Thursday, August 15, 2013

Δεν έχει τέλος ο απολογισμός της σφαγής στην Αίγυπτο.Στους δρόμους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αγνοώντας την απαγόρευση συγκεντρώσεων

Οι ισλαμιστές πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια - Σοκ προκαλεί ο αριθμός των νεκρών από τις «μάχες» του στρατού με τους οπαδούς του Μόρσι - Για 638 θύματα και πάνω από 4.000 τραυματίες κάνει λόγο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας - Κυβερνητική εντολή να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά έλαβε η αστυνομία - Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και σήμερα στην Αίγυπτο με τους υποστηρικτές του Μόρσι να ξεχύνονται στους δρόμους, παρά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης -διάρκειας ενός μήνα- στη χώρα και την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τους στρατηγούς.

Μάλιστα τα ξημερώματα της Παρασκευής με σχετική ανάρτηση στο Twitter οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «διαμαρτυρίες οργής». Το σχετικό μήνυμα ανέφερε ότι « Οι πορείες θα ξεκινήσουν από όλα τα τέμενη του Καίρου μετά την προσευχή και θα καταλήξουν στην πλατεία Ραμσίς για την Παρασκευή της οργής»

"Anti-coup rallies tomorrow will depart from all mosques of Cairo and head towards Ramsis square after Jumaa prayer in 'Friday of Anger"  


Αναφορικά με τη αιματοχυσία της Τετάρτης οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απάντησαν την Πέμπτη με πορείες και διαδηλώσεις, πυρπολώντας κυβερνητικά κτίρια και δολοφονώντας αστυνομικούς, ενώ δηλώνουν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους. 

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, ενώ ο επίσημος απολογισμός επικαιροποιείται ώρα με την ώρα.

Με βάση τα νεώτερα στοιχεία, το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 638 θύματα και για περισσότερους από 4.000 τραυματίες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 2.600.
 


Πιο αναλυτικά, χιλιάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου έβαλαν σήμερα φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας στο Κάιρο, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία και το στρατό των συγκεντρώσεων των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας. Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Την ίδια ώρα, στην «αντεπίθεση» περνά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, καθώς έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση της Αιγύπτου διεμήνυσε παράλληλα ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Κυβερνητική ανακοίνωση υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Εν τω μεταξύ η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ακύρωσε την απόφασή της να μειωθεί η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει στο Κάιρο και σε άλλες 13 μεγάλες πόλεις, μετά τα επεισόδια πολιτικής βίας με πάνω από 500 νεκρούς.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της κυβέρνησης, η απαγόρευση άρχισε όπως είχε καθοριστεί προηγουμένως, στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), και θα διαρκέσει ως τις 06:00 (07:00).


 

Στο μεταξύ, τουλάχιστον επτά είναι οι στρατιωτικοί οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς σήμερα, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας της Αιγύπτου.

Σε άλλη επίθεση, επίσης στην περιοχή του βόρειου Σινά, όπου οι αρχές δεν είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο, τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στρατιωτικοί.

Νωρίτερα, 3.000 υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τέμενος αλ Ιμάν του Καΐρου.




Την ίδια ώρα, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο, η οποία προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με το Al Arabiya, κατά τη συγκέντρωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αλεξάνδρεια σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και 55 τραυματίστηκαν, όταν συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής.


 

 

 

 
«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους σχεδόν 500 οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε τον περασμένο μήνα από το στρατό έπειτα από λαϊκές διαδηλώσεις.





Παρατάθηκε η κράτηση του Μόρσι για 30 μέρες
Εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία. 

 

 

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Η οργή είναι εκτός ελέγχου
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σύμμαχοί τους δέχθηκαν ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα» από την κατασταλτική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον τους, έχει χαθεί ο κεντρικός συντονισμός τους και εξαιτίας της αιματοχυσίας η οργή είναι τώρα «εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους.

Ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ δήλωσε επίσης πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες ανθρώπους.

 

Η αιματοχυσία δυσκολεύει τώρα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να πείσουν τα μέλη τους να επιμείνουν στην ειρηνική αντίσταση έναντι της κυβέρνησης που διορίσθηκε από το στρατό μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, δήλωσε ο Χαντάντ.

«Μετά τα πλήγματα και τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά για να μπορεί κανείς να τα καθοδηγήσει», δήλωσε.

Ο Χαντάντ, ο οποίος μίλησε στο Reuters μέσω Skype και δήλωσε πως οι κινήσεις των μελών του κινήματός του περιορίζονται από τα σημεία ελέγχου που εγκατέστησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε πού βρίσκονται όλοι. Δύο από τους κορυφαίους ηγέτες πυροβολήθηκαν, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω δεν είναι νεκροί. Έξι έχασαν τους γιους και τις κόρες τους», δήλωσε. «Είναι ένα κακό πλήγμα, ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

«Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι», πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο;» Ο Χαντάντ δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι οκτώ ή εννέα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο που κάνει λόγο για περίπου 500 νεκρούς.

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

Νέα τροπή, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, λαμβάνουν τα έκτροπα της Αιγύπτου. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, λόγω της βίας.

Καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν περί εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης, σε νέα ταξιδιωτική του οδηγία, την οποία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε έντονα τους πολίτες των ΗΠΑ να «αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένα ταξίδια τους» στην Αίγυπτο, αλλά και «εκείνους οι οποίοι ζουν εκεί, να αποχωρήσουν προσωρινά» από το έδαφός της, επισημαίνοντας τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ





 

 

 

 

 


No comments:

Post a Comment

wibiya widget