Thursday, December 5, 2013

Πως χρεώνονται τα κράτη.Ελληνικό σενάριο και στην Αυστραλία; Του Γιωργου Πένταρη*


http://www.palmosnews.gr/fotos/635191869749895616.jpg


    Φίλοι μου έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες από οικονομολόγους και μη για το χρέος και την διαχείρισή του. Όλοι θυμόμαστε την χρυσή εποχή των διακοποδανείων, στεγαστικών, σπουδών κ.τ.λ. κ.τ.λ. Οι τράπεζες δεν σε άφηναν τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια να κοιμηθείς. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούσαν αλόγιστο δανεισμό για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες του κράτους, αλλά και να ικανοποιήσουν διάφορα ρουσφετολογικά αιτήματα. Ο αλόγιστος δανεισμός μας οδήγησε σήμερα στην κατάσταση χρεοκοπίας όπου η εθνική μας κυριαρχία έχει παραδοθεί στους δανειστές. Επειδή έχω σχέσεις με την Αυστραλία, που είναι και δεύτερη πατρίδα μου, παρακολουθώ τα γεγονότα και ενδιαφέρομαι για αυτή τη χώρα. Προχθές λοιπόν, συνδέθηκα με το εθνικό δίκτυο της Αυστραλίας το ABC να διαβάσω τις ειδήσεις. Με έκπληξή μου διάβασα την πρόταση που έκανε ο υπουργός οικονομικών Dr Martin Parkinson να προτείνει την αύξηση του επιπέδου του δημοσίου χρέους. Θα ήταν, λέει ο Πάρκινσον, σοφή η απόφαση για αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους από τα 300 δις. δολάρια Αυστραλίας στα 500 δις, δηλαδή αύξηση κατά 66%!!! Ευτυχώς το Εργατικό κόμμα και οι Πράσινοι αντιδρούν στην πρόταση και μετά βίας δέχονται την αύξηση κατά 100δις δολάρια. Για να πείσει ο κ. Πάρκινσον λέει ότι με την αύξηση του χρέους θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής και το εργατικό κόμμα ρωτά τι θα τα κάνετε τόσα λεφτά. Ίσως θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι πριν από δύο μήνες έγιναν εκλογές στην Αυστραλία και τις κέρδισαν οι συντηρητικοί. Ο νυν πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είναι σχεδόν άβουλο όν και προεκλογικά δεν του επέτρεπαν να κάνει δηλώσεις παρά μόνο να παίρνει μέρος σε ποδηλατοδρομίες, γκολφ κ.τ.λ. μόνο για δημόσιες σχέσεις. Αποφάσεις παίρνουν άλλοι. Με το που βγήκε είπε ότι θα καταργήσει τον φόρο διοξειδίου του άνθρακα που είχαν θεσπίσει οι εργατικοί. Τώρα έρχεται και η πρόταση για αύξηση του δημοσίου χρέους. Μην νομίσετε ότι τα γεγονότα είναι άσχετα μεταξύ τους. Η αλυσίδα είναι: Βγάζω αδύναμο πρωθυπουργό και έχω τεχνοκράτες που υπαγορεύουν πολιτική που την εμφανίζουν σαν μονόδρομο. Το είδαμε και στην Ελλάδα. Επειδή οι εργατικοί αντέδρασαν, ο Πάρκινσον συνέχισε με εκβιαστικό τρόπο. Τι μας είπε ο άνθρωπος; Αν, λέει, δεν αυξήσουμε το όριο του χρέους θα δημιουργηθεί αστάθεια στις χρηματαγορές. Η αβεβαιότητα λέει γύρω από την δυνατότητα της κυβέρνησης για διαχείριση χρέους θα δημιουργούσε αρνητικά σχόλια που θα επηρέαζαν τους επενδυτές. Δηλαδή δεν θα έρχονταν επενδύσεις στην Αυστραλία αν δεν θα ήταν χρεωμένη!!!. Άκουσον – άκουσον. Αυτές οι χρηματαγορές που μας έχουν τσακίσει και μας έφεραν στα όρια της εξαθλίωσης για να εισπράξουν τα χρέη τους, οι ίδιες υπαγορεύουν στην Αυστραλία να αυξήσει το χρέος της!!!! Για ποιον λόγο το κάνουν; Καταλαβαίνετε τι γίνεται;  Η Αυστραλία έχει μπει στο στόχαστρο. Προσέξτε τώρα τον συνδυασμό. Υπάρχει ένας ιδιωτικός φορέας στην Αυστραλία, η CEDA (Committee forEconomic Development of Australia) που κάνει μελέτες για λογαριασμό της κυβέρνησης. Σε ένα συνέδριο που έγινε στο Σύδνεϋ με θέμα τις υποδομές, ο διευθυντής για την χρηματοδότηση και οικονομική διαχείριση έργων υποδομής της CEDA κος Paul ROE είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των διοδίων στους δρόμους της Αυστραλίας. Πρότεινε γενικά την αύξηση του αριθμού των διοδίων και χρέωση ανά χρήστη όχι κατά αυτοκίνητο!!!! Αμέσως μετά έρχεται αρωγός ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων KPMG που έχουμε και στην Ελλάδα κοςVella και υποστηρίζει την πρόταση του ROE. Ο ένας κρατικός υπάλληλος και ο άλλος ιδιωτικός. Συνεχίζει ο κοςVella υπερθεματίζοντας στην αύξηση του δημοσίου χρέους λέγοντας ότι «το χρέος δεν είναι κακό πράγμα». Αν δούμε τα γεγονότα με ψυχρό μάτι και λαμβάνοντας υπ’ όψη την δική μας εμπειρία η Αυστραλία με την «βοήθεια» του νέου πρωθυπουργού και με τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών φοβάμαι ότι θα είναι ένα από τα επόμενα θύματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που τελικά εξουσιάζει τον κόσμο. Το καπιταλιστικό σύστημα βλέπει τα πάντα ως αντικείμενο αγοραπωλησίας και διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα η παραγωγή ρύπων είναι στο χρηματιστήριο. Ακόμη και το νερό έχει μπει στο στόχαστρο. Ανακοινώθηκε πριν μερικές μέρες ότι δεν θα δίνεται καμιά επιδότηση στους αγρότες αν δεν παρουσιάζουν χαρτί ότι έχουν δηλώσει οποιοδήποτε πηγάδι ή γεώτρηση έχουν για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Μέσα στην λογική αυτή οι Ελληνικές τράπεζες φοβούμενες μήπως χάσουν χρήματα πουλάνε ενήμερα και όχι δάνεια στις αγορές βλέπε τράπεζες όπως J.PMorgan κ.τ.λ. μισοτιμής. Οι ξένες τράπεζες και τα «distress fund» όπως ονομάζονται, ρισκάρουν τώρα γιατί αγόρασαν και αγοράζουν δάνεια από 5% τα καταναλωτικά έως και 50% της αξίας τους για ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια. Για παράδειγμα, ένα δάνειο των 10.000€ η τράπεζα το πουλάει 5.000€ στο distress fund, το οποίο έχει σαν στόχο να εισπράξει το 100% της αξίας του και να κερδίσει 50%. Αφού όμως οι δανειολήπτες δεν έχουν να πληρώσουν θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Να γιατί η τρόικα φαγώθηκε για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Τα πράγματα δουλεύουν ρολόι και αλληλοσυνδέονται. Δημιουργία ευφορίας στον λαό με οικονομικές παροχές και καταναλωτισμό, αύξηση δανειοδότησης, απαίτηση του χρέους, απώλεια περιουσιών, φτώχια στον λαό, κέρδη στις τράπεζες. Το ερώτημα είναι τώρα ποιοι είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους καταχρεώνουν τα κράτη; Η απάντηση είναι απλή. Είναι οι διαφόρων λογής σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων. Σε κάθε υπουργό υπάρχουν τριγύρω του δεκάδες σύμβουλοι και συμβουλάκια. Τα άτομα αυτά έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια που κυριαρχούνται από την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού όπου έχουν αναγάγει τις αγορές χρήματος σε υπέρτατη οντότητα. Έφτασαν οι αγορές να παίζουν το ρόλο του θεού και να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Τα άτομα αυτά δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με μια κοινωνία ανθρώπων και όχι οικονομικών μονάδων και κέντρων κόστους. Αυτοί λοιπόν οι τύποι είτε μπαίνουν σε κυβερνήσεις ως υπουργοί, υφυπουργοί κ.τ.λ. είτε ως σύμβουλοι υπουργών και από αυτές τις θέσεις επιβάλουν λύσεις που είναι εις βάρος του λαού. Μας παρουσιάζουν τις λύσεις ως μονόδρομο. Τέτοιοι τύποι είναι και οι Αυστραλοί ParkinsonRoe και Vella. Ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας σε επικίνδυνους ατραπούς που κανείς δεν ξέρει που θα την οδηγήσουν. Σας υπενθυμίζω ότι και το 1977 οι Αυστραλοί έχασαν τα σπίτια τους γιατί μετά την υπερχρέωση του λαού με διακοποδάνεια και στεγαστικά, ανέβασαν τα επιτόκια και πάνε τα σπιτάκια. Το έζησα γιατί ήμουν εκεί τότε. Σήμερα μάλλον πάει να εφαρμοστεί το Ελληνικό σενάριο στην Αυστραλία, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μια φούσκα όχι μόνο στις τιμές των σπιτιών, αλλά και στις τιμές αγαθών κάτι που γινόταν και στην Ελλάδα τα «ευτυχισμένα χρόνια» πίσω στο 2004. Υπάρχει μια ελπίδα μόνο. Είναι ο νόμος για το όριο χρέους που πρέπει να έχει η χώρα και που τώρα είναι τα 300 δις. Ευρώ. Για να περάσει η άποψη Parkinson χρειάζονται και οι ψήφοι άλλων κομμάτων που ελπίζω ότι δεν θα την δώσουν. Εύχομαι όμως να βγω ψεύτης και να μη συμβεί τίποτα γιατί η Αυστραλία είναι καλή χώρα και δεν αξίζει την δική μας μεταχείριση.

*O Γιώργος Πένταρης ,είναι μαθηματικός, υπεύθυνος του Υπ.Οικονομικών στα Κομπιούτερς και αρθρογραφεί στον ΠΑΛΜΜΟ Γαλατσίου.



¨ομορφη η Αστραλία και οι άνθρωποί της αλλα οι χρηματαγορές περι άλλα τυρβάζουν και δε νοιαζονται πολυ για την ευτυχία των κατοίκων της..

ΓΗ και ΑΡΗΣ δίδυμα "αδερφάκια;" (VIDEO)

Το μυστήριο του «δίδυμου» πλανήτη της Γης (βίντεο)
Μία μεγάλη μερίδα επιστημόνων πιστεύει ότι κάποτε η Γη είχε ένα «δίδυμο» πλανήτη στο μέγεθος του Άρη που ονομαζόταν «Θεία» και ήταν 60 μοίρες είτε μπροστά είτε πίσω (όπως το βλέπει κανείς) από τον πλανήτη μας.

Πριν από περίπου 4.533 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο πλανήτης «Θεία», έφυγε από την τροχιά του και συγκρούστηκε με τη Γη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλανήτη απορροφήθηκε, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του, συνδυασμένο με υλικά από τον πλανήτη μας, δημιούργησε τη Σελήνη.
Ο λόγος που οι επιστήμονες πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι επειδή η Σελήνη είναι ασυνήθιστα μεγάλη για έναν πλανήτη του δικού μας μεγέθους και έχει μεταλλικά ισότοπα παρόμοια με αυτά της Γης.

Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η Βίκυ Σταμάτη

Μόλις πληροφορήθηκε ότι μεταφέρεται στις φυλακές Θηβών...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-Γραφουν οιΠαναγιώτα Καρλατήρα, Βασιλική Κόκκαλη

05/12/201319:0205/12/2013


Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η Βίκυ Σταμάτη

Νοσηλεύεται στο Θριάσιο - Αρχικά αρνήθηκε να υποβληθεί σε πλύση στομάχου - Θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για τουλάχιστον 24 ώρες

Να βάλει τέλος στη ζωή της, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό υπνωτικών χαπιών, επιχείρησε η Βίκυ Σταμάτη μέσα στο κελί της στον Κορυδαλλό, όταν πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να μεταφερθεί στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. 

Αυτό αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος της, κ. Αλέξης Κούγιας. 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κούγια έχει ως εξής: «Απόπειρα αυτοκτονίας, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό τοξικών υπνωτικών χαπιών, έκανε η εντολέας του γραφείου μας και σύζυγος του πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, Βασιλική Τσοχατζοπούλου».

»Η κυρία Τσοχατζοπούλου, μόλις της ανακοινώθηκε ότι μεταφέρεται από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στις γυναικείες φυλακές Θηβών, εισρόφησε μεγάλο αριθμό υπνωτικών χαπιών και αμέσως μετά, με επιμέλεια του ιατρείου των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και από εκεί στο Θριάσειο νοσοκομείο, όπου εισήχθη για νοσηλεία μετά την παροχή κατεπειγουσών ιατρικών υπηρεσιών.
Όπως είναι γνωστό, η κυρία Τσοχατζοπούλου νοσηλεύτηκε για μακρό χρονικό διάστημα και μέχρι πριν μια εβδομάδα στο Δημόσιο Ψυχιατρείο ΔΑΦΝΙ, ως πάσχουσα από βαριά κατάθλιψη με αυτοκτονικό σύνδρομο».

»Είναι σοβαρό ερώτημα τίνος ήταν απόφαση μια κρατουμένη που νοσηλεύτηκε τους τελευταίους έξι μήνες, αρχικά για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, όπου υπεβλήθη σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων αφαίρεσης όγκων από το στήθος, και μετά στο δημόσιο ψυχιατρείο με αυτοκτονικό σύνδρομο, να μεταφερθεί στις γυναικείες φυλακές Θηβών που δεν είναι κοντά σε κάποιο ειδικό νοσοκομείο απ’ αυτά που νοσηλεύτηκε και, το κυριότερο απ’ όλα, οι συνθήκες κρατήσεως σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν ούτε μια γυναίκα που τις αφαιρέθηκαν όγκοι, ούτε μια γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Δημόσιο Ψυχιατρείο με βαριά κατάθλιψη και αυτοκτονικό σύνδρομο».

»Ως υπερασπιστές της κ. Τσοχατζοπούλου εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί μετά την άδικη μη αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, η οποία ήταν ίδια με άλλους κατηγορουμένους που είχαν σοβαρότερη ανάμιξη στην ίδια υπόθεση, των οποίων η εκτέλεση ποινής ανεστάλη, να ταλαιπωρείται από τέτοιες απάνθρωπες αποφάσεις».

»Ως υπερασπιστές της κ. Τσοχατζοπούλου ερωτούμε κάθε υπεύθυνο γιατί ταλαιπωρείται η κ. Τσοχατζοπούλου μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί οδηγείται στον θάνατο. Η κ. Τσοχατζοπούλου δεν καταδικάστηκε με την ποινή του θανάτου αλλά με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για οικονομικό έγκλημα που κατηγορείται ότι διέπραξε ο σύζυγός της. Εκτός φυλακών βρίσκονται εκατοντάδες καταδικασμένοι, των οποίων η ποινή για σκληρά ποινικά αδικήματα και όχι για οικονομικό έγκλημα ανεστάλη μέχρι το εφετείο». 

Νοσηλεύεται στο Θριάσιο

Η Βίκυ Σταμάτη νοσηλεύεται πλέον στο Θριάσιο νοσοκομείο ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η κυρία Σταμάτη αρνήθηκε να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία, δηλαδή σε πλύση στομάχου, από τους εφημερεύοντες γιατρούς του Θριάσιου όπου διακομίστηκε από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Την ίδια –σθεναρή- άρνηση πρόβαλλε και στους γιατρούς των φυλακών όπου παρά την αντίθεσή της της χορηγήθηκε ενεργός άνθρακας για την άμεση αντιμετώπιση της φαρμακευτικής δηλητηρίασης που τυχόν είχε υποστεί με τα σκευάσματα που πήρε.
 
Οι εφημερεύοντες γιατροί του Θριάσιου, πάντως, μετά και την επικοινωνία που είχαν με το Κέντρο Δηλητηριάσεων αποφάσισαν την εισαγωγή της κρατούμενης και την παρακολούθησή της προληπτικά για ένα τουλάχιστον 24ωρο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κέντρου Δηλητηριάσεων, η ασθενής πρέπει αύριο να υποβληθεί σε τοξικολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η επίπτωση της ποσότητας των ισχυρών χαπιών που όπως υποστηρίζει έλαβε.
 
Σημειωτέον ότι πρόκειται για την τρίτη «επίσκεψη» της Βίκυας Σταμάτη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Στο Θριάσιο είχε διακομιστεί τον Μάιο του 2012 για γυναικολογικής φύσεως προβλήματα αλλά και τον Αύγουστο του ίδιου έτους έχοντας και τότε χρειαστεί παρακολούθηση για υπερβολική λήψη ηρεμιστικών χαπιών.

Σοκ ημέρας .Μάννα Ελληνίδα:" Με 13 λεπτά,αγοράζω 2 κρεμμύδια";



Φαίνονταν λίγο ανήσυχη, λίγο παραπάνω από αδυνατούλα, αλλά έμοιαζε μια χαρά άνθρωπος ! Αν και δεν "κόβω" εύκολα ηλικίες πρέπει να ήταν γύρω στα 45.
Πλησίασε τη "μπακάλισα και της είπε κάτι αρκετά σιγά. Νομίζω πως άκουσα "πάρε άλλα δύο" και η κ.Γιώτα της έδωσε δύο φρατζόλες ψωμί με σουσάμι.. Της έδωσε την απόδειξη και την άλλη απόδειξη κάτι είπε και την κόλλησε στο έξω μέρος του ντουλαπιού που τοποθετεί τα ψωμιά για τους πελάτες..
Γνωριζόμαστε για πάνω απο 10 χρόνια με τη Γιώτα, απο τότε ακόμα που ο πατέρας της ο κυρ Παναγιώτης είχε μια πόρτα πιο κάτω το μπακάλικο και δε "χόρταινε" να ρωτάει για Αυστραλία,Κίνα, κι ότι περνάει ο νους σας..

Ήθελε κι εκείνος να ταξιδέψει αλλα να, δύσκολες καταστάσεις στο χωριό της Κορίνθου,ήρθε στην Αθήνα κι εδω απο μικρό παιδί δούλευε στην αγορά για να επιβιώσει. Τον συμπάθησαν όμως οι έμποροι του έδιναν δουλειά κι ο κυρ Παναγής άρχισε σιγά σιγά να πιανει γνωριμίες με τα κότερα της Γλυφάδας και ότι του ζητουσαν έτρεχε να τους εξυπηρετήσει και αργότερα  βρέθηκε με αυτο το Παντοπωλείο στην Τερψιθέα. Απόκτησε 3 παιδιά, εγγόνια κι ολα πηγαίναν καλά μέχρι που ένα πρωί ένα μελάνωμα στην πλάτη αναστάτωσε όλη την οικογένεια και τη γειτονια..Αυτα λέγαμε με την κ Γιώτα μέχρι που μας διέκοψε η αδύνατη κυρία για να παρει τις 2 φραντζολίτσες..

-Τί θα γίνει κ.Δημήτρη..μου είπε σοβαρά και με πολυ βαθειά πίκρα στα μάτια της. Η κρίση κατ αυτού
είναι μια  πολυ βάρβαρη κατάσταση που περνάει ο κόσμος. Είναι άσχημο να χάνεις τη δουλειά σου, να χανεις την περιουσία σου..αλλά το πιο άσχημο ξέρετε ποιό εναι; Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Ναι άνθρωποι σεβαστοί και αξιοπρεπείς στη γειτονιά μας μαράζωσαν απο την πίκρα και τον καημό τους..
''Βλέπω πολλά σε τουτο το μικρομάγαζο και ματωνεται η καρδιά μου..Τα βλέπετε αυτα τα χαρτάκια που είναι εδω κολλημένα; Είναι βερεσεδια.. ¨οχι δεν είναι πολλά,οπως αυτα που γνωρισε ο μακαρίτης ο φίλος σου,ο πατέρας μου, αλλα πισω απ αυτα τα μικρά τα χαρτάκια, κρύβεται και μια ολόκληρη τραγωδία!!
-Ξέρεις τι θα πεί να υποχρεώνεται ο άλλος να σου πει γραψε 70 λεπτά για να πάρει ψωμί για τα παιδιά του; και ενάμισυ Ευρω για ένα γάλα η  μάνα, να ταίσει τα παιδιά της;
Ντρέπομαι εγώ κ.Δημήτρη βλέποντας αυτους τους υπέροχους ανθρωπους  και σκίζεται περισσότερο η δική μου καρδιά γιατι τους ξερω σε άλλες εποχες αυτα που ζητουν σήμερα και κάτι παραπάνω  να τους τα γράψεις, θα τα άφηναν για μπουρμπουάρ!!!
Δε με νοιάζει ποιοι και πως κυβερνουν αυτο που με κάνει να χάνω τον ύπνο μου είναι πως θα ξαναβρούν την τσαλαπάτημένη αξιοπρέπειά τους  τόσοι πατριώτες μας.
- Μα είναι τόσο σοβαρά  τα πράγματα .."τόλμησα να ψελλίσω..

-Και κάτι χειρότερα.. Τί να σας πω ..και τι να σας περιγράψω τη δύστυχη τη μάνα που ήρθε χτες και με ρωτούσε αν με τα 13 λεπτα που κρατούσε μπορούσε να αγοράσει δυό κρεμμύδια;
Ρώτησα για το Δήμο, την Εκκλησία, για το αν υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή μας..Κούνησε το κεφάλι της σα να μου έλεγε...άσε καλύτερα να μή μιλήσω..

Εφυγα αλλά υποσχέθηκα πως απ εδω και πέρα δεν θα μείνω με σταυρωμένα τα χέρια..

Και τωρα γράφοντας αυτα το μυαλό μου γύρισε 40 χρόνια πίσω στην Μελβούρνη,τότε που οι νεοφερμένοι φτάναμε με λίγα ρούχα και με μια βαλιτσούλα καρώ  κι ενω ονειρευόμασταν να γίνουμε άρχοντες δεν είχαμε ούτε τα απαραιτητα για φαγητό .Θυμαμαι τον μακαρίτη τον Στέργιο απο την Κοκκώνα του ΠαλιόπυργουΤρικάλων  που το έβαλε στα κλάματα όταν του είπα ότι

έχω μια εβδομάδα ναφάω...



Κι όμως ,δεν χαθήκαμε. Το ίδιο δεν θα χαθούμε και τώρα οι Έλληνες. Σας το υπόσχομαι..

ΔΠ. ;Aνω Γλυφάδα

dim8899@gmail.com

Πόσο κοστίζει το iPhone σε όλο τον κόσμο;How much does the iPhone cost around the world?

: Mobile Unlocked Source: Supplied
DECEMBER 05, 2013 2:17PM
Εάν νομίζεται  ότι σας είνα αδύνατο να αποκτήσετε ένα iPhone στην Αυστραλία πάτε να το βρείτε  στην Ινδία !!
Ένα infographic, που δημιουργήθηκε από την ιστοσελίδα Mobile Unlocked , αποκάλυψε τα πιο ακριβά και τα πιο φθηνότερα μέρη για να αγοράσει καποιος το δικό του iPhone 5S σε όλο τον κόσμο. Η καλύτερη χωρα για να το αποκτησετε φθηνά, pick-up, είναι οι ΗΠΑ , Α 783 δολάρια, ενώ στην Ιορδανία, θα το πληρωσετε στο αξιοσέβαστο ποσό των  $ 1,200.δολλάρια Αυστραλίας.
Σημ.ΕΦΗΜΕΡΙΣ,στην Ελλάδα η τιμή στα καταστήματα Γερμανός το  ίδιο τηλέφωνο  κοστίζει 739 Ευρω,αρκετα τσουχτερό δηλαδή σε σύγκριση με άλλας χωρες. (παραθέτουμε μετάφραση της Google για τη συνέχιση της είδησης ,που βρίσκεται στο τέλος του Ελλνικού κειμένου)
Τα δεδομένα με βάση την τιμή κόστους των 16GB iPhone 5S στο Apple Store της εν λόγω συγκεκριμένη χώρα στη μητρική νόμισμα (συν Καλιφόρνιας φόρο επί των πωλήσεων) και, στη συνέχεια, μετατρέπεται για να δείξει διάφορες κλίμακες τιμών σε όλη την υδρόγειο.
Οι τρεις πρώτες φθηνότερα μέρη για να αγοράσει ένα iPhone 5S έχει ως εξής:
ΗΠΑ: A $ 783
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: A $ 783
Χονγκ Κονγκ: A $ 798
Αυστραλία βρίσκεται στην 14η ως φθηνότερη χώρα για να αγοράσουν σε ένα $ 890
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας εδώ είναι τα τρία πιο ακριβά μέρη για να αγοράσει ένα iPhone 5S :
Ιορδανία: $ 1.200
Τουρκία: A $ 1178
Ρουμανία: A 1,121 δολάρια
Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτά τα στοιχεία από την ονομαστική τους αξία. Κινητό Unlocked δημιούργησε επίσης ένα δείκτη που συγκρίνει τιμές ακουστικό στο εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο (ο μέσος όρος πλούτου για κάθε άτομο σε αυτή τη χώρα), οπότε στην πραγματικότητα ιδιοκτησία ενός iPhone μπορεί να είναι σχετικά πολύ περισσότερο σε ορισμένες χώρες.
Στο Κατάρ δεν είναι τόσο άσχημα. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά ένα απόκομμα σε μόλις 0,76% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι, λόγω της επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα που επιπλέουν γύρω από την επιλογή να αγοράσει ένα ακουστικό δεν θα πάρει τόσο μεγάλο βαθούλωμα από το λογαριασμό σας.
Στην Ινδία, είναι μια διαφορετική ιστορία, όπου κοστίζει ένα iPhone 5S ένα εντυπωσιακό 22,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερο από το μισθό ενός ατόμου να αγοράσει ό, τι σε άλλες χώρες.
Υψηλότερο κόστος από την ιδιοκτησία ενός iPhone σχέση με το ΑΕΠ :
Ινδία: 22,3%
Βιετνάμ: 19,7%
Ιορδανία: 18,2%
Το χαμηλότερο κόστος από την ιδιοκτησία ενός iPhone σχέση με το ΑΕΠ :
Κατάρ: 0,76%
Λουξεμβούργο: 1,15%
Σιγκαπούρη: 1,3%
Έτσι, εάν είστε scouting για ένα δώρο παζάρι για τα Χριστούγεννα και τυχαίνει να πέφτουν από τα κράτη μέλη, το κεφάλι σε ένα κατάστημα της Apple. Αν είστε στην Ιορδανία, για να κολλήσει τα αξιοθέατα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ
An infographic, created by website Mobile Unlocked, has revealed the most expensive and cheapest places to buy and own an iPhone 5S around the world. The place for a bargain pick-up is the USA at A$783, while in Jordan it'll set you back a whopping A$1,200.
The data is based on cost price of the 16GB iPhone 5S on that specific country's Apple Store in native currency (plus Californian sales tax) and is then converted to show varying price ranges across the globe.
The top three cheapest places to buy an iPhone 5S is as follows:
USA: A$783
United Arab Emirates: A$783
Hong Kong: A$798
Australia lies in 14th as cheapest place to buy at A$890
On the opposite end of the scale here are the three most expensive places to buy an iPhone 5S:
Jordan: A$1,200
Turkey: A$1,178
Romania: A$1,121
But there is more to these figures than their face value. Mobile Unlocked also created an index that compares handset price to the national gross domestic product per capita (the average wealth for each person in that country), so in fact owning an iPhone can be relatively so much more in some countries.
In Qatar it's not so bad. In fact, it's quite a snip at only 0.76% of the GDP, meaning that due to the extra disposable income floating around the choice to buy a handset won't take that big a dent out of your account.
In India, it's a different story where an iPhone 5S costs a staggering 22.3% of the GDP. This means that it'll cost a lot more from a person's wages to buy than in other countries.
Highest cost of owning an iPhone against GDP:
India: 22.3%
Vietnam: 19.7%
Jordan: 18.2%
Lowest cost of owning an iPhone against GDP:
Qatar: 0.76%
Luxembourg: 1.15%
Singapore: 1.3%
So, if you're scouting for a bargain present for Christmas and happen to be dropping by the States, head to an Apple store. If you're in Jordan, stick to sightseeing.

Wednesday, December 4, 2013

ΚΑΙ Η... ΤΑΤΙΑΝΑ, ΣΤΟ "ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" (βίντεο

ΚΑΙ Η... ΤΑΤΙΑΝΑ, ΣΤΟ "ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" (βίντεο)
Άρχισαν τα αφιερώματα από τα μεγάλα αθηναϊκά κανάλια στη 
μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που διοργανώνεται στη
                                 χώρα. 
ΚΑΙ Η... ΤΑΤΙΑΝΑ, ΣΤΟ "ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" (βίντεο)

Το απόγευμα της Δευτέρας οι υπεύθυνοι του «Μύλου των Ξωτικών» (Γρηγόρης Αβανίδης, Τάσος Κατσιάνης, ο... Σκρούτζ και η Νεράιδα του) ξενάγησαν τους τηλεθεατές τουSTAR και της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου στα «μαγικά Χριστουγεννιάτικα μονοπάτια» των Τρικάλων. Από το δενδρόσπιτο το Αϊ Βασίλη, μέχρι το εργοστάσιο σοκολάτας και τα σπιτάκια με τις λιχουδιές που έχουν στηθεί εκεί!... Και συνεχίζουμε...
Δείτε εδώ το βίντεο με τα "" μετά  τα 49'.28" 

H ιστορία του Τσίπουρου στη Σωτήρα και στα άλλα χωριά των Τρικάλων στα μέσα του Περ.αιώνα

Γράφει ο 
Αθανάσιος Αντ. Παπαβασιλείου
Πρόεδρος Μ.& Ε. Συλλόγου Σωτήρας
Από μικρό παιδί θυμάμαι ότι ένα από τα σημαντικά γεγονότα που εξελισσόταν στην τοπική μας κοινωνία, στις αρχές του Σεπτέμβρη ήταν ο τρύγος. Τότε, οι εποχές και οι μήνες χαρακτηριζόταν από τις εργασίες των αγροτών. Σεπτέμβρης ή Τρυγητής λοιπόν ο μήνας. Η κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων αναδείκνυε τον τρύγο, μια από τις πιο δύσκολες γεωργικές εργασίες, σε ευχάριστη εργασία, που συχνά έπαιρνε το χαρακτήρα πανηγυριού. Βοηθούσε ότι τα αμπέλια της Σωτήρας ήταν συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, (θέση αμπέλια), στη γραφική πλαγιά της ραχούλας στην είσοδο του χωριού. ‘’Θέρος τρύγος πόλεμος‘’ έλεγε μια παροιμιακή φράση και αποδίδει τέλεια την ιδιαιτερότητα της όλης τελετουργίας.
Ο τρύγος και η παραγωγή κρασιού είναι πανάρχαια διαδικασία ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με την οινοποιία τουλάχιστον από το 1700 π.Χ.
Εμείς εδώ θα αναφερθούμε στην αμέσως επόμενη διαδικασία, στην παραγωγή τσίπουρου.
Το τσίπουρο ήταν από πάντα το ποτό της φτωχολογιάς, ήταν αυτό που έδινε στον κουρασμένο αγρότη και εργάτη μια ανάσα και κουράγιο για να ανταπεξέλθει στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο. Ένα “σφηνάκι” τσίπουρο (στο τσιπροπότηρο ) έκανε το αίμα πιο ζεστό και πιο γοργό και τα βάσανα πιο υποφερτά. Ο μεζές; Λίγο τυρί και ντοματούλα από τον κήπο. Στα καφενεία καμιά ελιά, λίγο πιπεριά τουρσί, αλλά και σκέτα στραγάλια. Και στο παλιό τζου μποξ  διασκέδαζε τον καημό του ο Μπιθικώτσης ο Καζαντζίδης, ο Αγγελόπουλος,
Στους γάμους οι βλάμηδες είχαν το μπουκάλι (με το φιρφιρί στο στόμιό του) στην κωλοτσέπη και κερνούσαν τους χορευτές.
Στο πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, το τσίπουρο και το ντόπιο κρασί είχαν την τιμητική τους. Το ίδιο και στις γιορτές, οι οποίες τότε δεν είχαν τη σημερινή τυπικότητα, και διασκέδαζε ο κόσμος με απλότητα. Όλοι μαυροφορεμένοι με τα σκούτινα ρούχα τους έβγαζαν τα παπούτσια από καουτσούκ (καλτσούκια) στο χώλ και έμπαιναν στον ‘’καλό’’ τον οντά (σαλόνι) με τα τσιρέπια. Πρώτα η νοικοκυρά σέρβιρε το απαραίτητο γλυκό για το καλωσόρισμα, ακολουθούσε το τσίπουρο με τσουγκρίσματα και ευχές για τον εορταζόμενο, και συνέχιζαν με ντόπιο κρασί που ταίριαζε καλύτερα με τα ψητά λουκάνικα και το κρέας. Μετά από κάποια ποτηράκια και πολλές ιστορίες ακολουθούσε τραγούδι και χορός.
Δεν νοούνταν νοικοκυριό χωρίς τσίπουρο και χωρίς κρασί. Και στη Σωτήρα ήταν όλοι νοικοκυραίοι. Κάποιοι μερακλήδες όπως ο συχωρεμένος Λάμπρος Β. Κολοβός, χόρευαν με το ποτήρι στο κεφάλι το ”πως στουμπάνε το πιπέρι τρεις διαβόλοι καλογέροι” ή ο μπάρμπα Γιώργος Κουτής, το ”δε μπορώ μανούλα μ’ δεν μπορώ σήκω να φέρεις το γιατρό”, το ίδιο επίσης και ο συχωρεμένος Νίκος Παπαευθυμίου ! ! ! Είχαμε πολλούς μερακλήδες στη Σωτήρα!
Σήμερα βέβαια το τσίπουρο έχει μπει παντού και τιμάται δεόντως από όλες τις τάξεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή η επίσκεψη στα τσιπουράδικα έγινε πλέον θεσμός.
Η εκκλησία μας διέθετε από τότε τα μέσα, όπως και σήμερα, έναντι αμοιβής ανά καζανιά. Όχι ότι τα κάλυπτε τα έξοδα.Το καζάνι με τον λουλά από πάνω και το βαρέλι με τον χαλκοσωλήνα, τα οποία κατόπιν ειδικής αδείας (νομίζω από το τελωνείο και την εφορία), έπαιρνε ο καθένας στο σπίτι του ή κοντά σε σημείο που διέθετε νερό και έβγαζε τσίπουρο κάτω από αυτοσχέδια τσιαντούρια. Πολλές φορές ο καιρός ήταν βροχερός και η διαδικασία απόσταξης μεταβαλλόταν σε μάχη με τα καιρικά φαινόμενα. Τα πιο παλιά χρόνια η διαδικασία διαδραματιζόταν στις μάγκεςόπου υπήρχαν τα αυτόματα αρτεσιανά, στα κουλούρια, αργότερα κοντά σε τουλούμπες και πιο μετά στα σπίτια όταν ήρθε το νερό της ύδρευσης.
Τα σκεύη και υλικά που χρειαζόταν ήταν:
  • Το καζάνι απόσταξης που χωρούσε περίπου 65 κιλά.
  • Ο λουλάς και το βαρέλι με τον χαλκοσωλήνα.
  • Άχυρο για να μην ‘’πιάσει’’ το καζάνι.
  • Στάχτη αλεύρι και πίτυρα ζυμωμένα σε μια λεκανίτσα για την στεγανοποίηση του καζανιού.
  • Ξύλα για τη συντήρηση της φωτιάς.
  • Γλυκάνισος.
  • Ένα κουβά όπου θα έσταζε το προϊόν της απόσταξης (πουράκι).
  • Μια τσαντήλα που σκέπαζε τον κουβά και εμπόδιζε την πτητικότητα.
  • Το δοχείο συλλογής του αποστάγματος.
