Sunday, August 25, 2013

Μετωπική σύγκρουση Αυστραλίας -Τουρκίας για τις γενοκτονίες !

25 Aug 2013
Σε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής Πολιτείας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που «πλαστογραφούν την ιστορία», ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της εκστρατείας Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015.
Στην Καλλίπολη, πριν εκατό χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του Ατατούρκ όταν επιχείρησαν να αποβιβασθούν στα Δαρδανέλια, ως μέρος των συμμαχικών δυνάμεων.
Το γεγονός αυτό στάθηκε «κυρίαρχο στοιχείο» στη δημιουργία «αυστραλιανής συνείδησης και τιμάται δεόντως έκτοτε σε συνεργασία με την Τουρκία.
Τον Απρίλιο του 2015 προγραμματίζονται εδώ και χρόνια να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Καλλίπολη με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών και πολυάριθμων επισήμων.
Τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων τα επιβεβαίωσαν τότε, ως αυτόπτες μάρτυρες και Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη, πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά επέζησαν.
Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας οι κ. Ναβούτογλου τις χαρακτηρίζει «αποκυήματα φαντασίας» αλλά Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται ότι οι μαρτυρίες αυτές «εξαφανίζονται» από το Πολεμικό Μουσείο «για να μην ενοχληθεί η Τουρκία» και δίνεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έγινε ομόφωνα από τη Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας, με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να απειλεί τον πρωθυπουργό της Πολιτείας, Μπάρι Ο’Φάρελ, και άλλους υπουργούς και βουλευτές, ότι δεν θα τους δοθούν βίζες για να πάνε στην Καλλίπολη το 2015 «επειδή με τις ενέργειές τους δυναμιτίζουν το πνεύμα των εκδηλώσεων της επετείου. Ανάλογη στάση υιοθέτησε και ο Δήμος Καλλίπολης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που αναγνώρισαν δήθεν γενοκτονίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Ο’Φάρελ, αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι «οι απειλές αυτές αποτελούν προσβολή γι’ αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία το 1915.
«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Όταν αρνιόμαστε την ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται» είπε ο κ. Ο’Φάρελ.
Η υπουργός Συγκοινωνιών της ίδιας πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικιάν, που είναι αρμενικής καταγωγής, πρόσθεσε:
«Οι Αυστραλοί το 1915 αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Και αυτό που κάνει τους Αυστραλούς ξεχωριστούς είναι η δυνατότητά τους, είτε ως απλοί πολίτες είτε ως βουλευτές, να εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτό το δικαίωμα καμιά απειλή δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει».
 Τα πιο σκληρά πυρά των Τούρκων τα δέχεται ο βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ιερέας Φρεντ Νάιλ, επειδή ήταν εκείνος που κατέθεσε ψήφισμα στη Γερουσία της Πολιτείας του για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις χαρακτήρισε «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία» τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή και τη Γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
 Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, το σχετικό ψήφισμα, που είναι γεμάτο «ανακρίβειες» και «υπερβολές», υιοθετήθηκε χωρίς κανέναν έλεγχο. «Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας» υπογραμμίζεται στην τουρκική ανακοίνωση. Επιπλέον, η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έστειλε επιστολή στο κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας στην οποία τονίζεται ότι «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».
Η κ. Σελίκ, που, επίσης, έκανε λόγο για άρνηση χορήγησης βίζας σε Αυστραλούς πολιτικούς δέχθηκε τα πυρά του κ. Ο’Φάρελ και άλλων πολιτικών.
 Ο βουλευτής και ιερέας, Φρεντ Νάιλ, υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό, Τζέφρι Ρόμπερτσον, που με μελέτη του απέδειξε ότι όντως έγινε γενοκτονία.
 «Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ», συμπλήρωσε, «έκανε λόγο για ολοκαύτωμα προσχεδιασμένο και εκτελεσμένο για πολιτικούς λόγους». Σημείωσε ακόμα ότι και Τούρκοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί αλλά και πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Τανέρ Ακάμ και ο Ορχάν Παπούκ ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας. «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί η τοποθέτησή μου χαρακτηρίστηκε ομιλία μίσους» διερωτήθηκε ο Αυστραλός πολιτικός.
 Επίσης, ανέφερε ότι Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη το 1915, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Ανατολία, το Σινά και τη Μεσοποταμία, υπήρξαν μάρτυρες της γενοκτονίας και αυτό είναι καταγεγραμμένο και τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.
 «Για μας», κατέληξε ο Φρεντ Νάιλ, «δεν είναι απλώς θέμα ιστορίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στα θύματα και τους απογόνους τους, αλλά και υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου. Και μέχρι να αναγνωριστούν αυτές οι γενοκτονίες δεν θα ησυχάσουμε».
Ο καθηγητής, Κόλιν Τζατζ, διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονίας, σημείωσε:
«Το 99% όλων των ιστορικών, παγκοσμίως, που έχουν μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν ότι έγινε γενοκτονία. Το ένα τοις εκατό αυτών που διαφωνούν είναι ιστορικοί που έκαναν έρευνες με εντολή και χρήματα της Τουρκίας. Δεν είναι αξιόπιστοι».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σωστά έπραξαν οι Βουλές Νότιας Αυστραλίας και Νέας Νότιας Ουαλίας και αναγνώρισαν τη γενοκτονία.
«Αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση της Αυστραλίας».
Ο καθηγητής Τζατζ είπε ότι η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα περί «παραχάραξης της ιστορίας».
«Γιατί να θέλει η Αυστραλία να παραχαράξει την τουρκική ιστορία; Το επιχείρημά τους δεν στέκει» είπε.
Νέος Κόσμος 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget