Tuesday, August 13, 2013

Ο βασιλιάς των Μυρμιδόνων, χιλιάδες χρόνια μετά, επέστρεψε στα Φάρσαλα! (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Λαμπρές εκδηλώσεις και εντυπωσιακά αρχαιοελληνικά δρώμενα κατά τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου ανδριάντα του Αχιλλέα στην πλατεία δημαρχείου της πόλης.

Ο βασιλιάς των Μυρμιδόνων, χιλιάδες χρόνια μετά, επέστρεψε στα Φάρσαλα! (ΦΩΤΟ+VIDEO)
Η εκδήλωση προς τιμήν του νόστου, της «επιστροφής» του Αχιλλέα στη γενέθλια γη του ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής από το χώρο των Πηγών του Απιδανού ποταμού.
Τα δρώμενα που έλαβαν χώρα συνδύασαν τις τρεις υπάρχουσες μυθολογικές εκδοχές για τον βασιλιά των Μυρμιδόνων και εστίασαν στα δύο στοιχεία μέσω των οποίων επιχειρήθηκε να επιτευχθεί η αθανασία του Αχιλλέα : το ιερό πυρ και το ιερό ύδωρ.
Νεαρές κοπέλες, ως άλλες Ναϊάδες Νύμφες, τελετουργικά ορχούμενες, έλαβαν από το χώρο των Πηγών του Απιδανού ποταμού τα ιερά στοιχεία και τελετουργικά τα μετέφεραν, μέσω των οδών Θέτιδος και Λαρίσης, στην πλατεία Δημαρχείου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Φαρσάλων και τα προσέφεραν, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, στα πόδια του ήρωα, ενώ ένα νεαρό αγόρι προσέφερε τα δώρα της μάνας θεσσαλικής γης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν δύο στάσιμα, ένα στην οδό Θέτιδος για το στοιχείο του νερού και ένα στην οδό Λαρίσης για το στοιχείο της φωτιάς.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τη φιλοτέχνηση του αγάλματος Κώστας Δερλός, ο Γλύπτης Αλτίν Πατσέλης και ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος και  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο φιλόλογος και τέως Λυκειάρχης Σωτήρης Γεωργίου εκφώνησε ομιλία για τον Ομηρικό ήρωα.
Ακολούθως, ο δήμαρχος προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ύψους 2,20 μέτρων, το οποίο αναπαριστά τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα με υψωμένη την ασπίδα του πάνω στην οποία απεικονίζεται μία Μέδουσα, σύμβολο προστασίας για τους αρχαίους Έλληνες, ενώ ο χιτώνας του φτάνει μέχρι τη βάση.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού υπό τον Αλέξανδρο Μπελλέ.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
teleti axilleas 2
teleti axilleas 1
teleti axilleas 4
teleti axilleas derlos
teleti axilleas agorastos
teleti axilleas 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Ράγκος / ΦΩΤΟ+VIDEO: onlarissa.gr


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2013/08/11/o-vasilias-ton-mirmidonon-chiliades-chronia-meta-epestrepse-sta-farsala-fotovideo/

No comments:

Post a Comment

wibiya widget