  • Και φυσικά τα στέμφυλα τα οποία τα βγάζανε από την κάδη και τα είχαν στα δοχεία.
Μας έχουν πει οι παλιοί ότι πολλές φορές τους έπαιρνε φωτιά το καζάνι γιατί πλησίαζαν με το γκαζοκάντηλο η τη λαμπάδα κοντά στον αποστακτήρα.
Δεν ανέφερα ότι υπήρχε σειρά προτεραιότητας και τηρούνταν επακριβώς, γιατί η άδεια όριζε μέρα, ώρα έναρξης ώρα λήξης. Και ο επόμενος άρχιζε οποιαδήποτε ώρα τελείωνε ο προηγούμενος, μπορεί και 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Και έπρεπε εκείνη την ώρα να φορτώσει τα πράγματα, να τα πάει στο δικό του μέρος να τα στήσει, μιλάμε για ταλαιπωρία…
Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις κυρίως με το μεράκι του παπά Χρήστου και των επιτρόπων και η παραγωγική διαδικασία στεγάστηκε δίπλα στην εκκλησία με τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερων καζανιών και υγραερίου. Αλλά τώρα που απλοποιήθηκε η διαδικασία, έπαψε να προσελκύει το ενδιαφέρον των νέων και οι τσιπροπαραγωγοί είναι ελάχιστοι.
Τι είναι το τσίπουρο.
Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από απόσταξη των εναπομείναντων στεμφύλων ή τσάμπουρων κατά το λαϊκότερο μετά το τράβηγμα του μούστου. Υπάρχουν αναφορές για παραγωγή τσίπουρου στο Άγιο Όρος από το 1590, όπως φαίνεται από διάφορα τούρκικα φιρμάνια της εποχής. Η Τσικουδιά (ή η Ρακή που το όνομά της είναι κατοχυρωμένο ως Τούρκικο προϊόν), στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο ωστόσο, η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.
Αφού πατηθούν τα σταφύλια, και μεταφερθεί ο μούστος στα βαρέλια για την ζύμωση του, τα στερεά που παρέμειναν στην κάδη μαζί με μέρος μούστου και που είναι τα στέμφυλα (φλούδια ,κουκούτσια, κοτσάνια) και τα κατακάθια (οινολάσπη) υφίστανται και αυτά την ίδια ζύμωση. Αυτό είναι το μίγμα που στη συνέχεια μετά την ζύμωσή του θα αποσταχθεί σε χάλκινο άμβυκα για να μας δώσει στην αρχή το πουράκι. Στη συνέχεια μια δεύτερη απόσταξη κι αφού προστεθούν (ή όχι) σπόροι γλυκάνισου θα μας δώσει το τσίπουρο το πιο λαϊκό και παραδοσιακό ποτό της περιοχής μας και της χώρας μας.
Μερικές συμβουλές, οι πιο πολλές από εμπειρία για μια πετυχημένη παραγωγή.
Α) Πρώτη ύλη.
Καλό είναι τα σταφύλια που χρησιμοποιούμε να είναι υψηλόβαθμα γιατί μας δίνουν καλό και ποιοτικό κρασί. Το ίδιο και στο τσίπουρο που πέρα από την ποιότητα, προσθέτουν και κιλά στη παραγωγή μας. Οι χοντρόφλουδες ποικιλίες καλό είναι να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν στο τελικό απόσταγμα τη μεθανόλη.
Τα σταφύλια να είναι καθαρά και ώριμα και όχι άγουρα γιατί δεν περιέχουν ζάχαρα.
Απαγορεύεται το πλύσιμο των σταφυλιών γιατί αποτρέπει την ζύμωση.
Σάπιες και μουχλιασμένες ρόγες επηρεάζουν το άρωμα του τσίπουρου, και πρέπει να αποβάλλονται.
Τα ψεκάσματα με θείο να έχουν σταματήσει πολύ πριν τον τρύγο. Η παρουσία του επηρεάζει την ζύμωση, και είναι βλαβερό για την υγεία.
Το πάτημα των σταφυλιών να γίνεται αμέσως μετά την συλλογή.
.Β) Ζύμωση
Η ζύμωση όταν γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες αναδεικνύει λεπτότερα αρώματα.
Να διατηρούνται ο μούστος και τα στέμφυλα σε δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα.
Σήμερα που η διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών γίνεται μηχανικά, επιβάλλεται πλέον η απομάκρυνση των κοτσανιών, γιατί θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της μεθανόλης και τον πονοκέφαλο.
Η απόσταξη να γίνεται όσο το δυνατό συντομότερα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 15-30 ημέρες (εξαρτάται από τις θερμοκρασίες της εποχής).
Συντήρηση του άμβυκα
Απαγορεύεται το γάνωμα του άμβυκα (επικασσιτέρωση). Υπάρχουν ιατρικές δημοσιεύσεις για μολυβδιάσεις στον νομό μας. Όλες οι εργασίες συντήρησης των αμβύκων πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και από ειδικευμένους τεχνίτες. Οι χαλκουργοί πρέπει να χρησιμοποιούν καθαρά φύλλα χαλκού και καθαρές συγκολλήσεις. Το καθάρισμα του γίνεται με σφουγγάρι και καθαρό νερό. Όταν ο  λουλάς είναι λερωμένος χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σόδα φαγητού ή ξύδι.
Γ Βρασμός
Η ποσότητα του γλυκάνισου που προστίθεται είναι ανάλογα με τη συνταγή του κάθε παραγωγού (ο γλυκάνισος περιέχει στα αιθέρια έλαια μια ουσία που οι ειδικοί την ονομάζουν ανηθόλη, σ΄ αυτήν  οφείλεται το λευκό χρώμα που προκύπτει κατά την αραίωση του με νερό). Η συνήθης δοσολογία είναι από 2 ως 4 κιλά σε 100 κιλά μίγματος.
Το μίγμα που ρίχνεται στο καζάνι πρέπει να είναι αρκετά αραιό (με νερό) γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν τα στέμφυλα στο καζάνι, να τσικνίσει, και η μυρωδιά να καταστρέψει το απόσταγμα. Τέλος στην παλιά συνταγή όπου ρίχναμε άχυρο πρώτα για να μην κολλήσει το καζάνι.
Να μην γεμίζουμε μέχρι πάνω το καζάνι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος με την υπερχείλιση να περάσει το μίγμα στο απόσταγμα. Ο ρυθμός της απόσταξης, έχει άμεση σχέση με την ένταση της θέρμανσης. Η ήπια θέρμανση έχει πιο καλά αποτελέσματα γιατί γίνεται πιο αρμονικά η εξάτμιση των πτητικών ουσιών και αποφεύγεται η παραγωγή βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στις φλούδες και στα κουκούτσια. Αυτό που λένε, ας ντουμανιάσουμε τις απλές καζανιές, μόνο η «καλή» θέλει σιγά, είναι λάθος. Ένας αλάνθαστος παλιακός τρόπος  είναι, να ρυθμίζουμε τη φωτιά ώστε  το προϊόν της απόσταξης που στάζει στο δοχείο, να τρέχει ίσα ίσα σαν μικρό ραμματάκι.
Αναλυτικότερα μπορούμε να χωρίσουμε την απόσταξη σε τρία στάδια.
Πρώτο στάδιο  (Πρωτοστάλαγμα) .
Έτσι ονομάζεται το πρώτο απόσταγμα που βγαίνει από τον ψυκτήρα. Επειδή περιέχει ουσίες επικίνδυνες, καλό είναι το πρώτο μισό λίτρο να το ξεχωρίζουμε και να το προσθέτουμε  στην επόμενη καζανιά. Παλιά το πρωτοστάλαγμα (της καλής καζανιάς) το χρησιμοποιούσαν για εντριβές, (εγώ το χρησιμοποιώ στο άναμμα του τζακιού).  Κάποιοι βέβαια το έπιναν και θεωρούσαν τον εαυτό τους μάγκα και νταή.
Δεύτερο στάδιο.
Το δεύτερο στάδιο είναι η μεσαία και μεγαλύτερη χρονικά και ποσοτικά φάση της απόσταξης. Μας δίνει απόσταγμα ποιότητας. Αυτό που χρησιμοποιείται για κατανάλωση στην απλή απόσταξη. Αυτό είναι που θα χρησιμοποιηθεί στην δεύτερη απόσταξη.
Τρίτο στάδιο.
Το τελευταίο μέρος της απόσταξης. Μπορούμε να το ελέγξουμε με το γραδόμετρο και να το απορρίψουμε ή να το μεταφέρουμε στο επόμενο βράσιμο. Οι παλιοί έριχναν με το ποτήρι λίγο στη φωτιά για να δουν αν ανάβει, και αναλόγως έπρατταν. Περιέχει την επικίνδυνη μεθανόλη και έλαια με δυσάρεστες μυρωδιές και επιπλέον υποβαθμίζει την ποιότητα.
Η καλή.
Καλή καζανιά λέμε το μεταβράσιμο του πρώτου αποστάγματος, πουράκι το λέμε εμείς, που έχουμε συγκεντρώσει από τις προηγούμενες απλές καζανιές. Ρίχνουμε το πουράκι στο καζάνι, προσθέτουμε 10-20 κιλά νερό, και στο τέλος προσθέτουμε επίσης την ποσότητα του γλυκάνισου που θέλουμε. Συγκεντρώνουμε το προϊόν σε μεγάλο δοχείο για να αναμειχθεί και να μπορέσουμε να βγάλουμε το τελικό μίγμα στους βαθμούς που θέλουμε.
Εννοείται ότι στην καλή, μισό έως ένα λίτρο πρωτοστάλαγμα απορρίπτεται. Εμπειρικά, όταν ασπρίσει το απόσταγμα διακόπτουμε το βράσιμο, ή μετράμε τους βαθμούς στο γραδόμετρο να είναι πάνω από 17ο. Ένα καλό ντόπιο παραδοσιακό τσίπουρο είναι 24ο βαθμών.
Αν ο οινοπνευματικός βαθμός του τελικού αποστάγματος είναι αρκετά υψηλός, μπορεί να προστεθεί αποσταγμένο ή βρασμένο νερό  ή να αποθηκευτεί όπως είναι και να αραιώνεται κατά βούληση στο σερβίρισμα.
Τσίπουρο με γλυκάνισο ή όχι;
Η απόψεις διίστανται, με γλυκάνισο πίνεται ως ορεκτικό ενώ το άλλο χωρίς γλυκάνισο πίνεται και μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Φυσικά είναι ζήτημα συνήθειας και γεύσης, στην περιοχή μας κυριαρχεί το τσίπουρο με γλυκάνισο.
Εμείς πάντως και φέτος θα συνεχίσουμε την παράδοση. Και σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τα μαγαζιά του χωριού μας για να γευτείτε το ντόπιο Σωτηριώτικο τσίπουρο μας με γλυκάνισο. Κι αν δείτε αυτές τις μέρες κόσμο πίσω από την εκκλησία (εκεί είναι το αποστακτήριο), εμείς θα είμαστε, κερνάμε.
Αθανάσιος Αντ. Παπαβασιλείου
Πρόεδρος Μ.& Ε. Συλλόγου Σωτήρας
( Το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευθεί και στην
 Ελληνική εφημερίδα της Γερμανίας elliniki-gnomi.eu)
  1. Χαράματα στα τσιπουροκαζανα της ΧΑΙΔΕΜΕΝΗΣ - YouTube

    www.youtube.com/watch?v=w0pf5Wndbt8

    Oct 20, 2013 - Uploaded by THETTALOS1
    Χαράματα στα τσιπουροκαζανα της ΧΑΙΔΕΜΕΝΗΣ. THETTALOS1·97 videos. SubscribeSubscribedUnsubscribe 3 ...

wibiya widget