Tuesday, April 9, 2019

Εισαγγελία Διαφθοράς για Νοvartis: Τουλάχιστον 200.000 ευρώ στον Λοβέρδο από τον Φρουζή


Υπόθεση Novartis: Η εισαγγελία Διαφθοράς για Λοβέρδο

Στο φως τα στοιχεία της συμπληρωματικής δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που έφτασε στη Βουλή. Τι αναφέρει η Εισαγγελέας Διαφθοράς για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Στα χέρια των πρώτων πέντε μη πολιτικών προσώπων οι οι κλήσεις των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.

Ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ (σελ 90) φέρεται ότι έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τον Κώστα Φρουζή της Novartis προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας υπερτιμολογώντας τέσσερα φάρμακα της εταιρείας κατά την διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας (4/2011-5/2012).

Aποσπάσματα από τη δικογραφί
Aποσπάσματα από τη δικογραφία

Τα επίμαχα φάρμακα της Novartis που υπερτιμολογήθηκαν ήταν το Tasigna των 200 mg, το Tasigna Caps Hard των 150 mg, το Gilenya των 0,5 mg και το Lucentis των 2,3 mg. Ειδικά για το Lucentis, η Ελ. Τουλουπάκη σημείωσε ότι παρά την εισήγηση του τότε γενικού γραμματέα Δημόπουλου, ο Αν. Λοβέρδος δεν εξέδωσε απόφαση για έγκριση του ανταγωνιστικού και φθηνότερου Avastin για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας.

Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία

Αναλυτικά, το Tasigna των 200 mg έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 3.362,38 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει με βάση τον νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το Tasigna Caps Hard των 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 2.659,05 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία

Το Gilenya των 0,5 mg έλαβε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 1.782,35 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει. Τέλος, το επίμαχο Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία
Aποσπάσματα από τη δικογραφία

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των πρώτων πέντε μη πολιτικών προσώπων βρίσκονται ήδη οι κλήσεις των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, με τις οποίες ζητούν να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για υπεύθυνους διαφημιστικής εταιρίας και για μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων την περίοδο Απρίλιος 2011 - Μάιος 2012, για την οποία έχει ζητηθεί και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρ. Λοβέρδου. Οι πρώτοι φέρονται να συνέδραμαν στο υπό διερεύνηση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς η εν λόγω διαφημιστική εταιρία ελέγχεται για το αν, μέσω λογαριασμών της, υπήρξε «βιτρίνα» για τη νομιμοποίηση παράνομου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η συγκεκριμένη εταιρία -το όνομα του εκπροσώπου της έχει αναφερθεί και από προστατευόμενο μάρτυρα- εμφανίζεται να είναι μόλις μία από τις επιχειρήσεις που ελέγχους ται. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη, φέρεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο το επίμαχο διάστημα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Νοβάρτις.

Άξια περαιτέρω ελέγχου είναι και τα εικονικά τιμολόγια που φαίνεται να εκδόθηκαν από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκαι fm, Vima fm και Αθήνα 9,84). Πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδρομή των χρημάτων εμφανίζεται να ξεκινά από τη Βασιλεία της Ελβετίας και τη μητρική Novartis, φτάνουν αρχικά στη Νοβάρτις-Ελλάς, ενώ στη συνέχεια ένα μέρος τους καταλήγει στη διαφημιστική εταιρεία, μέσω εικονικών τιμολογίων, για δήθεν διαφήμιση.

Την ίδια ώρα, όπως ήδη έχει αναφέρει από το πρωί το News247, η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται για υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως έως τον Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που συνεχίζονται να ελέγχονται, ενώ τις επομενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αρχειοθετήσεις.
Thenews 247.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget