Monday, August 19, 2013

Αναστάσιος: Ζούμε τον εφιάλτη του '67 στην Πρέμετη

Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες - «Προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη»

Ημέρες του 1967 «όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» θυμίζουν, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πρεμετή.

Την Παρασκευή στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπως κατήγγειλαν οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, ομάδες παραστρατιωτικών, με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής, άσκησαν βία εις βάρος των κληρικών και πιστών με το  πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση, φτάνοντας στο σημείο να αδειάσουν τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες και προσκυνητάρια, ενώ πήραν ακόμη και τη καμπάνα! 

 

Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα όταν αστυνομικοί, αυτή τη φορά, προχώρησαν σε χρήση χημικών κατά πιστών έξω από τον ίδιο Ναό, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.

 

Ο κ. Αναστάσιος έκανε λόγο σε κήρυγμά του για «παρά πολύ θλιβερό γεγονός, που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας». Ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε, επίσης, σε σχεδιασμένη ενέργεια «από σκοτεινές δυνάμεις», εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους». Κάλεσε, τέλος, τους πιστούς να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Θέση για το θέμα πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, από την οποία προέκυψε, μάλιστα, ότι επίθεση από αγνώστους που πέταξαν πέτρες προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, δέχθηκε και το κτίριο του Ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις δύο επιθέσεις «οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».

«Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας εκλ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget