Monday, August 26, 2013

ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ». Και το πρωτο ιατρείο στα Τρίκαλα..



Ο Ασκληπιός υπήρξε αναμφίβολα ο πρώτος Ιατρός του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού, που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων (Τρίκκη το αρχαίο όνομα της πόλης).Επικρατέστερη χρονολογία γέννησής του είναι το έτος 1247 π.χ. Για τη γέννηση του Ασκληπιού ο Στράβων γράφει:"Άλλος είναι ο ποταμός Ληθαίος, γύρω από την Τρίκκη, όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ασκληπιός". Πατέρας του κατά επικρατέστερη άποψη ήταν ο Ισχύς και μητέρα του η Κορωνίδα.Ο Ασκληπιός σύλλεγε τα ιαματικά βότανα από το Κερκέτιον όρος (σημερινό όνομα Κόζιακας), που βρίσκεται κοντά στην Πόλη των Τρικάλων. Ακόμα και σήμερα θεωρέιται ότι έιναι όρος πλούσιο σε είδη βοτάνων.
Δημιουργεί τα περίφημα "φάρμακοτριβεία" στην Πόρτα Παναγιά, τη Φήκη και κυρίως στην Πιαλεία (περιοχές που βρίσκονται κοντά στους πρόποδες του Κόζιακα). Εκεί γίνεται η κατεργασία των βοτάνων και μετά προωθούνται στην Τρίκκη, όπου ο Ασκληπιός δημιούργησε το πρώτο "υγιεινόθεραπευτήριο".
Οι θεραπευτικές ικανότητες του Ασκληπίου έδωσαν την εντύπωση στον κόσμο ότι είχε κάποια θεική δύναμη.
Έτσι η φήμη του πέρασε γρήγορα τα όρια της Τρίκκης, κάλυψε τα όρια της Ελλάδας και μεταγενέστερα τα όρια όλου του τότε γνωστού κόσμου. Πάνω από 343 Ασκληπιεία κάλυψαν κατά τον 7ο-6ο και 5ο αιώνα τον τότε γνωστό κόσμο.
Ως ένα από τα ξακουστότερα και ιερότερα Ασκληπιεία, αυτό της Τρίκκης, τράβηξε πολύ νωρίς την προσοχή πολλών σοφών της αρχαιότητας. Τη μεγαλύτερη
όμως τιμή χρωστά το Ασκληπιείο της Τρίκκης στο μέγιστο των γιατρών, τον Ιπποκράτη τον Κώο. Για πολλά χρόνια παρέμεινε σ'αυτό, διαβάζοντας τα σοφά "Ιάματα" και και παρακολουθώντας τις θαυματικές επεμβάσεις των ιερέων-γιατρών του Ασκληπιείου Τρίκκης.Το Ασκληπιείο Τρίκκης με αυτό της Κω είχε δεσμό μητέρας προς κόρης και ο Ιπποκράτης προς τον Ασκληπιό είχε δεσμό υιού προς πατέρα.Ο Ασκληπιός με τη σύζυγό του την Ηπιόνη, όνομα που φανερώνει τη γλυκύτητα, απέκτησαν πολλά παιδιά που διακρίθηκαν ως γιατροί. Πρώτοι και καλύτεροι γιατροί τα τέκνα του Μαχάων(χειρουργός) και Ποδαλείριος(παθολόγος). Λέγεται ότι ο Μαχάων θεράπευσε κατά τον τρωικό πόλεμο τον Μενέλαο Βασιλιά της Σπάρτη, αφού απέσπασε το βέλος απ' το σώμα του. Το Μαχάονα κάλεσε για το σκοπό αυτό ο ίδιος ο Αγαμέμνονας με τον κήρυκα Τολύβιο:
"Τολθύβιε, τρέχα όσο μπορέις πιο γρήγορα να καλέσεις εδώ τον Μαχάονα, το γιο το φημισμένου Ασκληπιού, για να δει τον Μενέλαο, τον αντρειωμένο γιο του Ατρέα ...".

(Πληροφορίες από το βιβλίο του Φιλολόγου κ. Γ. Ζιάκα:"Ο Ασκληπιός και το Ασκληπιείον Τρίκκης").

No comments:

Post a Comment

wibiya widget