις της Qatar Airways της Etihad Airways και της Emirates, αναγκάζονται να ακολουθούν μεγαλύτερα (και πιο δαπανηρά) δρομολόγια, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.

Λόγω της απόλυτης εξάρτησης του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία για την προμήθεια τροφίμων, οι κάτοικοι έσπευσαν πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας κυριολεκτικά τα ράφια.

Απόστολος Ρουμπάνης/in.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget